Saturday , April 20 2024

Primarul Lungu va avea o întâlnire cu Romsilva în privința Parcului Şipote

Discuția de azi ar trebui să faciliteze adoptarea rapid a unui proiect de hotărâre privind trecerea pădurii Zamca și a Parcului Şipote de la Romsilva la municipalitate. Primarul anunțase că, dacă s-ar putea transfera pădurile de la Zamca și Cetate până la sfârșitul anului, Primăria ar putea amenaja „în regim de urgență” o zonă de agrement, referindu-se la amenajări de alei, căi de acces, iluminat, bănci și, pe o licitație publică transparentă, amplasarea de terase ușoare 

Primarul Sucevei va insista la Romsilva în vederea urgentării transferului pădurii Zamca și a Parcului Şipote. În cursul zilei de azi va avea loc o discuție pentru a putea stabili în ce măsură si­tu­ațiile coincid în actele celor două instituții. Scopul este acela de a se pune de acord și în acest fel să poată fi cât mai repede adoptat un proiect de hotărâre legat de transferul celor două păduri la muni­ci­palitate.

Reamintim că la conferința de presă de miercuri, 22 august a.c., primarul Ion Lungu susținea că va face o zonă de agrement la Şi­po­te în jumătate de an dacă Pri­mă­ria primește, anul acesta, pă­durile solicitate. Dacă s-ar pu­tea transfera pădurile de la Zamca și Cetate până la sfârșitul anului, Primăria ar putea amenaja „în re­gim de urgență” o zonă de agrement, iar în timp să fie făcute lucrări mai frumoase, apreciate. Ion Lungu s-a referit la amenajări de alei, căi de acces, iluminat, bănci și, pe o licitație publică trans­parentă, amplasarea de terase ușoare, exact cum pre­vede legea.

Astfel, Ion Lungu spera că în prima jumătate din anul 2019 va putea fi amenajată o zonă de agre­ment în Parcul Şipote, însă ca acest lucru să se întâmple era necesar ca, până la finele anului 2018, Guvernul să opereze transferul pădurilor-parc la Primărie. „Acum am ajuns la actul de voință politică”, a declarat primarul pe data de 22 august 2018, adăugând că Guvernul trebuie să aprobe acest transfer.

„Când era domnul Gheorghe Flutur ministru al Agriculturii nu s-a putut pentru că nu era bază legală. Acum este baza le­gală”, a spus Ion Lungu la respectiva conferință de presă din august. De asemenea, edilul a rei­terat faptul că pregătește pro­iectul de hotărâre de Consiliu Local pentru a solicita par­­­celele de pădure din Parcul Şi­pote și păduricea Zamca, fi­ind vorba de o suprafață to­tală de 156,28 de ha, din care 50,56 de ha la Parcul Şipote și 105,72 ha la Zamca.

De altfel, încă de la înce­putul lunii august, Primăria Su­ceava se pregătea să preia Par­cul Şipote și pădurea Zamca, după ce în Monitorul Oficial a fost publicată, pe 1 august, Legea 220 privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională în domeniul public al unității administrativ-teritoriale.

„A fost publicată, pe 1 august, în Monitorul Oficial, Legea 220 privind transmiterea unor terenuri fo­res­tiere și Pri­mă­ria poate solicita Parcul Şi­po­te pentru fi amenajat. De­­­­mersul acesta a fost al prima­rului Ion Lungu, care a coa­gulat toți parlamentarii de Suceava și îl felicit pentru asta”, a declarat, pe data de 8 august, într-o conferință de presă, viceprimarul Lucian Harșovschi, adăugând că atunci când se vrea, se poate ca toți parlamentarii să-și unească forțele. El a precizat că un  merit deosebit în redactarea proiectului de lege l-a avut fostul secretar de stat Gelu Puiu, iar „inițiatorul principal” al Legii 220/2018 a fost deputatul liberal Angelica Fădor.

Lucian Harșovschi a adăugat că Legea 220/2018 obligă admi­nistrațiile locale să facă demersu­rile care privesc cel puțin cu­­ră­­­țenia. De asemenea, el a adăugat că vor putea fi realizate piste pentru biciclete, bănci, iluminat public, alei și nu va fi boom imobiliar, ci doar o zonă de recreere.

„Amenajările permise în pă­du­rile parc sunt alei realizate din materiale ecologice cu lățimea de maxim 2 metri sau piste pentru biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toa­lete eco­logice și maximum con­strucții provizorii din lemn cu suprafață de 15 metri pătrați. Prin urmare, nu va fi un boom imobiliar, nu se va construi în Parcul Şipote, va fi doar zonă de recreere”, a declarat, în conferința de presă de miercuri, 8 august, viceprimarul Lucian Har­­­­șovschi.

Transferul către Primărie trebuie făcut, conform legii, în termen de 2 ani. Având în vedere ori­­zontul mare de interes și gradul ridicat de așteptare din par­tea publicului, Primăria a și inițiat demersurile pe lângă Rom­silva, în ideea de a fi adoptată o hotărâre de Consiliu Local în baza căreia municipalitatea va solicita Guvernului luarea în administrare a Parcului Şipote și a pădurii Zamca. (D.P.)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …