Preşedintele PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, a încetat din viaţă la aproape 85 de ani

23/09/13 ora:10:19pm

acatrinei
Gheorghe Acatrinei, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului România Mare, a încetat din viaţă duminică. Născut în anul 1928, pe 26 noiembrie, ar fi împlinit vârsta de 85 de ani.
Activist politic şi înainte şi după 1989, Gheorghe Acatrinei a avut o viaţă cel puţin interesantă. După absolvirea “Academiei Stefan Gheorghiu”, a ajuns secretar cu agricultura la organizaţia judeţeană a Partidului Comunist Român din Suceava. Intre timp, şi-a dat şi un doctorat în istorie, titlu care îl va folosi din plin ulterior, asociat cu un altul, de profesor, deşi nu a predat istoria niciodată. Ulterior a fost numit primar al oraşului Gura Humorului. După un scandal care a tulburat liniştea târgului bucovinean la începutul anilor ’80, Gheorghe Acatrinei a fost trecut în eşalonul inferior al activiştilor de partid suceveni, fiind trimis pentru “reeducare” preşedinte de sindicat la un trust de construcţii. Pe acest post l-au prins evenimentele din decembrie 1989. Simţind în aer oportunitatea relansării în viaţa politică, de această dată în “capitalism”, Acatrinei a pus bazele la Suceava a Partidului Român pentru Noua Societate, formaţiune fără aderenţi dar care l-a făcut cunoscut în noul mediu politic şi prin intermediul căreia a reuşit să pună mâna pe ceva spaţii comerciale de categorie inferioară, în confuzia de la începutul anilor ’90. Prin 1999 se înscrie în Partidul Moldovenilor, formaţiune politică înfiinţată de primarul, la acea vreme, a municipiului Iaşi, Constantin Simirad. In 2000 a trecut la Partidul România Mare, anunţând că vine în formaţiunea lui Corneliu Vadim Tudor cu, nici mai mult nici mai puţin de 10.000 de membri. In fapt, o bună parte dintre activiştii PRM de până atunci, au părăsit partidul la venirea lui Gheorghe Acatrinei, care foarte repede a devenit preşedinte al organizaţiei judeţene PRM. Candidând la alegerile generale din 2000 a obţinut pentru patru ani, un fotoliu de senator. A pentru aceeaşi funcţie şi în 2004, 2008, 2012, dar fără succes, Partidul România Mare nedepăşind pragul electoral. De altfel, nici pe plan judeţean, Gheorghe Acatrinei nu a mai obţinut vreun scor notabil în cele trei scrutinuri electorale. In vara acestui an politicianul sucevean deşi aflat demult la vârsta senectuţii, revine în atenţia opiniei publice după ce se plasează de partea “reformiştilor” din PRM, care au pus la cale detronarea “tribunului” Corneliu Vadim Tudor, fondatorul formaţiunii politice în care Acatrinei a intrat abia în 2000. La un congres organizat la Alba Iulia, de cei care au decis destituirea din funcţie şi excluderea din partid a lui Vadim, octogenarul politician a fost reconfirmat în fruntea PRM Suceava.
La un alt congres, organizat la Bucureşti, adepţii tribunului au anunţat destituirea şi excluderea din “adevăratul PRM” a lui Gheorghe Acatrinei, locul său în fruntea organizaţiei judeţene fiind preluat de Saveta Ionesi. Incetarea din viaţă a ex-senatorului, lasă PRM Suceava într-o situaţie de cumpănă, neexistând o situaţie clară a numărului membrilor de partid activi care au decis să rămână lângă Corneliu Vadim Tudor şi a celor care au hotărât să se alăture “reformiştilor” din grupul cărora a făcut parte şi Gheorghe Acatrinei. (N .R.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. me 24/09/2013 la ora 10:53 -

    felicitari,bine punctat!