Tuesday , April 23 2024

Primiți cu ilicitu’? Bogătaşii suceveni, cu sabia lui Damocles deasupra capului

rich

Oameni de afaceri, notari, avocați, alte persoane care au declarat venituri, care au ridicat castele ori care au conturi în bănci peste veniturile declarate trebuie să se păzească de noua “poliție a ilicitului” . Este vorba de noii inspectori ai serviciului de verificări Suceava, organizat de ANAF pe Direcții regionale şi administrații județene. In aceste zile, pentru 12 locuri disponibile, din care cel puțin două la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, se bat, într-un concurs organizat la Iaşi, 20 de candidați. Prima luptă a inspectorilor anti-ilicit în partea de nord a Moldovei se va da cu un număr de 350 de persoane cu mulți bani din județele  Suceava, Botoşani, Neamț, Bacău, Iaşi şi Vaslui

 
Până la sfârşitul lunii martie a.c., cel târziu, vor deveni funcționale structurile anunțate de mai mulți ani de verificare fiscală, în cadrul Agenției Naționale de Activitate Fiscală şi în structurile acesteia din teritoriu. Incepănd cu data de 22 ianuarie a.c., au demarat procedurile de selecție, prin concursuri organizate de ANAF  a inspectorilor care vor ocupa astfel de funcții, cu grad înalt de responsabilitate. La Direcția Regională de Administrare Fiscală Iaşi, de exemplu, de care depinde şi județul nostru alături de alte cinci județe din Moldova, se va înființa un Serviciu de verificări fiscale iar în fiecare dintre județele arondate, câte un birou de verificări fiscale, care va cuprinde doi, maximum trei inspectori, care vor avea la dispoziție logistica aferentă pentru a-şi duce la bun sfârşit munca. Până atunci însă mai au de aşteptat, fiindcă pentru cele 12 posturi de inspectori ai acestei noi structuri s-au înscris la Iaşi 20 de candidați şi nu se ştie care va fi trece mai departe. Pentru câştigători, însă, “prada” potențială este fabulos de mare: conform unor surse exploatate de colegii noştri din presa regională, ANAF ar avea deja o listă cu 350 de persoane cu mulți bani din județele Suceava, Botoşani, Neamț, Bacău, Iaşi şi Vaslui ale căror venituri vor fi luate imediat la puricat de inspectorii nou intrați în pâine la Serviciul de verificări fiscale de pe lângă Direcția Regională de Aministrare Fiscală Iaşi. Pentru a nu exista prea multe şanse de toleranță în cadrul acestor operațiuni de inspecție, inspectorii de la Suceava vor fi trimişi în alte județe şi de acolo vor veni în județ la noi verificatori care să nu aibă nici în clin, nici în mânecă cu persoanele locale suspectate că au dobândit averi ilicite.
Cum au fost selectate primele 350 de “victime’ ale operațiunilor fiscale anunțate,  s-a înțeles că s-a făcut o analiză de risc pe baza veniturilor declarate în comparație cu proprietățile deținute –  clădiri, terenuri, conturi în bănci, etc., au fost deci incluşi pe lista persoanelor care vor fi verificate cei în cazul cărora s-a constatat o diferență foarte mare între veniturile realizate şi valoarea impozitelor plătite. La evaluarea veniturilor s-au calculat inclusiv sumele deținute în conturi bancare, dar şi din străinătate. Se va mai ține cont şi de bunurile achiziționate de cel ce va fi verificat, obținându-se date de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru evaluarea bunurilor imobile (terenuri, clădiri) sau de la serviciile de înmatriculări auto pentru maşinile achiziționale, dar şi de la registrele de acționari şi de la alte registre comerciale oficiale pentru a putea fi identificate investițiile în acțiuni, obligațiuni, etc.
Direcția de Verificări Fiscale – poliția ilicitului, anunțată prin HG încă din 2011, aplicabilă din această primăvară
Conform unei descrieri de pe site-ul ANAF, Direcția Verificări Fiscale este o structură din cadrul ANAF desemnată să pună în aplicare Programul de îmbunătățire a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari (PFAM). Direcția a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 564/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Programul de conformare pus în aplicare de Direcția Verificări Fiscale vizează, în principal şi într-o primă etapă, un segment alcătuit din contribuabili persoane fizice cu averi şi/sau venituri mari, identificate pe baza informațiilor deținute sau obținute de administrația fiscală.
”Direcția Verificări Fiscale asigură asistența contribuabililor, realizează campanii de informare şi educare a acestora, inclusiv prin transmiterea de notificări, cu precădere în cazurile în care se constată o conformare redusă față de veniturile aşteptate la declarare pe baza informațiilor deținute, organizează întâlniri cu organizațiile profesionale în scopul identificării posibilităților de plasare a mesajelor de încurajare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari, precum şi de a facilita identificarea problemelor şi solutiilor aferente domeniului de competențe al direcției şi pune în aplicare orice alte măsuri legale de natură să îmbunătățească gradul de conformare la declararea veniturilor obținute de contribuabilii care fac obiectul programului”. In acelaşi mesaj se mai arată că “verificarea situației fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit are ca obiect examinarea totalității drepturilor şi a obligațiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a oricăror altor elemente relevante pentru stabilirea situației fiscale reale a persoanei fizice verificate. În acest scop, inspectorii fiscali procedează la analiza tuturor informațiilor, documentelor şi a altor mijloace de probă referitoare la situația fiscală a persoanei fizice verificate, obținute inclusiv prin solicitarea de informații, în condițiile art. 52-59 şi 60-63 din Codul de procedură fiscală, de la terți sau autorități şi instituții publice deținătoare, atât din țară cât şi din străinătate, în baza convențiilor internaționale de schimb de informații sau, în lipsa acestora, pe bază de reciprocitate”.  (Neculai ROSCA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …