Friday , April 19 2024

Primarul Lungu, prezent ieri la zece festivităţi de deschidere a anului şcolar: “Investiţia cea mai importantă este în educaţia copiilor”

Petru rares 1

 „Sunt de părere că este adevărat proverbul „cine are carte, are şi parte”. Nişte copii bine pregătiţi vor avea în viitor o şansă în plus. Cea mai importantă investiţie este cea în copii”, a spus primarul Ion Lungu, ieri, la festivitatea de la Scoala 10, iar un mesaj similar a avut la toate cele zece şcoli la care a participat, în al zecelea an ca primar . La unele şcoli, cum ar fi cele din cartierele Burdujeni – sat şi Iţcani, primarul a mers în fiecare an la festivitatea de deschidere, iar la altele, cum ar fi Scoala nr. 5 sau Liceul cu Program Sportiv, primarul nu a putut veni de fiecare dată u la unele dintre unităţile de învăţământ la care a participat primarul au fost şi alte persoane importante din viaţa politică şi administrativă suceveană cum ar fi senatorul Ovidiu Donţu, prefectul Florin Sinescu sau deputatul Alexandru Băişanu. De regulă, Imnul de Stat a fost ascultat de pe un CD înaintea debutului festivităţilor, însă unul dintre cele mai emoţionante astfel de momente a fost la Scoala nr. 5 când imnul a fost cântat de copii  

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost prezent, ieri, la zece festivităţi de deschidere a anului şcolar organizate de unităţi de învăţământ din toate cartierele oraşului. Turul de forţă al edilului a fost mai mare în acest an decât în 2012, când Ion Lungu a participat doar la opt deschideri de an şcolar pentru a rosti o scurtă cuvântare la festivităţile. Ca şi în anul trecut, la unele din şcolile la care a fost primarul au ajuns şi alte personalităţi importante din viaţa politică şi administrativă a Sucevei. Anul acesta a fost cazul senatorului Ovidiu Donţu, a prefectului Florin Sinescu şi a deputatului Alexandru Băişanu, pe când anul trecut Ion Lungu a fost şi la câteva festivităţi de deschidere a anului şcolar unde fusese invitat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.
De data aceasta, fiind cel de-al zecelea an consecutiv când participă, ca primar, la festivitatea de deschidere a anului şcolar, Ion Lungu a optat pentru un număr simbolic de zece unităţi de învăţământ. Ca şi în anii precedenţi, a avut grijă să fie măcar în câte-o şcoală sau liceu din fiecare zonă al Sucevei. Fiind însă mai multe şcoli de vizitat, programul primarului a fost mai strâns, deplasările şi perioadele cât a stat la fiecare unitate de învăţământ fiind ceva mai strânse, cu puţine excepţii ca de exemplu la Scoala nr. 10 şi la Colegiul Naţional “Petru Rareş“.
„A fost un tur de forţă în semn de respect pentru ceea ce înseamnă şcoala suceveană, în semn de respect pentru eforturile pe care le fac deopotrivă cadrele didactice şi părinţii ca să aibă copiii o educaţie bună”, a explicat Ion Lungu. El a mai spus că au mai fost câteva conduceri de unităţi şcolare care l-au invitat să fie de faţă la festivitatea de deschidere, dar nu a putut onora toate invitaţiile.
Programul primarului în ce priveşte participarea la festivităţile de deschidere a anului şcolar a început în cartierul George Enescu şi, după un periplu prin toate zonele oraşului, s-a încheiat tot în cartierul George Enescu. Cele zece unităţi de învăţământ la care primarul a participat sunt: Scoala nr. 8 din cartierul George Enescu, Scoala „Ion Creangă” – fosta şcoala nr. 9 din cartierul Obcini, Scoala „Grigore Alexandru Ghica” – fosta şcoală nr. 7 din cartierul Iţcani, Eco – Scoala nr. 10 din cartierul Burdujeni, Scoala „Miron Costin” – fosta şcoala nr. 11 din cartierul Burdujeni, Scoala nr. 6 din cartierul Burdujeni – Sat, Scoala „Jean Bart” – fosta şcoală nr. 5 din cartierul Burdujeni, Colegiul Naţional „Petru Rareş” – zona de centru a Sucevei, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”.
Pe lângă mesajele cu titlu particular, ce ţin de specificul fiecărei şcoli, Ion Lungu a ţinut în discursul său să puncteze aspecte de ordin general care ţin de ordinea şi siguranţa în unităţile de învăţământ. El a amintit de colaborările cu Jandarmeria şi cu Poliţia. „La toate şcolile vrem să asigurăm securitatea elevilor”, a declarat Ion Lungu. De asemenea, el a menţionat că şcolile au camere video şi a arătat că este nevoie de angajarea de paznici. „Din acest punct de vedere, facem eforturi pentru a asigura personalul auxiliar, de administraţie de la şcoli. Este nevoie de un paznic pe timp de noapte. Este nevoie să avem un paznic pe timp de zi. Primăria are, din acest punct de vedere, bani şi aşteptăm să se clarifice de la nivel de Guvern acea situaţie cu posturile unice, în aşa fel încât să putem angaja personalul de care este nevoie”, a declarat Ion Lungu. Totodată, el a precizat, la mai toate şcolile unde a luat cuvântul, că este nevoie de colaborare între familie şi şcoală pentru că „investiţia în copii continuă să rămână cea mai bună soluţie”.
Primarul a încercat şi, de altfel, a reuşit să ajungă cu câteva minute mai devreme la majoritatea şcolilor programate. La prima dintre şcolile menţionate a început festivitatea de deschidere a anului şcolar la ora 08.00, iar la a doua în jurul orei 08.30, la cea din Iţcani fiind programată la ora 08.50. Părinţilor, elevilor şi profesorilor de la fiecare din şcolile unde a participat, primarul a lăudat cadrele didactice, dar şi pe elevi făcând referire cu precădere la cei care au performanţe şcolare. De asemenea, le-a urat elevilor să aibă succes în noul an şcolar. Totodată, a vorbit despre investiţiile care s-au făcut şi despre ce ar putea fi făcută în perioada următoare atât în perimetrul şcolii, cât şi în zona din imediata apropiere.
Spre exemplu, la Scoala nr. 8 primarul a spus că va fi introdus un sens unic pentru fluidizarea zonei. Pe de o parte, această şcoală este una la care s-au investit fonduri importante în ultimul deceniu, dar care ar avea nevoie de unele investiţii în continuare, fiind enumerate o sală de sport şi o cantină. După cum a explicat directoarea Scolii nr. 8, este îmbucurător şi faptul că a crescut numărul elevilor înscrişi la şcoală cu 20, trendul acesta fiind din 2007.
La Scoala nr. 9 primarul a spus că este una de prestigiu şi se bucură că actualul şi fostul director sunt de faţă la deschiderea anului şcolar, a reamintit pariul de 10 ani în urmă cu fostul director în ce priveşte construirea sălii de sport pe care l-a câştigat. „Chiar şi în acest an de criză s-au făcut investiţii pentru începerea anului şcolar”, a spus Ion Lungu şi a ţinut să remarce parcul amenajat lângă şcoală.
La Scoala nr. 7, ca de altfel şi la alte unităţi de învăţământ, primarul a fost pentru al zecelea an consecutiv la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, „din respect pentru şcoală, copiii care învaţă acolo şi cetăţenii din cartierul Iţcani”. „In ultimii zece ani, şcoala dumneavoastră a cunoscut o transformare pozitivă. Aveţi o şcoală frumoasă, bine dotată şi bine administrată, cu nimic mai prejos decât una din centrul Sucevei”, le-a spus Ion Lungu.
In jurul orei 09.15 începuse festivitatea de deschidere a anului şcolar la Eco – Scoala nr. 10 din zona Cuza Vodă I a cartierului Burdujeni. Primarul a ajuns şi aici mai devreme şi a stat acolo amintindu-şi cu plăcere cu unele cadre didactice între care şi învăţătoarea copiilor săi şi un profesor de fizică. „Am venit cu plăcere şi cu emoţie la deschiderea anului şcolar”, a spus primarul în faţa publicului numeros care era la evenimentul organizat pe terenul de sport al şcolii. „Nişte copii bine pregătiţi vor avea în viitor o şansă în plus, iar eu încă mai sunt de părere că este adevărat proverbul „cine are carte, are şi parte”. Dumneavoastră aveţi o şcoală minunată. Noi am făcut eforturi pentru a ajuta ca să aveţi o bază materială cât mai bună”, a declarat Ion Lungu. Potrivit directorului Dumitru Chioaru, Eco – Scoala 10 este a doua ca mărime din Suceava, după Scoala nr. 11. La Scoala 10 învaţă 1.050 de elevi, numărul fiind în creştere cu 50 faţă de anul trecut, iar fiind o şcoală cu un efectiv atât de mare este nevoie de un proiect de extindere a spaţiului, una din soluţii fiind înălţarea clădirii actuale cu un nivel. In condiţiile actuale, la Scoala nr. 10 se învaţă în două schimburi.
După jumătate de oră, primarul a mers în celălalt capăt al cartierului, la Scoala „Miron Costin” din zona Cuza Vodă II unde a fost, de asemenea, întâmpinat de directorul Constantin Sârghie. Acolo au fost de faţă şi senatorul Ovidiu Donţu, alături de consilierii locali Tiberius Marius Brădăţan şi Geniloni Sfeclă. „Dacă dăm timpul în urmă cu zece ani, vedem că în acest timp s-au realizat lucruri frumoase la şcoala dumneavoastră. Aveţi o şcoală modernă, frumoasă şi care poate rivaliza cu una din ţările Uniunii Europene”, le-a spus primarul sutelor de elevi, părinţi şi cadre didactice strânse în curtea şcolii, imediat după ceremonia religioasă oficiată de preoţi. Primarul a ţinut să precizeze că va susţine continuarea programului de investiţii şi reparaţii la Scoala 11, menţionând printre altele reparaţiile la o parte din şarpantă.
Foarte bine primit a fost şi senatorul Ovidiu Donţu care a ţinut o scurtă cuvântare la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Scoala nr. 11, prezenţa sa fiind apreciată pozitiv de directorul Constantin Sârghie. „Vreau să felicit conducerea şi colectivul acestei şcoli pentru modul în care este aceasta îngrijită. Mai apoi, vreau să vă spun că am emoţii. Spunea domnul director că de 41 de ani tot are emoţii la deschiderea anului şcolar. Eu astăzi am emoţii pentru că fiica mea, Carina, păşeşte în clasa întâi şi sigur că preocuparea este mare. Vreau să adresez elevilor următorul îndemn: să vă preţuiţi dascălii pentru că ei sunt eroii noştri de zi cu zi! Pentru că ei îşi desfăşoară activitatea în mod corespunzător în această criză economică, în aceste vremuri. Mai apoi aş vrea să îndemn dascălii să aibă grijă de copii pentru că sunt caractere în formare şi au nevoie de răbdare. De asemenea, adresez un îndemn părinţilor să fie alături de dascăli în efortul de a oferi educaţie copiilor lor”, a ţinut să spună Ovidiu Donţu celor care au asistat la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Scoala nr. 11.
Pe lângă participarea la festivitatea de la Scoala nr. 1 şi de la Scoala nr. 11, Ovidiu Donţu a fost prezent şi la Scoala nr. 6 alături de primarul Ion Lungu unde directorul de asemenea a ţinut să facă în mod public aprecieri pozitive, spunând – ca de altfel şi la Scoala 11 – că este primul parlamentar care vine la deschiderea anului şcolar. După vizita la Scoala nr. 6, primarul s-a dus la Scoala nr. 5 din Burdujeni unde a fost un moment plăcut în care copiii au cântat imnul, spre deosebire la alte şcoli unde imnul a fost pus pe CD. La CN „Petru Rareş” festivitatea este programată să fie la ora 11.00, iar pe lângă primar a participat deputatul Alexandru Băişanu şi prefectul Flroin Sinescu. A urmat participarea de la LPS, festivitatea fiind organziată în sala de sport, iar după încă 20 de minute, la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”. La aceasta din urmă, Ion Lungu a ţinut să spună celor de faţă că are şi a avut o bună colaborare cu directorul Virginel Iordache pe care îl respectă deoarece s-a implicat în dezvoltarea şcolii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Daca primarul Sucevei a fost la 10 scoli la deschiderea anului scolar, este cert ca n-a mai facut nimeni asa ceva…….
    Imaginati-va cat au trebuit sa astepte saracii copii pana la venirea eminentei sale sa-le prezinte pilde din gandirea sa tirgozofica !!!