Thursday , March 28 2024

Procurorii Parchetelor de pe langa Judecătoria si Tribunalul Suceava au declanșat protestul față de modificarile facute prin OUG la legile Justitiei si ameninta cu suspendarea activităţii Parchetului. Protestele magistraților se extind în toată țara

UPDATE, 16.30: Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava au anuntat ca se solidarizeaza cu protestul colegilor magistrati din tara.

Conform unui comunicat de presa, vineri, la ora 14:00, a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a lua în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019. În urma votului exprimat în unanimitate s-a stabilit că Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava respinge modificările legislative menţionate şi se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii magistraţi. Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă şi respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept, se arata in comunicatul de presa semnat de prim procurorul  Lucian STĂNESCU si purtatorul de cuvant – procuror sef sectie Maria Cristina CIORNEI.

 

Vineri, 22 februarie 2019, la ora 10.00, s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a lua în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004 şi s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

În urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi-a însuşit în întregime opiniile exprimate de către Adunările Generale ale Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov și Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în şedinţele din datele de 20 și 21 februarie a.c., cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei „bunei reputaţii”, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.

Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

De asemenea, dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Având în vedere votul exprimat, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale, prin raportare la modificările legislative menţionate.

Faţă de cele de mai sus, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a votat în sensul că procurorii din cadrul parchetului declară începerea protestului începând cu data de 22 februarie 2019, ora 12.00.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ:

1. Respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă;

2. Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept;

3. Abrogarea dispoziţiilor legale privind înfiinţarea şi organizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a stabilit că, în măsura în care solicitările menţionate nu vor fi însuşite de către destinatari, urmează să ia în considerare forma de protest prin suspendarea activităţii Parchetului.

Parchetele din țară anunță pe rând că-și suspendă activitatea

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a transmis, vineri, că în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie, în semn de protest față de OUG pe legile justiției.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au anunțat, vineri, că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public. Magistrații consideră că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacității Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale.
Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat vineri că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției. La Cluj au protestat peste 100 de judecători și procurori.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest față de modificările aduse legilor justiției, a declarat prim-procurorul Viorel Teliceanu. Decizia a fost luată vineri, în cadrul Adunării Generale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
Și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au decis, vineri, în cadrul Adunării Generale, să suspende activitatea instituției timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente.
După mai bine de doi de proteste ale societății civile sibiene față de inițiativele de modificare ale legilor Justiției, și magistrații sibieni au ieșit în stradă să își exprime nemulțumirile referitoare la inițiativelor legislative ale actualei puteri. Judecătorii din Sibiu au protestat, în fața Tribunalului Sibiu, afișând mesaje prin care solicită “separația puterilor în sat”, “independența justiției”, “independența magistraților”. Unii dintre ei au preferat să spună simplu “Respect Constituția”, scrie “Sibiu100%”.


În jurul orei 16.00, procurorii și judecătorii din Timișoara vor ieși și ei la proteste. Aceștia și-au exprimat, joi, susținerea în totalitate a „punctelor de vedere exprimate public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție și Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modificările legislative aduse prin O.U.G. 7/2019”, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

În București, magistrații vor protesta, vineri, de la ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea. Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.

Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe “rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.
Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană, informeaza HotNews.

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

4 comments

  1. In primul rand procurorii nu sunt magistrati. De unde si pana unde se fac confuzii atat de grave ca cele din titlul articolului si anume ca, ” Protestele magistraților se extind în toată țara”.

  2. afara cu ei, legea spune ca nu au voie sa faca politica, avem juristi cu experienta.

  3. Stiam ca magistratii aplica legea, nu o contesta.

  4. Sunt niste galbejiti plini de talente pentru ca li se permite sa muste mana celor care le dau sa manance. Nu mai pot de ”tilicarii” care vor sa iasa in strada ca nu au spor de ecran, de ”stres stresant”. Daca te uiti mai atent la ei, nu sunt cu nimic mai inteligenti din punct de vedere al creierului primitiv (cerebel) decat sarmanii care lucreaza la multinationalele din comert. E frica in masa , faci asa ca fac toti. Te temi ca nu o sa mai ai ”servici”. Banii care ii castiga oamenii cu balanta in mana sunt inzecit mai multi fata de plebe, dar FRICA este universala. La nivel subcontient ti se face mila de FRICA celor care impart dreptate in JUSTITIE.