Friday , March 29 2024

Procent de 6,6% al achitărilor la DNA Suceava

Din cele 60 de persoane care au primit sentinţe definitive după ce au fost trimise în judecată de DNA Suceava, patru au fost achitate. Procentul achitărilor la DNA se ridică undeva la 15% pe anul trecut, la nivel naţional. Spre comparaţie, unele structuri DNA din ţară au procente foarte ridicate de achitare: Alba 78%, Târgu Mureş 59%, Constanţa 44%dna

In rapoartele oficiale ale procurorilor DNA, anual rata achitărilor se află la un procent de 10%. Trebuie precizat faptul că cei de la DNA nu raportează achitările la numărul de condamnaţi, ci la numărul de inculpaţi trimişi în judecată. Dacă numărul persoanelor achitate s-ar raporta la cel al condamnaţilor, procentul s-ar ridica undeva la 15% anual, ca medie.

In 2013, rata achitărilor la DNA a fost de 8,11%. In 2014, rata achitărilor a fost de 10,16%. In 2015, DNA a avut 1.069 de persoane judecate de instanţe, dintre care 973 de persoane au fost condamnate defi­nitiv şi 96 de persoane au fost achitate. Aşadar, procentul achitărilor al DNA în 2015 a fost de 8,75%. In 2016, DNA a avut 1.013 persoane cu sentinţe definitive, dintre care 879 de persoane au fost condamnate definitiv şi 134 de persoane au fost achitate. Aşadar, procentul achitărilor a fost de 13,2%. In 2017, DNA a avut 835 de persoane judecate de instanţe, dintre care 713 persoane au fost condamnate definitiv şi 122 de persoane au fost achitate definitiv. Aşadar, procentul achitărilor al procuro­rilor DNA în 2017 a fost de 14,6%.

La cele 14 servicii teritoriale ale DNA: 400 de persoane condamnate definitiv, 71 de persoane achitate. Procentul real al achitărilor a fost de 15%.

Anul trecut, la DNA Suceava, 60 de persoane au primit sentinţe definitive, patru dintre acestea fiind achitate. Astfel, procentul achitărilor este de 6,6%.

Celelalte structuri ale DNA din ţară au avut următoarele procente privind achită­rile: DNA Alba – 78%; DNA Bacău – 17%; DNA Braşov – 12,5%; DNA Cluj – 4,5%; DNA Constanţa – 44%; DNA Craiova – 0%; DNA Galaţi – 18%; DNA Iaşi – 11,3%; DNA Oradea – 10,7%; DNA Piteşti – 0%; DNA Ploieşti – 22%; DNA Târgu Mureş – 59%; DNA Timişoara – 0%.

 Fostul şef al IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Crap, a fost achitat de Tribunalul Suceava

La sfârşitul lunii trecute, Tribunalul Suceava l-a achitat pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Ioan Crap, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Această achitare este o nouă lovitură primită de DNA Suceava. Trebuie menţionat totuşi că decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă.

Amintim că la mijlocul lunii iunie 2016, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Ioan Crap, la data faptei adjunct al şefului IPJ Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procu­rorii au reţinut că „în perioada 2010 – 2013, Ioan Crap a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente inexacte şi incomplete, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de teren agricol pe care nu o deţinea în totalitate. Astfel, în 2010, inculpatul a depus documente pentru 38,38% din suprafaţa solicitată, în anul 2011 pentru 35,71% din suprafaţă, iar în anii 2012 – 2013 pentru 78,88% din suprafaţa solicitată. Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Crap Ioan a obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 86.697,77 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie din Agricultură s-a constituit parte civilă. În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Crap Ioan“.

Spre ştiinţa opiniei publice, mai trebuie arătat faptul că poliţistul Ioan Crap era, în vara anului 2014, şef delegat în fruntea IPJ Suceava, în condiţiile în care predecesorul său, Ioan Nicuşor Todiruţ, intrase deja într-o anchetă vizând modul în care a cheltuit banii publici pentru a cumpăra sedii de poliţie nefuncţionale la preţuri supraevaluate, în Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.

Considerat atunci ca cel mai potrivit ofiţer care să preia frâiele IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Crap, fost şef al Poliţiei Rădăuţi, a fost rapid detronat printr-o suită de denunţuri ce l-au indicat ca persoana din fruntea IPJ sunată de un preot care a cerut un favor – să nu i se ridice carnetul de conducere fostei şefe a structurii APIA Sucea­va, Delia Munteanu. Preotul şi-a pierdut postul de secretar al Arhiepiscopiei, Ioan Crap a fost trimis din biroul şefului de inspectorat la munca de jos, Delia Muntea­nu şi-a găsit un loc de muncă la fel de bine plătit, ca şefă APIA în judeţul Neamţ. Cercetările făcute de procurorii DNA nu au condus la indicii temeinice din care să rezulte săvârşirea vreunei fapte penale în capătul de dosar vizând eventuala acope­rire, de către comisarul Crap, a încălcării legislaţiei rutiere, prin depăşirea vitezei legale, săvârşită de Delia Munteanu. S-a căutat în continuare şi s-au găsit alte aspecte care au făcut conţinutul unui nou dosar de corupţie, trimis în judecată de DNA Suceava, titular fiind comisarul şef Ioan Crap.

Anul trecut, au mai primit soluţii de clasare comisarul şef Cristian Macsim, fostul şef al SIPI Suceava, poliţiştii Marius Ciotău, Ilie Pârghie şi Constantin Chir­chi­­riţă, toţi de la Secţia de Poliţie Rurală Gălăneşti, precum şi Florin Sinescu, fostul prefect al judeţului Suceava. (Dănuţ ZUZEAC)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …