Primăria Suceava va face din fonduri proprii o grădiniță cu program prelungit

14/03/19 ora:8:25am

Primarul Ion Lungu a precizat că aceasta va fi ridicată în curtea Şcolii nr. 1, va avea trei nivele și cinci grupe. Valoarea estimată a construcției este de 800.000 de euro

Municipalitatea suceveană va demara, anul acesta, proiecte privind construirea de noi grădinițe în municipiul reședință de județ, inclusiv cu program prelungit, care nu pot fi finanțate prin fonduri europene nerambursabile și pentru care se vor aloca resurse bugetare locale. Prima locație stabilită și pentru care s-au inițiat demersuri este cea din curtea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Suceava, acolo unde într-un viitor apropiat se vor pune bazele unei noi grădinițe. „Am avut discuții cu directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1, privind construcția grădiniței în curtea unității de învățământ. Acolo spațiul este destul de limitat, dar ar încăpea o grădiniță constituită din demisol, parter, etajul 1 și etajul 2, pentru 160 de copii, cinci grupe. Încercăm să dăm o șansă copiilor din zona centrală să poată beneficia de grădiniță”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Potrivit acestuia, valoarea estimată a construcției este de 800.000 de euro, bani ce vor fi asigurați din bugetul local.

De altfel, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a apreciat într-o conferință de presă care a avut loc ieri, la Primăria Suceava, că învățământul este foarte important pentru copii și a explicat că nu vor fi „uitate” nici proiectele europene pentru grădinițe cu program normal. „O problemă importantă pe care o avem în municipiul Suceava este lipsa grădinițelor cu program prelungit. Noi avem în derulare mai multe proiecte pe fonduri europene, însă grădinițele cu program prelungit nu pot fi construite cu o astfel de finanțare”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.

Din punctul de vedere al edilului, una din cauzele supra-aglomerării grădinițelor din municipiu este aceea că mulți părinți din comunele învecinate își aduc aici copiii. „Nu vreau să fie interpretat greșit, dar în grădinițele din anumite zone periferice ale orașului sunt mulți copii care vin din alte localități. În George Enescu vin copiii din Şcheia, în zona centrală din Ipotești și așa mai departe”, a mai precizat primarul Ion  Lungu. Edilul a spus că deși are o colaborare bună cu Şcheia, în această comună despre care a afirmat – probabil într-o manieră hiperbolizantă – cum că are un buget cât al Sucevei nu se investește în amenajarea unei grădinițe cu program prelungit și de aceea copiii din Şcheia sunt primiți la grădinițele din oraș.

În altă ordine de idei, primarul Ion Lungu a precizat că în ceea ce privește Grădinița din Burdujeni-Sat și Centrul Multifuncțional „Arta” din Ițcani, proiectele sunt în faza de contractare, însă lipsa bugetului afectează implementarea acestora. „Cele două proiecte au trecut de toate etapele de evaluare, însă nu putem semna contractele până nu se adoptă bugetul, de aceea demarăm procedurile de achiziție și licitație pe acea clauză suspensivă”, a explicat primarul Ion Lungu. (D.P.)