Friday , April 19 2024

Pro Anima susţine că într-un an ar putea fi trimişi spre adopţie o mie de maidanezi din Suceava în străinătate

maidanezi

Propunerea de „export” a câinilor comunitari într-un număr atât de mare a fost privită cu scepticism de primarul Ion Lungu. El a ţinut să specifice faptul că legea este destul de clară şi că ultima parte a ei, cea care prevede eutanasierea, este în continuare valabilă şi în lipsa adopţiilor va trebui să se recurgă la eutanasiere. O nouă dezbatere pe tema câinilor fără stăpân va avea loc pe 16 octombrie şi vor fi invitaţi la discuţii şi reprezentanţii localităţilor limitrofe

Reprezentaţii Asociaţiei de protecţia animalelor „Pro Anima”, au venit, la discuţiile de ieri care au avut loc la Primăria Suceava pe tema câinilor comunitari, cu o propunere interesantă şi anume exportul anual a circa o mie de câini fără stăpân. Discuţiile de ieri au fost contradictorii, reprezentanţii fundaţiilor de protecţie a animalelor şi reprezentanţii municipalităţii şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare fiind de multe ori în vădit dezacord. Chiar şi propunerea de „export” a câinilor comunitari într-un număr atât de mare a fost privită cu scepticism de primarul Ion Lungu. El a spus că preferă mai degrabă să aibă atitudinea lui Toma Necredinciosul decât să fie atât de credul. Nici argumentul că până acum au fost trimişi în străinătate spre adopţie 471 de câini comunitari nu l-a convins pe primar, el spunând că şi această cifră i se pare cam mare, însă cei de la „Pro Anima” au insistat şi i-au zis că sunt dovezi clare în acest sens de la DSV. Reprezentantul acestei instituţii nu a negat cele spuse de cei de la „Pro Anima”.
Totuşi, primarul Ion Lungu a insistat asupra faptului că legea actuală trebuie să fie respectată, indiferent dacă este bună sau proastă – pe marginea acestei teme fiind alte polemici şi divergenţe mai ales între vicepreşedintele Claudiu Dumitriu şi consilierul local Adrian Arămescu. „Chiar dacă pot admite, teoretic, că legea este proastă, trebuie să recunosc şi că este clară”, i-a replicat Lungu lui Dumitriu, după care i-a spus că nu ar fi prima lege proastă pe care Primăria trebuie să o respecte şi să o pună în aplicare.
Astfel, din punctul de vedere al primarului Ion Lungu, câinii fără stăpân din municipiul Suceava, care nu vor fi adoptaţi în perioada legală prevăzută de noua legislaţie, vor fi eutanasiaţi. Totuşi, pentru că s-au purtat discuţii şi pe marginea adopţiilor, Dumitriu fiind de părere că demersul Pro Anima este unul salutar şi că, în general, adopţiile nu sunt încurajate, Ion Lungu a spus că preferă ca adopţiile de animale fără stăpân să se facă gratuit, pentru a nu se ajunge la ultima fază, aceea a eutanasierii. Ion Lungu a ţinut să sprecifice faptul că legea este destul de clară şi că ultima parte a ei, cea care prevede eutanasierea, este în continuare valabilă şi în lipsa adopţiilor va trebui să se recurgă la eutanasiere.
Primarul Ion Lungu nu s-a arătat a fi de acord cu propunerile venite de-a lungul timpului de la organizaţiile de protecţie a animalelor de a prelua câinii şi de a-i lăsa în libertate şi nici cu practica destul de des întâlnită a amenajării unor adăposturi clandestine între blocuri. Pe de o parte, „Suceava nu are capacitatea de a adăposti  pe toţi  maidanezii”, după cum a spus Ion Lungu, iar repreznetanţii DSV au admis ceea ce cei de la unele organizaţii de protecţie a animanelor au semnalat şi anume că nici măcar adăpostul nou nu este în regulă din punct de vedere sanitar. Prin urmare, după cum a spus Claudiu Dumitriu, este aproape imposibil de externalizat serviciul de ecarisaj în condiţiile în care adăpostul nu este autorizat. „Avem adăpostul nou, care corespunde normelor europene, în ideea că sunt adăpostiţi câte şase câini într-o cuşcă. Putem să-i triem şi să-i ţinem 14 zile acolo, iar în măsura în care nu  sunt adoptaţi, să trecem la eutanasiere. Trebuie să vedem ce facem şi cu câinii din adăpostul vechi, să vedem câţi dintre ei sunt sterilizaţi”, a spus Ion Lungu. In legătură cu investiţiile care sunt de făcut acolo, el a spus că nu este imposibil pentru Primărie să le facă, deşi ar mai costa bugetul vreun miliard de lei vechi. Totuşi, Ion Lungu a spus că nu este de acord deloc cu forţarea notei în sensul cheltuirii unor sume mari de bani doar pentru păstrarea în padocuri a tuturor câinilor şi a insistat pe faptul că legea trebuie aplicată.
Unul din punctele asupra cărora participanţii la discuţiile de la Primărie au căzut de acord a fost acela că nu s-au sifonat bani publici aşa cum s-au făcut în alte zone ale ţării pentru că Primăria nu a cheltuit fonduri cu întreţinerea câinilor, ci doar cu nişte salarii de mizerie pentru angajaţii serviciului de ecarisaj, toate cleelalte cheltuieli fiind cu sprijinul asociaţilor de protecţie a animalelor.
Un alt lucru asupra căruia s-a căzut de acord a fost acela că pe 16 octombrie va avea loc o nouă întâlnire pe aceeaşi temă, până atunci sperându-se că vor apărea şi normelor metodologice de aplicare a noii legi cu specific. La întâlnirea de pe 16 octombrie vor fi invitaţi şi reprezentanţii autorităţilor locale din jurul Sucevei, ştiut fiind că o problemă majoră rămâne în continuare cea legată de aşa numitul „export de câini” din comunele învecinate către cartierele Sucevei.
Medicii veterinari prezenţi, ieri, la discuţiile de sediul Primăriei, între care şi Stefan Bichir, au arătat că o doză de medicamente letale administrate unui maidanez costă între 30 şi 50 de lei, fără manoperă, putând creşte dacă este vorba de un câine cu talia mare. La cheltuieli se adaugă şi cele cu incinerarea, de 2 euro pe fiecare kilogram. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …