Primarul Lungu: «Parcă cineva dorește în mod intenționat să închidă centrala Bioenergy de la Suceava»

15/08/19 ora:10:02am

Consumurile de masă lemnoasă de la Bionergy nu mai sunt avizate, lunar, de Garda Forestieră iar în condițiile în care de aceste avize societatea putea beneficia de certificate verzi primarul Sucevei consideră că se urmărește sabotarea acestei investiții. „În măsura în care din octombrie 2018 cei de la Garda Forestieră nu mai avizează aceste consumuri de masă lemnoasă, lunar, cei de la Thermonet, Bioenergy primeau un certificat pentru biomasa consumată în centrală. Nu primeau certificatele pentru cogenerare, dar acum practic nu mai primesc nici un certificat, nici pe această problemă de a confirma că lemnul consumat acolo este biomasă și să poată beneficia de acel certificat lunar pentru consumarea de biomasă”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, în conferința de presă de miercuri, 14 august 2019.

El a tras un semnal de alarmă vizavi de situația delicată în care se află producătorul de energie termică arătând că „pe lângă toate problemele care erau acolo prin modificarea acelui ordin de ministru prin care lemnul de foc nu mai este recunoscut ca biomasă” iar asta însemna că nu mai primeau certificate verzi pentru producerea în cogenerare a energiei electrice și a celei termice, din anul acesta s-au restrâns mai mult veniturile societății Bioenergy deoarece fără avizul Gărzii Forestiere nu i se mai decontează nici al doilea tip de certificate verzi pe care îl mai primea. „Din păcate, Garda Forestieră nu mai avizează lemnul pe care îl consumă Bioenergy. Acest lucru este foarte important, pentru că ei trebuie să dovedească la Transelectrica că 90% din lemnul care se consumă acolo este biomasă și numai 10% trebuie să fie alți combustibili. Așa spune legea. Ori instalațiile de la Bioenergy nu pot consuma alt combustibil pe acele cazane decât biomasă”, a spus Ion Lungu care a adăugat că „parcă cineva dorește în mod intenționat să închidă această centrală” și a admis că „suntem într-o situație disperată”.

„Nu vreau să folosesc cuvinte mari dar parcă cineva în mod intenționat dorește să oprească această centrală, care așa cum spuneam și altădată este modernă, o adevărată bijuterie, cu o funcționare ireproșabilă, fără nici un fel de poluare. Fac un apel disperat la autoritățile statului. Sigur, voi merge din nou în audiență la doamna prim ministru, cu prima ocazie, la Ministerul Apelor și Pădurilor. Voi face front comun cu cei de la Bioenergy pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă. Repet, după ce nu se decontează acele certificate de cogenerare nu se mai decontează nici certificatele normale pentru că din octombrie 2018 cei de la Garda Forestieră nu mai avizează acel bilanț lunar cât lemn consumă cei de la Bioenergy. E o chestiune pe care chiar nu o mai înțeleg”, a spus Ion Lungu care a atras atenția că municipalitatea nu o să poată „merge la infinit” cu susținerea financiară a producătorului de energie termică.

Deși problema a fost prezentată ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, răspunsul primit nu a fost de mare ajutor. „Fiecare se ascunde în dosul unei modificări legislative, iar răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor nu ne mulțumește deloc. Ne trimit la Transelectrica însă Transelectrica nu ia în considerare acest bilanț de consum de masă lemnoasă fără să fie avizat de către Garda Forestieră. Pe românește, ne învârtim în jurul cozii”, a spus Ion Lungu. (Dan PRICOPE)