Thursday , April 25 2024

Primarul Corjuc din Ipoteşti, condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, pentru că şi-a angajat nora în Primărie

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat, ieri, definitiv pe Dumitru Corjuc la patru luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Vina ce i se impută de către justiţie este că şi-a angajat la un moment dat nora într-o funcţie publică. El mai este acuzat de cetăţenii din sat că a gestionat în folos personal păşunile din sat, în favoarea asociaţiei pe care el a înfiinţat-o şi în defavoarea crescătorilor de animale din localitate

 corjuc primar prelucrat2 [800x600]


Curtea de Apel Suceava a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi inculpatul Dumitru Corjuc împotriva sentinţei penale din 3 aprilie 2015 pronunţată de Judecătoria Suceava. Astfel, magistraţii suceveni l-au condamnat definitiv pe primarul Corjuc la o pedeapsă de patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.
Primarul Dumitru Corjuc din Ipoteşti şi-a angajat nora în primărie şi a numit-o secretar al comunei, situaţie ce a fost confirmată şi de Agenţia Naţională de Integritate. ANI i-a făcut lui Corjuc plângere penală pentru conflict de interese. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 2011, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar, a semnat dispoziţiile prin care nora sa a fost numită în funcţia de consilier juridic, pentru ca, ulterior, aceasta să fie numită în funcţia de secretar al comunei Ipoteşti, funcţie exercitată cu caracter temporar până la data de 13 iulie 2011, când revine în funcţia publică de consilier juridic, urmând ca, după promovarea examenului organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, aceasta să fie numită în funcţia publică de conducere de secretar al comunei. Potrivit Legii 161/2003, “Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”. În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la posibila săvârşire de către Dumitru Corjuc a infracţiunii de conflict de interese.
Imaşurile din Ipoteşti, gestionate, ca la Udeşti, de apropiaţii familiei primarului
Despre modul în care s-a încercat împărţirea islazurilor din comuna Ipoteşti către familia proprie şi apropiaţi de către primarul localităţii, Dumitru Corjuc, Obiectiv de Suceava a scris de acum trei ani. Atunci se dorea ca 180 de hectare de păşune să fie preluate integral de către o asociaţie ce avea ca principali asociaţi membri ai familiei primarului. In luna mai a anului trecut, crescătorii de animale din comună s-au revoltat, au protestat şi l-au determinat pe primarul Corjuc să renunţe la proiectul de familie iniţial cu acea “Asociaţie pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava”. Dar pentru că subvenţiile venite din bani europeni pentru folosirea imaşurilor nu mai pot fi obţinute din acest an decât printr-o formă organizată de expoatare, la primăria Ipoteşti s-a identificat o altă modalitate de a închiria suprafeţele de păşuni şi implicit de a fi direcţionată această activitate către apropiaţii familiei primarului Corjuc. Cel mai aproape de acesta nu putea fi altul decât Ioan Corjuc, fiul său, care împreună cu prietenii lui Dinu Marişca şi Romeo Valentin Bucur, au licitat şi au câştigat preluarea în chirie pentru doi ani a 60% din suprafaţa totală a păşunilor din Ipoteşti, mai precis 102 hectare din totalul de180. In total, cei trei deţin 360 de capre (Bucur şi Marişca) şi 100 de vite – Ioan Corjuc, fiul primarului. Acesta din urmă a reuşit să închirieze de la primăria condusă de tatăl său, în nume propriu, 43 de hectare de izlaz. Nimeni nu contestă faptul că normele europene vizând condiţiile de acordare a subvenţiilor pentru păşuni sunt foarte stricte. Pentru a obţine subvenţia care înseamnă între 130 şi 150 de euro pentru un hectar de păşune tebuia organizată licitaţia, iar câştigătorii sunt obligaţi să desfăşoare activităţi de întreţinere specifice.
Primarul Dumitru Corjuc va conduce în continuare comuna Ipoteşti, după ce în vara acestui an a fost aprobată o iniţiativă legislativă prin care îşi pierd mandatul doar primarii şi consilierii care au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare, fie că este vorba despre infracţiuni de drept comun, fie că este vorba despre infracţiuni de corupţie. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. CE NE FACEM CU ABUZURILE DIN ȘCOLI,UNDE CUMĂTRELE DIR.FAC LEGEA DUPĂ CUM COTIZEAZĂ FIECARE???Situație care se perpetuează de la an la an și dacă cineva vrea să mai corecteze abuzurile este persecutat.Legea de partea cui este???