Thursday , April 25 2024

Primarul Lungu atrage atenţia că Bioenergy ar putea sista producerea de apă caldă din cauza Termica

Lungu 17 martie 2014 [800x600]


Noul producător de energie termică al Sucevei, SC Bioenergy SRL – societatea care deţine noua centrala termică pe biomasă, se confruntă cu perspectiva unui blocaj financiar care va duce la imposibilitatea asigurării apei calde şi căldurii în municipiul Suceava. Aceasta din cauza datoriilor foarte mari pe care le are de recuperat de la Termica. „Este o problemă de fond asigurarea căldurii şi a apei calde. Nu sunt avocatul nimănui, dar există un risc real de blocare a activităţii de producere a energiei termice, dacă nu se vor plăti din aceste restanţe”, a avertizat primarul Ion Lungu.
El a spus că într-o scrisoare adresată de cei de la Bioenergy către SC Termica SA, spre ştiinţă Primăriei Suceava, societăţii care asigură serviciile de transport şi distribuţie pentru energia termice produsă de la noua centrală a celor de la Bioenergy SRL i se aduce la cunoştinţă faptul că are de achitat o datorie de 12.903.000 lei. Primarul a adăugat că de la bugetul local au fost alocate circa nouă milioane de lei către societatea Termica SA Suceava, la care acţionar unic este Consiliul Local, dar care a intrat în insolvenţă din vara lui 2013.
Primarul a evitat să spună ferm şi tranşant cine este vinovat în condiţiile în care, în baza legislaţiei actuale, o societate în insolvenţă aşa cum este Termica trebuie să facă plăţile de aşa manieră încât să acopere datoriile curente, astfel încât acestea să nu mai crească. Din câte se pare, s-a mers mai mult pe „îndestularea creditorilor”, deşi primarul nu a afirmat clar acest lucru şi s-a ferit să lanseze acuzaţii faţă de vreuna din părţi. „Nu vreau să mă bag. Stiu doar că legea actuală dă prioritate la plată pentru creditorii curenţi”, a spus Ion Lungu.
Din punctul său de vedere, ar trebui să se înţeleagă că măcar jumătate din încasările Termica ar trebui să meargă pentru Bioenergy care a furnizat din 9 noiembrie energie termică în sistem centralizat, altfel există pericolul blocării activităţii. „O spun fără niciun fel de patimă. Este situaţia cea mai delicată. Acolo nu este o singură decizie, ci sunt mai multe niveluri de decizie: administrator special, administratori judiciari care, în final, trebuie să aibă în vedere şi creditorii. Voi încerca să am o discuţie, dar este foarte greu pentru că domnul Dumitrescu este administrator spercial şi ca să ia o decizie importantă are nevoie de „OK-ul” administratorilor judiciari. La rândul lor, aceştia au nevoie de „OK-ul” de la creditori”, a mai declarat primarul Sucevei. De asemenea, primarul a explicat că de la bugetul local s-au putut da bani pentru subvenţie către SC Termica SA, nu către Bioenergy cu care nu există vreo relaţie contractuală. (D.P.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

One comment

  1. Pe cine mai pacaleste? Sufera pentru Bioenergy (Placinta & company) si nu pentru cetatenii municipiului Suceava)! Pana la intrarea Termicii in insolventa a dictat la aceasta societate si a facut tot posibilul s-o puna pe butuci (decapitalizare, neacceptare marire de tarif, neacceptarea depunerii unui proiect pe POS Mediu pentru retehnologizarea societatii, etc.). Cica, acum vrea ca jumatate din incasarile de la Termica sa mearga la Bioenergy?! Ei, na! Si ce mai vrea? Chiar nu intelege nici in al doispelea ceas ca nu-i treaba lui sa stabileasca cum se fac platile la o societate comerciala, fie ea si a municipiului Suceava?