Thursday , April 25 2024

Produsele lactate “LaDorna” au devenit istorie

president

După ce în 2011 patronii de la Lactalis au închis fabrica de telemea de la Dorna Arini pe care au mutat-o în Polonia, anul trecut alte secţii de producţie din zonă dar şi din judeţul Neamţ au fost închise, acţionarii francezi preferând să-şi extindă afacerile în India. Caşcavalul, untul, brânza topită ori telemeaua de Dorna nu mai sunt demult produse specifice Bucovinei  

Anunţată încă din 2011, după ce fabrica de brânzeturi de la Vatra Dornei a fost preluată de grupul francez Lactalis, închiderea porţilor acesteia a devenit oficială anul trecut. Ziarul Financiar a arătat într-un articol publicat la sfârşitul săptămânii trecute că Lactalis, care este unul dintre cei mai puternici jucători din industria mondială a laptelui şi care controlează din 2008 grupul de firme LaDorna, a închis anul trecut trei centre de producţie din judeţele Suceava şi Neamţ şi a renunţat la două fabrici de prelucrare a laptelui. Decizia a fost luată de acţionari “în linişte”, fără să fi fost comunicată de către oficialii grupului francez.
Inchiderea fabricilor din Suceava şi Neamţ, zone cu tradiţie în prelucrarea laptelui s-a produs în condiţiile în care la nivel mondial, francezii de la Lactalis au investit sute de milioane de euro pentru a-şi creşte prezenţa pe noi pieţe – au plătit peste 250 de milioane de euro pe un producător din India. In acest fel, caşcavalul, untul, brânza topită ori telemeaua de Dorna nu mai sunt demult produse specifice Bucovinei
Informaţiile privind închiderea de fabrici în România au fost publicate în Monitorul Oficial, singurul instrument prin care deciziile Lactalis au ajuns în atenţia opiniei publice. Colegii de la Ziarul Financiar mai arată că după ce au cumpărat afacerea “La Dorna” de la Jean Valvis, francezii şi-au derulat activitatea într-o discreţie maximă. Reamintim că în anul 2011, aceştia au decis închiderea unei prime fabrici – secţia de producţie de brânză Cottage din comuna Dorna Arini, echipamentele fiind mutate în Polonia.
In anul 2013, acţionarii francezi de la Lactalis au decis desfiinţarea secţiei de prelucrare a laptelui din Vatra Dornei, desfiinţarea secţiei de fabricare a produselor lactate şi brânzeturilor din Dorna Candrenilor, încetarea activităţii de producţie în cadrul fabricii de produse lactate şi brânzaturi din Târgu Neamţ, desfiinţarea secţiei de prelucrare a laptelui din Saru Dornei şi desfiinţarea secţiei de prelucrare a laptelui din satul Neagra Sarului.
O mutare marca Lactalis, care vine în sprijinul ideii că brandul “LaDorna” va fi definitiv îngropat o reprezintă şi decizia luată ca începând din acest an, telemeaua “LaDorna” să fie vândută sub brandul President. A fost făcută şi o campanie publicitară în acest sens, prin care consumatorii “LaDorna” erau informaţi că “numele se schimbă, reţeta rămâne aceeaşi”. Pentru cei care rămân ataşaţi de produsele fabricate în România, cu denumiri autohtone, astfel de decizii sunt greu de acceptat în condiţiile în care firmele principale din grupul LaDorna au funcţionat pe profit. Dorna Lactate a avut un profit net de 5 milioane de euro în 2012 iar Dorna SA a înregistrat în acelaşi an un profit net de 200.000 de euro.
Brânza telemea “LaDorna”, redenumită President se produce de trei ani în Polonia
La jumătatea anului 2011, Obiectiv de Suceava a arătat că că afacerea “LaDorna”, pornită pe fundamentul unei fabrici de brânză topită, iaurt şi lapte de consum pe vremea lui Ceauşescu, achiziţionată şi dezvoltată de omul de afaceri Jean Valvis în a doua parte a anilor ’90, vândută ulterior de acesta concernului francez Lactalis pentru o sumă care nu a fost făcută publică, fiind apreciată între 70 şi 90 de milioane de euro, în anul 2008, este pe cale să devină trecut, în contextul globalizeării intreprinse de noul patron francez.
Incă de atunci, mai multe sortimente din produsele “LaDorna” care erau înainte fabricate în România au ajus astfel să fie importate din alte ţări în care Lactalis are activităţi. Lactalis Franţa, arăta atunci tot Ziarul Financiar, a luat decizia închiderii fabricii de brânzeturi de tip Cottage (brânză de casă, pe înţelesul nostru), din judeţul Suceava, a 14 centre de colectare a laptelui din Suceava, Constanţa şi Tulcea precum şi a două depozite alimentare.
Conform Ziarului Financiar, măsura s-a înscris în graficul folosit de aproape toate multinaţionalele care au venit în România, care au preluat afaceri autohtone şi din care au păstrat doar activele mari. Pe restul le-au închis sau le-au relocat.
Acesta este şi cazul fabricii din comuna Dorna Arini, satul Ortoaia, unde “LaDorna” producea brânză de vaci de tip “Cottage”, într-o fabrică realizată în 2003 cu fonduri Phare. Utilajele au fost mutate în Polonia iar brânza “Cottage” La Dorna (brânză de vacă făcută în casă, n.r.) este de atunci importată. Atunci, ca şi acum, Ziarul Financiar a scos în evidenţă şi “discreţia” absolută în care s-a făcut tranzacţia “La Dorna” în anul 2008. Informaţiile legate de închiderea unei fabrici şi a unor centre de colectare au apărut în Monitorul Oficial, dar nu au fost comentate de reprezentanţii din România a grupului economic francez. (N.R.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …