Saturday , April 20 2024

Primul cazan pe biomasă de la noua centrală termică va fi pus în funcţiune săptămâna aceasta

centrala noua

Incă de joi, săptămâna trecută, au început probele la primul din cele cinci cazane pe biomasă. Până la sfârşitul lunii se preconizează darea în funcţiune a celui de-al doilea cazan iar în prima jumătate a lunii decembrie va funcţiona şi al treilea, astfel încât sucevenii vor avea asigurată căldura de la noua centrală indiferent cât de grea va fi iarna. In depozitele centralei Bioenergy sunt 29.000 de tone de biomasă, suficient pentru două luni de funcţionare a centralei, iar livrările continuă, furnizorul fiind Sweighoffer Rădăuţi

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat ieri că primul cazan pe biomasă a noii centrale termice va intra în funcţiune în această săptămână, dacă nu vor apărea incidente neprevăzute, chiar la data anunţată anterior – miercuri, 20 noiembrie. “De joi, săptămâna trecută, au început probele la acest prim cazan, se fac reglajele necesare şi se preconizează că de miercuri începând, noul cazan care funcţionează pe bază de biomasă să rămână în funcţiune. Urmează ca până la sfârşitul lunii să mai fie pus în funcţiune un al doilea cazan pe biomasă iar în prima jumătate a lunii decembrie să intre în funcţiune şi al treilea. Este un lucru bun pentru că astfel, indiferent cât de mult vor scădea temperaturile, cele trei cazane pe biomasă şi, ca soluţie complementară, cele pe gaz, să poată asigura încălzirea celor 22.000 de apartamente racordate la reţeaua centralizată de agent termic din municipiul Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu.
Directorul SC Bioenergy Suceava, firma care deţine noua centrală termică – Constantin Plăcintă, a explicat la rândul său că funcţionarea a trei din cele cinci cazane pe biomasă este suficientă pentru asigurarea agentului termic în municipiul reşedinţă de judeţ, alături de acestea centrala deţinând încă două cazane care funcţionează pe gaz şi care vor intra în funcţiune doar în caz de forţă majoră. Cât priveşte asigurarea combustibilului necesar funcţionării cazanelor pe biomasă, aceasta nu constituie o problemă, în depozitele Bioenergy existând deja stocate 29.000 de tone de combustibil – buşteni de brad sau fag improprii folosirii în alte scopuri, lătunoi, capete de buşteni, scoarţă de copac, tocătură, suficient pentru o lună jumătate sau chiar două luni de funcţionare a centralei. Iar livrările merg în continuare, a dat asigurări directorul Constantin Plăcintă. Unicul furnizor de biomasă este deocamdată firma Schweighoffer Rădăuţi, existând contracte de aprovizionare semnate şi cu alţi furnizori.
Cazanele pe gaz metan a noii centrale au intrat în funcţiune cu două zile înainte de termen
De apreciat faptul că, cum rareori se întâmplă România, noua centrală, care a preluat de la insolventa SC Termica sarcina de asigurare a agentului termic în municipiul Suceava, a fost dată în funcţiune în interiorul termenului stabilit prin hotărârea Consiliului Local din primăvara anului 2012 – 9 noiembrie 2013. Este drept, cu numai două zile în avans. De reţinut că până în primăvara lui 2012 nu demarase nicio lucrare pe terenul concesionat pentru construcţia noii centrale şi mulţi îşi pierduseră speranţa că investiţia se mai realiza. Firma era într-o cursă contra cronometru pentru că plătise pe tot felul de documentaţii şi avize câteva sute de mii de euro şi lăsase o garanţie de aproape jumătate de milion de euro, bani pe care i-ar fi pierdut dacă nu demarau lucrările. Contextul legislativ nu era stabil: legislaţia privind bonficiaţiile şi certificatele pentru energia verde modificându-se de trei ori. De aceea şi proiectul iniţial al centralei a suferit mai multe modificări.
Cea mai mare problemă a fost găsirea unui finanţator. Până la urmă, două bănci din Austria s-au arătat dispuse să crediteze acest proiect ce depăşeşte 80 de milioane de euro. Preluat de o subsidiară a grupului Adrem – Bioenergy Suceava SRL. Ulterior, Adrem a pierdut calitatea de asociat unic, două societăţi ale magnatului austriac Gerald Schweihoffer deţinând peste 50% din părţile sociale.
In toamna lui 2012 a început dezafectarea clădirilor care se aflau pe cele şase hectare de teren concesionate de Adrem, iar în primele luni ale lui 2013 au demarat lucrările efective de construcţie a noii centrale. Firme de renume precum Urbas şi Bosch au fost cooptate în cadrul acestui proiect iar de pe plan local, executantul lucrărilor de construcţie, nu şi a părţii de instalaţie, a fost firma suceveană General Construct.
In următorii cinci ani, preţul de producţie al gigacaloriei va rămâne nemodificat, la 116 lei fără TVA, la care se adaugă costurile de transport şi distribuţie care vor fi de 99 de lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA, conform ANRSC. (N.R.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …