Wednesday , April 24 2024

UPDATE: Procurorul şef Dumitru Dâmbu, judecatorul Barbuta, omul de afaceri Costel Babiuc – RETINUTI de DNA Bucuresti (FOTO)

UPDATE: Azi noapte, dupa mai multe ore de audieri, procurii DNA Bucuresti, au decis retinerea pentru 24 de ore a procurorului sef Dumitru Dambu si a omului de afaceri radautean Costel Babiuc. 

UPDATE 23.45: In jurul orei 23.30, judecatorul radautean Bogdan Barbuta a fost retinut de DNA Bucuresti.  El este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, şi va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucureşti.  El este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată (2 acte materiale), complicitate la luare de mită şi şantaj, 3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată. In acelasi dosar, avocata Isabela Venga a primit interdictie de a parasi tara. Conform Realitatea tv, la sediul DNA central mai sunt audiati si omul de afaceri radautean Costel Babiuc, primarul Radautiului Aurel Olarean precum si şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, Mihai Prelipcean

La domiciliul lui Dâmbu, la biroul său din incinta Parchetului judeţean, dar şi în alte 12 locaţii din judeţ, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti au descins în cursul zilei de ieri. Impreună cu Dâmbu, doi judecători rădăuţeni, Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea au fost duşi ieri după-amiază la audieri la Bucureşti. In acest caz mai sunt vizaţi oameni de afaceri din zona Rădăuţi, printre care şi Costel Babiuc, intermediarul acum nouă ani a afacerilor cu terenuri ce au intrat în proprietatea investitorilor austrieci Schweighofer şi Egger sau Arcadie Plămadă, cel care a intrat în proprietatea bibliotecii orăşeneşti din Rădăuţi după lungi procese cu Primăria, din care a ieşit învingător, dar şi avocaţi. Percheziţii s-au făcut şi acasă la şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisar Mihai Prelipcean. Conform unor televiziuni centrale, cei trei magistraţi aflati în vizorul DNA ar fi acceptat şi mite derizorii, cum ar fi ouă şi găini, pentru a măslui decizii în dosare de retrocedari. De asemenea, posturile tv din Bucureşti au prezentat imagini cu mai multe persoane aduse cu dubele de la Suceava la Bucureşti, ca martori în acest caz, printre care şi o bătrână de 80 de ani care după audieri nu avea bani cu ce să se întoarcă acasă

 

dimbu2 [800x600]
Procurorul Dumitru Dambu, ieri, inainte de a fi dus la audieri la Bucuresti
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti – Secţia de combatere a corupţiei în rândul magistraţilor au ridicat în ve-derea audierii mai multe persoane cu notorietate în judeţul Suceava, magistraţi, avocaţi, funcţionari publici cu statut special şi oameni de afaceri. Ieri au fost întreprinse 14 percheziţii în locaţii situate în municipiul reşedinţă de judeţ, în Rădăuţi, dar şi în alte localităţi din Suceava, la sediile unor instituţii judiciare, la societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane. DNA Central efectuează cercetări, potrivit unui prim comunicat de presă, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2014 precum şi în anii 2005 şi 2006, a unor fapte de corupţie judiciară şi infracţiuni asimilate celor de corupţie.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Descinderile s-au făcut deci cu sprijin logistic direct din Capitală, iar persoana cu cea mai importantă notorietate vizată de anchetă este procurorul şef al Secţiei urmăriri penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu. El a fost ridicat ieri dimineaţă pentru audieri şi condus la sediul Parchetului judeţean unde au fost efectuate percheziţii în biroul său. In paralel s-au făcut percheziţii şi la domiciliul său. Descinderi au fost organizate şi la domiciliul judecătorilor rădăuţeni Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, soţ şi soţie, care au fost de asemenea duşi la audieri la DNA Bucureşti. ~n aceeaşi situaţie se află şi omul de afa-ceri din Rădăuţi, patronul firmei Nicodemus, Costel Babiuc, la vila căruia s-au făcut percheziţii el urmând să fie ridicat pentru audieri. O altă persoană cunoscută care a intrat ieri dimineaţă în atenţia procurorilor DNA bucureşteni este comisarul Mihai Prelipceanu, şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, la domiciliul căruia s-au făcut, de asemenea, percheziţii. Percheziţiile au vizat şi Primăria municipiului Rădăuţi, unde au fost organizate percheziţii ieri, pe la orele amiezii.
Conform unor surse din interiorul DNA, ancheta vizează în principal retrocedări ilegale de proprietăţi din zona Rădăuţi, cu complicitatea unor magistraţi şi funcţionari publici.
judecator radauti [800x600]
Judecatorul Bogdan Barbuta
DSCF5686 [800x600]
Ieri s-au efectuat perchezitii si la pub-ul Del’iri
Ieri, cu puţin înainte de ora 14.00, la ieşirea din clădirea Parchetului Suceava, procurorul şef Dumitru Dâmbu, în drum spre maşina ce urma a-l transporta la DNA Bucureşti pentru continuarea audierilor, a declarat că nu ştie despre ce este vorba în dosarul demarat de procurorii anticorupţie bucureşteni, anchetatorii au ridicat din biroul său de la Parchet documente şi material probator în cauză. Magistratul a ieşit de la audieri însoţit şi de avoca-tul său Viorica Vargan care nu a făcut declaraţii. Trebuie menţionat şi faptul că Dâmbu tocmai se întorsese sâmbătă seara dintr-un sejur în Turcia.
O descindere s-a făcut şi la pub-ul sucevean “Del’iri”, unde un avocat prezent la percheziţie a declarat că aceasta nu are legătură cu activitatea economică a firmei. Cel mai probabil, procurorii DNA au intrat în local pentru a recupera dispozitivele de înregistrare ambientală plasate anterior.
Până ieri după amiază nu apăruseră informaţii oficiale care să prezinte detalii legate de motivele descinderilor făcute de procurorii anticorupţie bucureşteni în judeţul Suceava. Existau însă, pe surse, câteva ipoteze de lucru pentru mass media în încercarea de a desluşi cu măcar puţin timp mai devreme decât momentul în care vor oferi cei de la DNA informaţii oficiale mai complexe. Mai întâi, ar fi vorba despre achiziţionarea, în anii 2005 – 2006, pentru investitorii austrieci Egger şi Schweighofer a circa 135 de hectare de teren de pe teritoriul localităţilor Rădăuţi, Dorneşti şi Satu Mare, mijlocitor fiind omul de afaceri rădăuţean Costel Babiuc, căutat ieri de procurori. Surse bine informate susţin că omul de afaceri rădăuţean, simţind că ar putea apărea probleme, având în vedere că în ultimii ani a fost şi în atenţia Oficiului de Spălare a Banilor, şi-a înstrăinat cea mai mare parte a averii în ultima perioadă.
costel babiuc [800x600]
Omul de afaceri Costel Babiuc

O altă posibilă temă o vizează împroprietărirea patronului rădăuţean Arcadie Plămadă cu sediul bibliotecii municipale, caz în care se prezumă că primăria a făcut non – combat. Din acest motiv s-ar fi produs descinderea de la primărie, procurorii căutând aici acte şi probe care să îi lămurească asupra modului în care s-a făcut această afacere în justiţie, începută pe vremea lui Mihai Frunză şi finalizată în favoarea afaceristului Plamadă, în mandatul actualului primar, Aurel Olărean.
Magistraţii rădăuţeni cercetaţi ar fi implicaţi în cauză pentru că au oferit soluţii favorabile patronului Plămadă. Pe de altă parte, o avocată, Izabela Vega, soţia unui preot din localitate, ar fi implicată şi într-o serie de tranzacţii cu terenuri problematice, la limita dintre comunele Marginea şi Suceviţa.
Singura certitudine venită de la o persoană oficială provine de la primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, despre care s-a spus la un moment dat că este la rândul său cer-cetat. Aflat la Bucureşti cu familia, de două zile, Olărean a confirmat că l-a sunat “un comisar şef”, care i-a cerut amănunte despre cazul “Biblioteca municipală”, iar dânsul i-a transmis să ia legătura cu secretarul primăriei.
Ieri, mai multe televiziuni centrale au prezentat imagini cu persoane aduse de la Suceava la Bucureşti pentru audieri, ca martori în acest caz. Digi 24 a prezentat cazul unei femei de 82 de ani, care a fost adusă cu duba jandarmilor de la Suceava la Bucureşti, a fost audiată timp de două ore, apoi a fost lăsată să plece acasă, numai că a mărturisit că nu are niciun ban la ea pentru a se putea întoarce la Suceava, aşa că unui avocat i s-a făcut milă şi i-a dat bani pentru a ajunge acasă. De asemenea, conform unor posturi tv centrale cei trei magistraţi aflati în vizorul DNA ar fi acceptat şi mite derizorii, cum ar fi ouă şi găini, pentru a măslui decizii în dosare de retrocedari (Neculai RO{CA, Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …