Saturday , April 20 2024

Preţul energiei termice în Suceava rămâne neschimbat

consiliul local [800x600]

Discuţiile au degenerat, la un moment dat, pe zona politică şi în legătură cu salariul directorului general al SC Termica, dar până la urmă s-a respins proiectul şi un amendament pe care opoziţia a dorit să îl introducă

In şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava a fost respins cu 11 voturi împotrivă şi 11 abţineri proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului energiei termice. De altfel, proiectul respectiv a mai fost discutat în şedinţele deliberativului local şi a fost respins. Totuşi, primarul Ion Lungu l-a repus în discuţia Consiliului Local având în vedere presiunile şi reproşurile făcute de unii sindicalişti de la SC Termica, parte din ei fiind prezenţi în sală la dezbateri. Cu toate că au fost prezenţi şi cei din conducerea societăţii sucevene de termoficare, directorul Ovidiu Dumitrescu fiind invitat să ia cuvântul, preţul final al energiei termice nu a fost majorat de la la 267 lei la 341,5 lei.
Probabil şi pentru că primarul Ion Lungu s-a declarat contra acestei măsuri şi a precizat că afectează în mod indirect populaţia în condiţiile în care creşterea tarifului la energia termică va fi suportată tot din bugetul local, adică din banii cetăţenilor. O strategie aparte a fost şi aceea că în şedinţa de ieri s-a adoptat mai întâi proiectul de buget cu o anumită fundamentare pe cheltuielile de termoficare ale municipalităţii, iar dacă solicitarea de majorare a celor de la termica era acceptată, se dădea peste cap bugetul în întregime.
Deşi solicitarea celor de la Termica nu afecta în mod direct populaţia, care plătea tot 185 lei/gigacalorie, creştea subvenţia de la bugetul local cu un milion de euro. Primarul Sucevei a precizat că, în baza estimărilor transmise de Termica, în oraş ar urma să fie consumată energie termică de circa 24 de mii de gigacalorii în februarie, 22 de mii de gigacalorii în martie şi 14 mii de gigacalorii în aprilie. Subvenţia pe gigacalorie pe care Primăria o achită este pe diferenţa între 267 de lei şi 185 de lei. Miza era, practic, de a creşte subvenţia de la Primărie, aceasta fiind o soluţie sigură de a echilibra veniturile societăţii de termoficare şi, în acest fel, creştea probabilitatea participării SC Termica SA la licitaţia de concesionare a serviciului de transport şi distribuţie al energiei termice. „Termica poate să mai funcţioneze şi o sută de ani de acum încolo, dar nu pe banii Primăriei”, a declarat, ieri, şedinţa deliberativului local, primarul Ion Lungu.
Unul dinrte consilierii locali care s-au pronunţat categoric împotriva acestei solicitări pe care, de altfel, a catalogat-o a fi „atentat la buzunarul cetăţeanului” a fost democrat liberalul Vasile Monacu. El a spus că este o obrăznicie să se ceară de două ori mai mult pe transport şi distribuţie decât pe producerea energiei. Au fost însă şi discuţii în contradictoriu, între politicieni, vârful de lance fiind în acest caz democrat liberalul Lucian Harşovschi. El a formulat un amendament cu privire la preţul pe care ar trebui să îl plătească populaţia, de 267 de lei în care să fie specificat clar şi preţul de producţie: 116 lei ^ TVA. El a argumentat arătând că şi unii colegi de la USL – Vasile Mocanu şi Corneliu Vornicu – au propus aşa ceva la şedinţele precedente. Amendamentul lui Lucian Harşovschi a fost respins, la mustaţă, întrucât a primit 11 voturi pentru faţă de 12 cât era necesar. Discuţiile nu au avut doar tentă politică, ci s-au purtat şi cu privire la cheltuielile salariale ale celor de la Termica, ajungându-se cu discuţia la salariul directorului Ovidiu Dumitrescu. El a precizat că după intrarea în insolvenţă a SC Termica, cei din AGA l-au numit administrator special iar administratorii judiciari l-au numit pe funcţia de director general. Ca administrator special, Ovidiu Dumitrescu nu are venit iar ca director general, el a spus că a semnat un contract cu administratorul judiciar care are clauze de confidenţialitate şi a precizat doar că este comparabil cu cel când era director înainte ca Termica să intre în insolvenţă. Ulterior, cei de la PDL au insistat cu privrie la salariul câştigat, Lucian Harşovschi opinând că ar fi în jur de opt mii de lei lunar iar Ovidiu Dumitrescu a răspuns că ar fi de acord să i se taie din leafă dacă s-ar rezolva problema salariaţilor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …