Primul examen important pentru 6.586 de elevi suceveni. Azi începe Evaluarea Națională

18/06/19 ora:6:05am

Absolvenții claselor a VIII-a vor susține Evaluarea în 158 de centre de examen, stabilite de către Inspectoratul Şcolar Județean. Azi, elevii  vor susține proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 20 iunie, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar pe 21 iunie elevii din partea minorităților naționale vor participa la proba scrisă de Limba și literatura maternă. Rezultatele se vor afișa pe 25 iunie u lucrările elevilor suceveni vor fi corectate în alt județ

Absolvenții claselor a VIII-a intră din această săptămână în emoțiile Evaluării Naționale, examen care debutează cu proba scrisă la Limba și literatura română, pe data de 18 iunie. La nivelul județului nostru s-au înscris 6.586 elevi, care vor susține acest examen. Evaluarea Națională la clasele a VIII-a se va desfășura în 158 de centre de examen, stabilite de către Inspectoratul Şcolar Județean. “Pentru evaluarea lucrărilor au fost constituite două Centre zonale de evaluare: la școala Gimnazială Nr. 1 Suceava și la Colegiul Tehnic <<Samuil Isopescu>> Suceava, cu mențiunea că județul Suceava va evalua lucrările dintr-un alt județ, iar tezele elevilor din județul Suceava vor fi corectate într-un județ desemnat de Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale”, a declarat inspectorul școlar general, profesorul Cristian Cuciurean.

Joi, 20 iunie, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar pe 21 iunie elevii din partea minorităților naționale vor participa la proba scrisă de Limba și li­te­ratura maternă. Rezultatele se vor afișa pe 25 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 14,00 – 19,00. Soluționarea eventualelor contestații va avea locîntre 26 și 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 29 iunie. După cum au declarat reprezentanții Ministerului Educației, “modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2019 au fost construite în funcție de următoarele trei cerințe: formulare clară, precisă și în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute”.

După ce vor trece peste acest examen foarte important al vieții de elev, proaspeții absolvenți ai claselor a VIII-a vor intra în focul admiterii la liceu. Pentru a ocupa un loc, aceștia trebuie să participe la repartizarea computerizată, care se face pe baza mediei de la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, și a mediei anilor de gimnaziu, cu o pondere de 20%. În perioada 3 – 7 iulie, absolvenții de gimnaziu vor completa fișele deînscriere, urmând ca pe 12 iulie să se desfășoare repartizarea computerizată într-o singură etapă. Repartizarea se realizează în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. În perioada 15– 18 iulie, elevii își vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați, iar pe data de 18 iulie unitățile de învățământ vor transmite către Inspectoratul școlar Județean situația locurilor rămase libere. Situațiile speciale vor fi rezolvate de comisia specială de admitere după etapa de repartizare computerizată, în intervalul 19 – 23 iulie. (Cristina RUŞTI)