Saturday , April 20 2024

Primarul Lungu face demersuri pentru alocarea, după 2021, a fondurilor europene pe proiecte de dezvoltare integrată

Primarul Sucevei a abordat subiectul la întâlnirea pe care a avut-o în week-end, la București, cu Manfred Weber, candidatul popularilor europeni pentru postul de președinte al Comisiei Europene. In Capitală a avut loc Summitul Partidului Popular European, la care au participat lideri regionali și locali din această familie politică europeană

Primarul municipiului Sucea­va, Ion Lungu, a participat în week-end la Summitului Partidului Popular European de la București, prilej utilizat de edil pentru a face demersuri pentru alocarea, după 2021, a fondurilor europene pe proiecte de dezvoltare integrată. „Am participat în această dimineață, anterior începerii Summit-ului Partidului Popular European, de la București, la o întâlnire cu Manfred Weber, candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, cu șanse foarte mari de a fi viitorul șef al Comisiei Europene. Sperăm ca în noul exercițiu financiar – 2021-2027 – să putem promova proiecte pe noul instrument de finanțare al Uniunii Europene – Investiții Teritoriale Integrate (ITI), să putem depune acest tip de proiecte pe Asociația Moldova se Dezvoltă”, a precizat Ion Lungu. Este de menționat că spre finalul exercițiului financiar precedent al UE – 2007-2013 – se discuta despre alocarea în țară a unor fonduri pentru așa-numitele ITI-uri, începând din actualul exercițiu financiar – 2014-2020 -, iar printre acestea trebuia să se numere și unul constituit la nivelul municipiilor Suceava, Botoșani și a localităților dimprejur. Deși la nivel de țară se previzionase, inițial, să se realizeze patru ITI-uri, în final doar unul a fost selectat și intitulat ITI Delta Dunării. Având sediul la Tulcea, ITI Delta Dunării este alcătuit din unitățile administrativ-teritoriale situate în Delta Dunării, precum și cele din împrejurimi, incluzând atât orașe precum Isaccea din nord-vestul județului Tulcea, cât și patru comune din nord-estul județului Constanța.

 Avantajul considerabil îl reprezintă faptul că astfel de ITI-uri au fonduri rezervate doar lor din majoritatea programelor cu finanțare europeană, putând să-și stabilească și alte reguli care să țină cont de specificul zonei, inclusiv data când au loc apelurile de proiecte. Practic, acele ITI-uri nu intră în competiție cu alte localități din regiunea de dezvoltare din care fac parte sau din plan național. Se facilitează în acest fel nu doar aplicarea unui concept integrat de dezvoltare raportat la un anumit areal geografic al țării, ci și accesarea de fonduri europene nerambursabile și, cel puțin la nivel teoretic, o mai rapidă implementare a proiectelor. De dată recentă, demersurile privind reluarea finanțărilor de tip ITI au fost repuse pe tapet, odată cu anunțul oficial de la Suceava al constituirii Asociației Moldova se Dezvoltă. „În urma discuțiilor (de la București – n.r.), am convenit cu europarlamentarul Siegfried Mureșan să înaintăm o solicitare scrisă în acest sens. Vom insista și la Guvernul României și la Bruxelles, să putem promova aceste proiecte de dezvoltare integrată a zonei noastre”, a precizat Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …