Friday , March 29 2024

Preţul energiei termice la Suceava nu va creşte de la 1 septembrie

1 - consiliu local suceava 25 apr 2013

Primarul Ion Lungu a retras de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Suceava proiectul prin care populaţia urma să plătească 250 de lei pentru o gigacalorie, după ce consilierii locali au amânat luarea unei alte hotărâri prin care să fie stabilit un preţ de 445 de lei pe gigacaloria produsa de Termica. Chiar dacă diferenţa de 195 de lei urma să fie suportată de la bugetul local până pe data de 9 noiembrie când va porni noua centrală a oraşului, 15 consilieri locali au vrut amânarea proiectului pe motiv că trebuie clarificate unele aspecte ce ţin de planul de reorganizare care se derulează la SC Termica SA. Directorul general Ovidiu Dumitrescu a explicat că orice amânare duce la creşterea pierderilor şi vor apărea probleme cu furnizorii de gaz, apă şi energie electrică, dar consilierii nu au renunţat la amânare, deşi i-au dat dreptate directorului

Consiliul Local Suceava a amânat luarea unei hotărâri privind costul gigacaloriei în ceea ce priveşte costul real de producţie, transport şi distribuţie cu 15 voturi pentru şi cu trei abţiner. Ieri, consilierii locali suceveni – 18 din 23 au fost prezenţi la şedinţă – ar fi trebuit să discute solicitarea societăţii Termica SA de a mări gigacaloria la 445 de lei.
După cum a explicat directorul Ovidiu Dumitrescu, prezent la şedinţă pentru a susţine acest proiect, în aprilie a fost făcută o cerere la ANRE pentru aprobarea unui tarif nou la energia termică, doar pe partea de producţie. Situaţia era legată de modificarea schemei de funcţionare, iminentele concedieri colective, trecerea în conservare a CET-ului care producerea energie electrică şi termică pe bază de huilă şi utilizarea centralei termice (CT 2) situată în vecinătatea societăţii Ambro doar la producerea energiei termice, folosind drept combustibil gazul metan. La ANRE a fost solicitată aprobarea unui tarif de producţie pe care Termica l-ar fi estimat la 269 de lei, dar ANRE a acceptat, în august, doar 259 de lei, fără TVA. După cum a spus Ovidiu Dumitrescu, 70% din costurile de producţie le reprezintă gazul iar în ce priveşte cheltuielile cu salariile, inclusiv contribuţiile la bugetul de stat, ar fi ajuns aproape de 6%. Diferenţa dintre preţul de 259 de lei până la 445 de lei ar fi reprezentat cheltuielile de transport şi distribuţie a energiei termice în Suceava.
Oarecum surprinzător, toate cele cinci comisii ale Consiliului Local nu au avizat această solicitare şi, astfel, a apărut posibilitatea legală de a propune amânarea luării unei decizii. In zadar Ovidiu Dumitrescu le-a explicat că, odată ce Termica e în insolvenţă, va trebui o mai mare atenţie în ce priveşte plăţile către furnizori. „O amânare înseamnă că vor fi costuri care depăşesc veniturile iar asta înseamnă că parte din furnizori nu vor putea fi plătiţi şi ar trebui să ştie şi ei. A nu acoperi nişte costuri înseamnă a nu plăti nişte furnizori”, a spus Ovidiu Dumitrescu, adăugând că mai sunt de plătit şi nişte creditori încă din iarnă, care, de asemenea, vor ridica unele probleme pe viitor.
Deşi au admis că, din punct de vedere economic, este o argumentaţie „care stă în picioare”, consilierii locali au avut unele îndoieli mai ales prin prisma faptului că nu este specificat clar cât timp va fi preţul de 445 de lei valabil şi unii au opinat că trebuie aduse unele modificări şi în planul de reorganizare al SC Termica. Astfel, s-a trecut la vot iar 15 din 18 consilieri prezenţi au fost de acord cu amânarea proiectului.
Din această cauză, primarul Ion Lungu s-a văzut nevoit să retragă de pe ordinea de zi şi proiectul privind majorarea preţului gigacaloriei de la 185 la 250 de lei pe care îl va plăti populaţia. Primarul propusese ca diferenţa de preţ dintre 445 şi 250 de lei să fie suportată din bugetul local până la darea în folosinţă a unei noi centrale pentru Suceava, dată estimată la 9 noiembrie a.c.
Potrivit celor precizate de Ovidiu Dumitrescu, după discuţiile privind proiectul de stabilire a tarifului energiei la 445 de lei, tariful pe care sucevenii ale căror locuinţe au rămas racordate la sistemul centralizat de termoficare va rămâne cel de 185 de lei până ce Consiliul Local Suceava nu va lua o nouă decizie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …