Primăria Suceava acordă, pe 28 Noiembrie, pentru 28 de personalități, distincția „Cetățenii Centenarului”

8/11/18 ora:8:50am

Ziua Bucovinei va debuta cu inaugurarea pieței modernizate din Burdujeni și reinaugurarea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare. „Având în vedere faptul că s-au unit de fapt două orașe, Burdujeni și Suceava, vom marca momentul prin inaugurarea câte unui obiectiv în cele două orașe”, a spus Ion Lungu. Tot pe 28 Noiembrie va avea loc un foc de artificii tricolor și vor fi distribuite 2.000 de calendare de perete cu personalitățile Marii Uniri, precum și cocarde și stegulețe tricolore. Ziua se va încheia cu un concert în centrul orașului

Municipalitatea suceveană intenționează să facă mai multe acțiuni pentru a promova Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara, pe data de 28 Noiembrie. Potrivit primarului Ion Lungu, grosul acțiunilor de Centenar vor avea loc în data de 28 Noiembrie. „Având în vedere faptul că s-au unit de fapt două orașe, Burdujeni și Suceava, vom marca momentul prin inaugurarea câte unui obiectiv în cele două orașe. În Burdujeni vom inaugura Piața, care este una modernă, iar la ora 10.00 vom rei­naugura statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, cu fanfară, cu oficialități. Cu acest prilej vom oferi niște distincții, am spus noi Cetățenii Centenarului, unui număr de 28 de personalități. Vom oferi plachete personalizate acestor oameni care au avut o contribuție în această perioadă. Sunt și distincții post-mortem, dar și sunt și oameni mai în vârstă și mai tineri din toate domeniile de activitate”, a spus Ion Lungu, ieri, în conferința de presă săptămânală.

După reinaugurarea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare Primăria va oferi un foc de artificii tricolor și va distribui 2.000 de ­ca­lendare de perete cu personalitățile Marii Uniri, precum și cocarde și stegulețe trico­lore. Ziua Bucovinei se va încheia cu un concert care va avea loc în centrul orașului.

De altfel, Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în municipiul Suceava prin dezveliri de plăci comemorative, inaugurări de obiective, foc de artificii și înmânări de diplome și medalii, iar programul manifestărilor va începe cu două zile mai devreme. Astfel, pe 26 noiembrie va avea loc dezvelirea unei plăci pe sediul Primăriei pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara și o ședință festivă a Consiliului Local unde vor fi înmânate medalii Centenar aleșilor locali și județeni, șefilor de instituții, directori de școli, cetățenilor de onoare, presei și reprezentanților societății civile. Ion Lungu a reiterat cele afirmate într-o precedentă conferință de presă, cum că Primăria a bătut 300 de medalii „Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara”. Pe 27 noiembrie va fi dezvelită o placă aniversară pe clădirea Centrofarm, acolo unde a fost vechea graniță dintre Regatul României și Bucovina. (D.P.)