Friday , April 19 2024

Primăria Suceava a anulat a doua oară licitația pentru 10 autobuze electrice mici

Pe data 12 februarie 2020 – termenul limită de depunere a ofertelor pentru 10 autobuze de aproximativ șase metri lungime, a fost a doua oară când municipalitatea suceveană organiza o licitație de cumpărare, cu fonduri europene, a lotului de 10 autobuze mici pentru care nici în 25 noiembrie nu se prezentaseră ofertanți

Licitația pentru lotul al doilea de zece autobuze electrice mici – reluată de Primăria Suceava, pe data de 12 februarie după ce la finele lunii noiembrie când pentru scos la licitație împreună cu un prim lot de 25 de autobuze electrice mari nu s-a prezentat nicio ofertă – a fost anulată. Decizia a fost făcută publică pe SEAP abia în după amiaza zilei de 13 februarie, adică la o zi după expirarea termenului limită de depunere al ofertelor.

Condițiile contractuale nu au fost modificate față de licitația precedentă, valoarea estimată a celor 10 autobuze electrice mici este de 9.148.800,00 lei fără TVA iar criteriul de atribuire a fost menținut același: cel mai bun raport calitate – preț  în condițiile în care componenta financiară este de 55% iar diferența de 45% reprezintă criteriile tehnice. Astfel, garanția extinsă ofertată pentru bateria electrică a fiecărui autobuz din lot însemna un maxim de 15% – se punctează doar garanțiile mai mari de 8 ani, dar nu se acorda un punctaj suplimentar pentru garanțiile ofertate mai mari de 10 ani – iar autonomia extinsă a autobuzului electric, încărcat la capacitate maximă și cu climatizarea utilizată la capacitate maximă, se puncta cu 10%. De asemenea, eficiența energetică, respectiv cantitatea emisiilor de CO2, se puncta cu 20% – cantitatea emisiilor de CO2 (P3) se exprimă în Grame CO2/100 km iar consumul mediu kWh/100 km trebuie să regăsită în cartea tehnică ori documentul de certificare/omologare a autobuzului ofertat. Durata contractului este de 18 luni.

„Dacă nu se prezintă nimeni atunci vom mai reanaliza caietul de sarcini. Am pus condiții dure, dar în folosul municipalității. Am fost destul de exigenți la întocmirea caietului de sarcini. Caietul de sarcini se referă în special la două lucruri. La puterea nominală a motorului care trebuie să fie de 195 de kw la autobuzele mari și 100 de kw la cele mici și la capacitatea bateriei care trebuie să fie de 340 de kw la autobuzele de 12 metri și 80 de kw la autobuzele de 6 metri”, spunea primarul Ion Lungu în luna noiembrie a anului 2019.

Reamintim că autobuzele mici au făcut parte din lotul al doilea de mijloace de transport în comun cu motorizare electrică pe care municipa­litatea suceveană voia să le achiziționeze în urma unei licitații organizată pe data de 25 noiembrie 2019 și pentru care s-au prezentat ofertanți de peste hotare doar în privința furnizării a 25 de autobuze mari, cu lungimea de aproximativ 12 metri.

Autobuzele electrice vor fi achiziționate în baza unui proiect cu fonduri europene, finanțat prin Axa Prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Cheltuielile eligibile vor fi suportate astfel: Fondul European de Dezvoltare Regionala – 85%, Buget de stat – 13% , Buget local – 2%. Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de la bugetul local. Primăria Suceava va mai primi încă 15 autobuze electrice mari printr-un program finanțat cu fonduri europene, dar derulat de Ministerul Dezvoltării, licitația fiind pe mai multe loturi destinate a șapte municipii din țară. (D.P.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …