Thursday , April 25 2024

Primarul Sucevei susține că Legea biomasei ar putea redresa activitatea societății Bioenergy

Măsura luată în 2016 de scoatere a lemnului de foc din cadrul biomasei certificabile energetic ar putea fi corectată printr-o lege aflată în lucru. In acest fel, firme precum Bioenergy ar putea obține certificate verzi și din utilizarea lemnului de foc. Până una-alta, pentru a asigura agent termic sucevenilor în această iarnă, Primăria Suceava a contractat un credit de Trezorerie de 10 milioane de lei pentru a face plăți către Bioenergy, iar aceasta, mai departe, să poată achita combustibilul utilizat 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, speră că iarna viitoare centrala de cogenerare a societății Bioenergy va putea folosi biomasa pentru producerea agentului termic într-o măsură mai mare întrucât acum centrala respectivă utilizează preponderent gazul metan, după ce lemnul de foc a fost scos în 2016 din categoria biomasei certificabile energetic. El a declarat că acest demers ar urma să fie posibil dacă va fi adoptată Legea biomasei, în conformitate cu strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Primarul Ion Lungu, cu prilejul unei discuții pe care a avut-o cu oficiali guvernamentali la reuniunea Forumului Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a ridicat problema asupra faptul că în SUERD sunt prevăzute ca priorități în cadrul secțiunii pentru autoritățile administrației publice locale eficiența ­e­nergetică și energia recuperabilă prin extinderea utilizării biomasei.

Ion Lungu crede că domeniul ­e­nergiei regenerabile va trebui să se extindă, după cum preconizează și conducerea Ministerului Mediului, dar a arătat că deja Suceava a făcut pașii necesari în acest sens, iar de la nivel central a apărut în 2016 o problemă gravă odată cu scoaterea lemnului de foc din cadrul biomasei certificabile energetic. Soluția pentru care au militat atât Primăria Suceava, cât și societatea Bioenergy era de clarificare a ­preve­derilor din Ordinul nr.1.534, în sensul ca societățile care produceau energie termică pe biomasă să poată obține certificate verzi și din utilizarea lemnului de foc.

Răspunsul primit de edilul Sucevei la Forumul Național al SUERD a fost, potrivit lui Ion Lungu, încurajator, și anume că „problema Sucevei se va rezolva dacă va fi aprobată Legea biomasei, lege care se află în lucru”.

Reamintim că pentru a trece această iarnă, Primăria Suceava a contractat un credit de Trezorerie de 10 milioane de lei, pentru a avea lichidități la dispoziție în scopul plăților care-i revin municipalității către Bioenergy, iar aceasta, mai departe, să poată achita combustibilul utilizat și care, în cea mai mare parte, este reprezentat din gaze naturale deoarece pe fondul ­pro­blemelor cu certificatele verzi și restanțelor producătorului de energie termică nu prea se mai găseau furnizori de biomasă. Referitor la situația producătorului de energie termică, Ion Lungu a mai declarat că, din informațiile pe care le are, în baza unui aport de capital de circa 2 milioane de euro, Bioenergy va achiziționa și stocuri de biomasă. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …