Wednesday , May 8 2024

Primăria Suceava, sufocată de cereri de transcriere a actelor de stare civilă din partea noilor cetăţeni români din Ucraina şi Moldova

primarie 02

Numărul certificatelor de naştere pentru copiii născuţi în oraş este la jumătate faţă de cel al transcrierilor venite din partea celor care şi-au redobândit cetăţenia română. Pe lângă operaţiunea ca atare s-a înfiinţat şi o “mică mafie”, a mandatarilor care vin cu sacul de solicitări, făcând presiuni, pentru operativitatea eliberării noilor acte de stare civilă, chiar şi la primar. “Au fost şi pe la mine să-mi promită că voi primi şi un ceva profit dacă le accept cererile şi i-am trimis la plimbare imediat” a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu

Din iulie 2013 şi până în prezent, Primăria Suceava este solicitată să emită certificate de naştere ca cetăţeni români în urma transcrierii actelor de identitate a celor din Ucraina sau Republica Moldova ce au cerut redobândirea cetăţeniei române, de două ori mai multe decât cele eliberate pentru actele curente aferente naşterilor în familiile sucevenilor autohtoni. Concret, dacă într-un an întreg au fost înregistrate la Direcţia municipală de evidenţă a persoanei până în 4.000 de cereri de emitere de certificate de naştere pentru copiii născuţi în Suceava, în mai puţin de opt luni au fost depuse, la acelaşi serviciu, 4.690 de cereri venite din partea solicitanţilor din cele două ţări vecine, care, după ce au obţinut redobândirea cetăţeniei române, au nevoie de noi certificate de naştere şi coduri numerice personale – practic înregistrarea lor concretă ca cetăţeni ai României. Ca de obicei, astfel de oportunităţi sunt speculate de persoane care identifică o sursă de câştig, prin specularea solicitanţilor de acte de cetăţenie româneşti, denumiţi, la modul generic, mandatari.
Afacerea acestor aşa-zişi mandatari care intermediază pentru cei care doresc redobândirea cetăţeniei române, fie ei din Republica Moldova ori din Ucraina, obţinerea certificatului de naştere transcris în româneşte şi introdus în baza de date naţională odată cu codul numeric personal a produs un adevărat blocaj la Primăria Suceava – Direcţia municipală de evidenţă a persoanelor. Lucrătorii serviciului au ajuns să lucreze peste program, să îşi ia de lucru şi acasă, pentru a face faţă valului foarte mare de solicitări. Cele mai multe, adesate nu în nume propriu, ci prin aceşti mandatari, care, cum s-a exprimat plastic secretarul municipiului, Ioan Ciutac, “vin cu sarsanaua plină de cereri de transcriere şi doresc să le înscrie pe toate, în aceeaşi zi”. Fapt cu nepuţinţă pentru puterea de muncă a angajaţilor Primăriei care nu pot fi mai mulţi, fiindcă legea împiedică acest lucru. Chiar primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a recunoscut că a fost abordat de către aceşti mandatari care strâng solicitări de la solicitanţii de redobândire a cetăţeniei din Ucraina şi Republica Moldova şi, cu procuri de la aceştia, încearcă să le obţină documentele solicitate, de preferinţă, peste rând.
“Au fost şi pe la mine să-mi promită că voi primi şi un ceva profit dacă le accept cererile şi i-am trimis la plimbare imediat” a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Din iulie 2013, câteva oraşe din ţară au fost desemnate pe plan naţional să preia activitatea de transcriere a documentelor de identitate pentru cei care au solicitat şi obţinut redobândirea cetăţeniei române, în principal fiind vorba despre persoane din Republica Moldova şi Ucraina, de etnie română. Este un proces complicat, care se desfăşoară conform Legii 213/2013, municipiul Suceava, fiind alături de Cluj Napoca, Iaşi, Galaţi, Timişoara şi Sectorul 1 Bucureşti, desemnat să preia activitate de transcriere a actelor de stare civilă – certificate de naştere îndeobşte, din ţara de origine în România. Pe această filieră au ajuns să se interpună o categorie de intermediari – mandatari care preiau documentele de la solicitanţii de redobândire a cetăţeniei şi cu procuri de la aceştia, promiţând rezolvarea problemei obţinerii transcrierii actelor de identitate rapid, percep sume importante de bani. Un tânăr din Republica Moldova, acum cetăţean român cu acte în regulă, ne-a arătat că pentru operaţiunea de mandatariat se plăteşte în medie 100 de euro. Dar asta nu înseamnă că transcrierea documentelor se face mai repede decât dacă se urmează cursul normal. “Eu personal, am preferat să depun personal toate documentele şi am intrat în posesia certificatului de naştere transcris şi apoi a cărţii de identitate mai repede decât alţii care au plătit mandatari. |ştia sunt un fel de escroci”, apreciază tânărul proaspăt cetăţean român.
Au fost depuse 4.690 de cereri de transcriere a documentelor de stare civilă din partea noilor cetăţeni români, din care au fost soluţionate 3.970
Tatiana Maxim, directorul executiv al Direcţiei municipale de evidenţă a persoanelor a arătat că, din data de 10 iulie 2013, cind au intrat în vigoare prevederile Legii 213/2013 privitoare la acest aspect, au fost depuse 4.690 de cereri de transcriere a documentelor de stare civilă din partea noilor cetăţeni români. Din acestea, au fost soluţionate până în această săptămână 3.970. Ea a arătat că termenul de soluţionare a unui astfel de dosar, conform legii, este de 60 de zile. Cererile depuse la Primărie trebuie să îşi urmeze un parcurs legal, până la Consiliul Judeţean – Direcţia Judeţeană de evidenţă a persoanelor, care dă aviz de transcriere în baza verificărilor ce trebuie făcute şi pentru acordarea de CNP – codul numeric personal pentru cei născuţi până în 1980.
Până în vara anului trecut, doar primăria sectorului 1 din Bucureşti prelua spre transcriere actele de stare civilă. Pentru că nu mai putea face faţă, s-a luat decizia de constituire a altor centre în municipiile reşedinţă de judeţ enumerate deja. Greutatea s-a mutat astfel în cârca municipiului Suceava, care, pe de o parte preia toate solicitările venite din partea persoanelor din Ucraina, care doresc redobândirea cetăţeniei române, la care se adaugă un număr important de persoane din Republica Moldova. Nici măcat Iaşiul nu este atât de presat cu astfel de solicitări. Cât priveşte primăriile celorlalte oraşe, precum Clujul sau Timişoara, îndrituite să rezolve astfel de solicitări, rareori sunt vizitate de persoane care vor să devină cetăţeni români, singure sau prin mandatari. “Legea a fost dată peste noapte. Ne-an perfecţionat activitatea pe parcurs şi am constatat că nu putem prelua mai mult de 30 de solicitări pe zi. Precizăm că, cei care vin în nume propriu cu toate documentele, acestea sunt preluate, după ce se înscriu în programul de rezervare on line, de pe site-ul Primăriei. Iniţial am stabilit că cei care trimit documentaţia prin mandatari, nu le putem accepta mai mult de cinci cereri pentru fiecare dintre aceştia. Ulterior a trebuit să ridicăm această limită şi în aceste condiţii au început să vină mandatari cu procuri din partea mult mai multor persoane decât cele stabilite ca limită zilnică – 30. Incercăm să le explicăm că se pot duce la alte centre din ţară, să depună solicitări, dar nu vor să accepte. La noi vine toată Ucraina şi o bună parte din Republica Moldova. Inregistrăm 4.000 de naşteri curente pe an şi eliberăm în condiţiile date, de două ori mai multe certificate de naştere transcrise pentru persoanele care au redobândit cetăţenia română, în urma solicitărilor venite”, a arătat directoarea Tatiana Maxim.
“Pe site-ul primăriei sunt postate toate informaţiile necesare. Rugăm să fie citit acolo regulamentul, acesta să fie respectat, solicitanţii să se înscrie on line, să vină cu actele complete şi să se încadreze, chiar şi mandatarii, în acele limite. In acest fel suntem ajutaţi şi noi, şi ei. Nu putem angaja oameni în plus, nu ne permite legea, lucrăm şi peste program şi speranţa noastră este că se va accepta că acest serviciu să devină, cât mai repede cu putinţă, funcţional în toate municipiile reşedinţă de judeţ, astfel încât vor dispărea problemele”, a mai spus Tatiana Maxim. Neoficial, funcţionarii din primăria Suceava care se ocupă de soluţionarea acestor demersuri de redobândire a cetăţeniei române privesc cu îngrijorare către Ucraina, unde evenimentele politice din această perioadă ar putea să conducă la o creştere foarte mare a numărului solicitanţilor de cetăţenie română din această ţară. (Neculai ROTCA)

Vezi si

Miercuri începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …

One comment

  1. AquariussNorth

    Ce ipocriti ! Stie si portarul de la primarie ca primarelul nostru drag a pus monopol pe aceasta operatiune insa ce nu stie saracu e ca deja a inghitit momeala si acum se stringe latul !