Saturday , May 4 2024

Primul document prin care Primăria Suceava pune degetul pe rană: Poliția și CJ țin în viață pirateria maxi-taxi

O informare întocmită de Biroul autoritate locală de autorizare transport și avizată de viceprimarul Harșovschi, adusă la cunoștința consilierilor locali, devoalează reteta prin care operatorii particulari de transport efectuează curse ilegale în Suceava, în pofida hotărârii de CL prin care doar autobuzele TPL sunt autorizate să transporte călători pe raza municipiului. Firmele de maxi-taxi sunt acuzate de Primărie că se folosesc de curse județene inexistente pentru a prelua călători pe care îi transportă practic doar în oraș, dintr-o zonă în alta. Solicitările făcute de Primărie către CJ pentru a reglementa situația au rămas fără rezultat în ultimul an de zile. Agenții constatatori ai Primăriei au dat sancțiuni, au trimis procesele-verbale la Poliția Rutieră, dar mașinile circulă încă nestingherite. Poliția Municipiului, cel puțin, recunoaște problema: „se confirmă existența transportatorilor ilegali, dar nu s-au aplicat sancțiuni deoarece operatorii în cauză speculează o lacună în legislație” maxi2

Consilierii locali suceveni au primit o informare din partea Serviciului autorizare activități comerciale – Biroul autoritate locală de autorizare transport, pe care o vor dezbate în ședința din 21 iunie, fiind pe numărul 25 din ordinea de zi a ședinței respective. Noutatea este atitudinea pe care Primăria Suceava o manifestă de această dată când, prin informarea transmisă, municipalitatea lasă a se înțelege că Inspectoratul de Poliție și Consiliul Județean îi apără pe pirații maxi-taxi. Asta față de precedentele luări de poziție ale oficialilor Primăriei, când Consiliul Județean era indicat ca fiind instituția care, pe fondul legislației actuale în domeniul transporturilor, favorizează pirateria în transportul public de călători.

Informarea întocmită în data de 15 iunie și avizată de viceprimarul Lucian Harșovschi se referă la activitatea operatorilor particulari de transport în comun din municipiu, știut fiind că după data de 1 iunie 2017 societății TPL i s-a acordat dreptul exclusiv de a presta serviciul de transport public local. Practic, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) Suceava nr. 333/2016 privind atribuirea în gestiune delegată a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Suceava societății Transport Public Local S.A., la care acționar unic este Municipiul Suceava, i s-a acordat acesteia dreptul exclusiv de a presta serviciul de transport public local pe raza municipiului reședință de județ.

Deși HCL nr. 333/2016 este în conformitate cu Regulamentul (CE) NR. 1370/2007 „care permite exploatarea anumitor servicii publice de transport de calători de către un operator de servicii publice pe o anumită rețea ori într-o anumită zonă, cu excluderea oricărui alt asemenea operator”, în informarea trimisă consilierilor locali suceveni se arată că după data de 01.06.2017, în municipiul Suceava mai multe mijloace de transport denumite generic „maxi taxi” prestează ilegal servicii de transport public local de persoane. „Acestea se foloseau de pretextul unor rute județene.  Majoritatea acestor maxi-taxi circulă doar între extremitățile municipiului Suceava (doar 1 – 2 maxi-taxi de pe fiecare traseu au plăcuța scrisă cu caractere negre și merg în localitățile limitrofe, în timp ce altele, cu aceeași plăcuță, imprimată cu caractere roșii, circulă doar în interiorul municipiului Suceava)”, se precizează în document.

Reprezentanții Primăriei spun că au sesizat Consiliul Județean prima dată în 18 septembrie 2017, răspunsul primit fiind că „se vor analiza aspectele semnalate și se vor lua măsurile legale ce se impun”. Nu s-a semnalat o remediere a situației, agenții constatatori ai Primăriei au aplicat sancțiuni, dar legea nu le permite să suspende dreptul de utilizare a vehiculelor prin reținerea plăcuțelor și a certificatelor de înmatriculare. În informare se precizează că „Primăria a solicitat în repetate rânduri Inspectoratului de Poliție să fie efectuate controale mixte”.

Totuși, în prima parte a anului, angajații Primăriei au fost încurajați de sentința nr. 1010/03.04.2018 a Judecătoriei Suceava, care „a respins plângerea unui contravenient amendat cu 10.000 lei, fiind suspendat și dreptul de utilizare a vehiculului”.

Agenții constatatori ai Primăriei au dat noi sancțiuni, trimițând procesele-verbale Poliției Municipiului – Biroul Rutier, dar „sancțiunile complementare nu au fost puse în aplicare, deoarece respectivele vehicule circulă în continuare”. Astfel, din septembrie 2017, agenții constatatori au dat 8 sancțiuni contravenționale pentru efectuarea serviciului de transport persoane prin curse regulate pe raza municipiului Suceava fără a deține licență de traseu și caiet de sarcini următoarelor societăți comerciale: Euro-Transport, Trans DMV Europa, Trans CM, Nicolas David și Family, cuantumul amenzilor fiind de 20.000 lei.

De la începutul anului 2018, pentru aceleași motive, au fost aplicate amenzi de 60.000 lei firmelor Manucu Com, Euro Tip, Family, Trans CM, Trans DMV Europa, Eurotransport și Nicolas David.

Totuși, Poliția Municipiului Suceava a arătat că „se confirmă existența transportatorilor ilegali, dar nu s-au aplicat sancțiuni deoarece operatorii în cauză speculează o lacună în legislație, fiind inițiate demersuri de modificare a actului normativ”. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Un nou volum al poetului sucevean Doru Mihai Mateiciuc va fi lansat săptămâna viitoare la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 10 mai 2024, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” va avea loc …

2 comments

  1. Luati masuri!

  2. Stefan Cel Mare

    Dar parca Flutur se lauda ca va ridica licentele angajatilor din Consiliul Judetean care se ocupa cu verificarea legalitatii activitatii asa-zisului transport inter-judetean de maxi-taxi