Friday , March 29 2024

Primarul din Ulma si alte 28 de persoane, retinute de DIICOT într-un amplu dosar de contrabandă

Procurorii DIICOT Suceava au făcut ieri 70 de percheziţii în judeţele Suceava, Covasna, Harghita, Braşov, Ilfov, Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi municipiul Bucureşti, într-un dosar în care trei grupări de contrabandişti sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 3,5 milioane de euro. Printre persoanele aduse la audieri se numără primarul comunei Ulma, Petru Marocico, afaceriştii fălticeneni – Mihai Vicovanu şi Costică Guşă, dar şi interlopul fălticenean Daniel Stefan Blănaru alias “Blană”, care a fost adus din Penitenciarul Botoşani, unde ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare . La finalul audierilor, primarul din Ulma si alte 28 de persoane au fost retinute pentru 24 de ore.

primar ulma [800x600]
Petru Marocico
Primarul comunei Ulma, Petru Marocico, dar  şi alte persoane au fost ridicate ieri şi duse la sediul DIICOT Suceava pentru a fi audiate într-un amplu dosar de contrabandă cu ţigări. Printre cei vizaţi de ancheta procurorilor de la combaterea crimei organizate se numără şi afaceriştii Costică Guşă şi Mihai Vicovanu, ultimul făcând parte şi din lotul de contrabandişti condus de Paul Iova alias “Ion Petrişor” – Regele Maneliştilor. Interesant este faptul că printre persoanele audiate de procurorii DIICOT s-a aflat şi Daniel Stefan Blanaru zis “Blană”, interlopul fălticenean condamnat la începutul acestui an la şapte ani de închisoare pentru trafic de minori şi trafic de persoane,  şantaj, tâlhărie, înşelăciune sau furt calificat. El a fost citat cu mandat de aducere din Penitenciarul Botoşani. Azi noapte, la finanul audierilor, pe numele primarului Marocico si al altor 28 de persoane au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. In cursul zile de marti, toti acestia vor fi prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au făcut ieri 70 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării. Dintre cele 70 de percheziţii, 56 au fost făcute în judeţul Suceava, trei în Covasna, câte două în judeţele Harghita, Braşov şi Ilfov, în timp ce în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti a fost făcute câte o percheziţie. In urma percheziţiilor desfăşurate au fost ridicate sumele de 1.950 de euro, 41.397 de lei, 9.980 de pachete de ţigări, 13 autoturisme, 100 de litri de alcool, 100 de telefoane mobile şi 68 de cartele SIM, un laptop, o tabletă, o puşcă cu aer comprimat, precum şi mai multe documente contabile.diicot  ulma 3 [800x600]
La acţiune au participat şi poliţişti de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Botoşani, Bacău, Iaşi, Vaslui, Bistriţa – Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna, Bucureşti, Ilfov, Vrancea şi Ploieşti, poliţişti pentru acţiuni speciale din Suceava, Botoşani, Neamţ, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi, precum şi jandarmi.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2012 – 2014, pe raza municipiului Fălticeni şi a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracţionale organizate în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare. Unul dintre grupurile infracţionale organizate ar fi desfăşurat activităţi infracţionale şi cu ţigări de provenienţă comunitară – Grecia, care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu.
Liderii grupurilor infracţionale organizate ar fi coordonat achiziţionarea de ţigări de contrabandă de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno – ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracţionale ar fi găsit cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti, care ar fi sprijinit grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigărilor provenite din contrabandă.
Transporturile cu ţigări se făceau între orele 18.00 şi 08.00, fiind folosite drumuri puţin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a afla dacă transportul este supravegheat de poliţişti. Autoutilitarele folosite la transportul ţigărilor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigărilor de provenienţă extracomunitară.diicot  ulma 4 [800x600]
Beneficiarii ţigărilor achitau către liderii grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigărilor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani.
Prejudiciul creat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este în valoare de peste 3.500.000 de euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au fost aduse la audieri 44 de persoane.diicot  ulma 2 [800x600]
Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul general al Poliţiei Române, al Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …