Wednesday , April 24 2024

Primul deces cauzat de virusul West Nile în Suceava

Meningita cu virusul West Nile se extinde la Dumbrăveni – a fost confirmat al doilea caz în această comună. Din păcate, pacienta, în vârstă de 81 de ani, a murit după doar două zile de spitalizare. Acesta este al doilea caz din județul Suceava. Primul caz a fost confirmat la o femeie în vârstă de 70 de ani, care are o formă gravă a bolii și care a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. La nivel național au fost confirmate până acum 166 de cazuri. 18 pacienți au decedat din cauza acestei forme de meningite  

După cum reiese dintr-o informare a Direcției de Sănătate Pu­blică Suceava, ieri a fost confirmat al doilea caz de meningită cu virusul West Nile din județul nostru. Este vorba despre o femeie în vârstă de 81 de ani, din comuna Dumbrăveni. Pacienta a fost internată la secția de Boli Infecțioase a spitalului sucevean pe data de 4 septembrie și a decedat după doar două zile de spitalizare. Testele de la­borator au confirmat că este vorba ­des­pre meningita cu virusul West Nile. Primul pacient sucevean diagnosticat cu această infecție a fost o femeie în vârstă de 70 de ani din municipiul Suceava, dar care a locuit în ultima perioadă în comuna Dumbrăveni. Pacienta, cu o formă foarte gravă de boală, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. “Am solicitat primăriilor din cele două localități luarea de urgență a unor măsuri de efectuare a dezinsecției și de asanare a spațiilor din vecinătatea locuințelor care pot favoriza înmulțirea țânțarilor și continuarea măsurilor de dezinsecție inițiate după apariția primului caz de îmbolnăvire și extinderea pentru întreaga zonă centrală a comunei Dumbrăveni”, a declarat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, director general în cadrul DSP Suceava.

De la începutul lunii mai și până pe 6 septembrie au fost înregistrate apoape170 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, la nivel național, fiind înregistrate și 18 decese, anunță Ministerul Sănătății, care recomandă autorităților să continue măsurile de dezinsecție.

Ministerul Sănătății reamintește autorităților administrației publice locale să continue măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virusul West Nile. Conform datelor furnizate ­Mi­nisterului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 6 septembrie au fost înregistrate aproape 170 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 18 decese. Cele 18 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. Astfel, șase decese s-au înregistrat în București, trei în județul Iași, două în județul Olt și câte unul în județele Galați, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Teleorman și Suceava.

În județele în care au fost înre­gistrate îmbolnăviri, pentru a ­eli­mina riscul de transmitere prin transfuzii s-au luat măsuri de siguranță sporită, potrivit MS. Astfel, în conformitate cu Directivele europene în domeniu, EC/33/2004 și EC/17/2006, donarea se amână în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecția cu West Nile. Persoanele care au făcut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban, cât și în cel rural. Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor de protecție personală. Este de dorit ca și populația să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor.

Specialiștii menționează că infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar. Reprezentanții DSP Suceava recomandă populației să evite înțepăturile de țânțar purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi și utilizând substanțe chi­mi­ce împotriva țânțarilor comercializate în farmacii. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …

One comment

  1. Nu am vazut pe nimeni sa stropeasca anti tantari in satul suceava? Oare autoritatile sunt atat de smintite???