Wednesday , April 24 2024

Preşedintele Iohannis: “Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune”

Preşedinţii României şi Republicii Moldova au fost ieri la Suceava . Intâlnirea de la USV a celor doi şefi de stat a avut dublă semnificaţie, pe de o parte acordarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, iar pe de altă parte, prima întâlnire oficială a doi şefi de stat într-o universitate românească . Cei doi preşedinţi au purtat discuţii bilaterale despre integrarea europeană a Republicii Moldova u preşedintele Klaus Iohannis  a ţinut să reafirme sprijinul României pentru aspiraţiile europene ale Moldovei  

iohannis 2 [800x600]

Ieri, 7 iulie, Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava i-a acordat preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, titlul de Doctor Honoris Causa. La ce-remonie a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Conform programului stabilit, cei doi şefi de stat au purtat discuţii bilaterale, au participat la o conferinţă de presă comună şi au vizitat obiective istorice din municipiul Suceava.
La evenimentul de amploare desfăşurat la universitatea suceveană au participat, pe lângă oficialităţile celor două state, 21 de rectori ai universităţilor din România, miniştrii Educaţiei din cele două state, mai mulţi politicieni, dar şi profesori universitari şi studenţi ai USV. De asemenea, în sală a fost prezent şi Inalt Presfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.iohannis 1` [800x600]
La începutul ceremoniei, rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa a ţinut să le ureze bun venit, celor doi şefi de stat, în Suceava. “Doresc să adresez oaspeţilor noştri un călduros bun venit în Cetatea de Scaun a Sucevei şi în Universitatea “Stefan cel Mare”, singura cetate românească a învăţământului superior din Bucovina”, a declarat Valentin Popa, rectorul USV.
Această întâlnire de la unitatea superioară de învăţământ a avut dublă semnificaţie, pe de o parte acordarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, iar pe de altă parte, prima întâlnire oficială a doi şefi de stat într-o universitate românească. “Este o zi istorică pentru universitatea suceveană, pentru oraşul nostru, dar şi pentru sistemul de învăţământ superior românesc căreia i se recunosc astăzi, la cel mai înalt nivel, meritele în crearea elitelor şi a specialiştilor”, a mai declarat Valentin Popa.
După ce titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost înmânat, şeful statului moldovean a precizat că îl priveşte ca pe o expresie a legăturilor străvechi. “Sunt emoţionat şi extrem de onorat să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, în prezenţa preşedintelui României. Acest titlu pe care, cu atâta amabilitate mi-l acordă Universitatea “Stefan cel Mare” îl privesc ca pe expresia acelei legături străvechi păstrate cu sfinţenie în inimile noastre contrar graniţelor administrative plasate abuziv peste trecutul comun”, a declarat Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova.iohannis 3 [800x600]
Precizăm că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a fost distins cu cel mai înalt titlu pe care îl poate oferi USV, alături de savantul Eugeniu Coşeriu şi de academicienii Mihai Cimpoi şi Ion Bostan, originari tot de peste Prut. “In calitatea mea de nou membru al Universităţii “Stefan cel Mare” sunt mândru să îi am colegi pe reputatul şi regretatul savant, Eugeniu Coşeriu, pe academicienii Mihai Cimpoi şi Ion Bostan, originari, ca şi mine, din partea cealaltă a Moldovei. Mă simt fericit alături de alte 60 de personalităţi, profesori şi academicieni din România şi de peste hotare care s-au învrednicit de titlul de Doctor Honorius Causa al universităţii noastre”, a precizat şeful statului moldovean.
Cu privire la acordarea titului de Doctor Honoris Causa, preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şeful statului român, Klaus Iohannis a adresat doar cuvinte de laudă în ceea ce îl priveşte pe omologul său moldovean. “Acordarea titului de Doctor Honoris Causa domnului preşedinte, Nicolae Timofti recunoaşte şi înnobilează meritele sale profesionale şi politice. Cariera profesională a domnului Timofti este impresionantă. Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.
In cadrul ceremoniei, Klaus Iohannis, preşedintele României a spus că reafirmă sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. “Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune”, a declarat preşedintele României.
Seful statului român a ţinut să precizeze că România va continua să investească în pregătirea tinerilor moldoveni. De asemenea, preşedintele a mai spus că 5.000 de burse pentru studiu sunt oferite anual pentru studenţii din Republica Moldova. “Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credinţa că astfel contribuie, implicit, la dezvoltarea şi integrarea în Uniunea Europeană a ţării dumneavoastră domnule preşedinte. România alocă deja anual 5.000 de burse pentru studiu pentru studenţii din Republica Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari din această ţară beneficiază de programul finanţat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor”, a precizat şeful statului român.
România susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova
După finalizarea ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, cei doi şefi de stat au participat la o conferinţă de presă comună în cadrul căreia au vorbit despre discuţiile bilaterale purtate.iohannis 4 [800x600]
Preşedintele României, Klaus Ioha-nnis a declarat că a avut o mare plăcere să se întâlnească cu preşedintele Republicii Moldova, la doar patru luni de la vizita în Republica Moldova. “Domnule preşedinte Timofti, mi-a făcut o deosebită plăcere să vă întâlnesc astăzi în România, la patru luni de la vizita pe care am efectuat-o în Republica Moldova. Mă bucură foarte mult faptul că vă aflaţi astăzi, aici, la Suceava, unul din reperele istoriei noastre comune pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Stefan cel Mare”. Am satisfacţia că am putut discuta împreună cu preşedintele Nicolae Timofti câteva teme prioritare pentru relaţia noastră bilaterală şi pentru Republica Moldova. Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o coaliţie solidă, stabilă şi capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova şi să continuie, în mod acce-lerat, procesele de reformă”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, şeful statului român a precizat că ţara noastră va sprijini în continuare procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. “Totodată, am discutat cu preşedintele Timofti despre modul în care decurge relaţia bilaterală, România susţine în continuare că parcursul european al Republicii Moldova şi îi acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare. In cadrul întrevederii am evidenţiat şi raportarea unitară pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Chişinău”, a mai spus şeful statului român.
De cealaltă parte, preşedintele Republicii Moldova a declarat că s-a simţit onorat de titlul primit, dar şi de faptul că s-a aflat la Suceava, mai precis la Cetatea de Scaun a domnitorului Stefan cel Mare. “Domnule preşedinte Klaus Iohannis sunt bucuros şi chiar emoţionat să mă aflu astăzi, împreună cu preşedintele României, la Suceava, în istorica Cetate de Scaun a domnitorului Stefan cel Mare. De asemenea, sunt onorat de titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Stefan cel Mare” şi mulţumesc comunităţii academice pentru că mi-au acordat această cinste. Astăzi, am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu erau cunoscute şi am purtat o discuţie extrem de utilă şi plină de conţinut cu domnul preşedinte Iohannis pe teme importante pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi pentru relaţia noastră strategică frăţească şi oficială. Avem împreună cu domnul preşedinte o înţelegere asupra situaţiei regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident, că evenimentele din ultimii doi ani influenţează dezvoltarea Republicii Moldova şi parcursul său european”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Nicolae Timofti, a mai precizat că, cu ocazia acestei întâlniri s-au purtat discuţii în ceea ce priveşte proiectele comune ale celor două ţări şi, de asemenea, a reamintit că s-au împlinit cinci ani de la primul pas făcut pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. “Am avut ocazia să discutăm despre numeroasele proiecte comune aflate în diferite forme de implementare. La 27 aprilie s-au împlinit cinci ani de la semnarea “Declaraţiei comune privind instituirea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”. Avem, în prezent, un bilanţ pozitiv al cooperării bilaterale, în prim plan fiind procesul de integrare europeană şi proiectele energetice, educaţionale şi sociale”, a precizat şeful statului moldovean.iohannis 5 [800x600]
După finalizarea conferinţei de presă, cei doi şefi de stat au plecat de la Universitatea “Stefan cel Mare”, pentru a vizita Cetatea de Scaun a Sucevei. La ieşirea din unitatea superioară de învăţământ, mai mulţi cetăţeni suceveni aşteptau cu nerăbdare să îi întâlnească pe cei doi şefi de stat, ba mai mult, un om, trecut de 70 de ani, s-a apropiat de preşedintele Klaus Iohannis, cerându-i să îi semneze o carte, pe care, de altfel, şeful statului român a semnat-o.
Cei doi preşedinţi  au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei
Preşedinţii României şi Republicii Molodova, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, au vizitat, marţi după amiaza, Cetatea de Scaun a Sucevei care a fost reabilitată printr-un proiect cu finanţare europeană.
Cei doi preşedinţi, care au avut, la Suceava, mai multe discuţii privind relaţiile bilaterale, au vizitat în cursul după amiezii de ieri Cetatea de Scaun fiind îndrumaţi de directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş. Senatorul Gheorghe Flutur, care a fost preşedinte al CJ Suceava când a început proiectul cu finanţare europeană derulat la Cetatea de Scaun a explicat, alături de primarul Ion Lungu, care au fost obiectivele proiectului şi au prezentat acţiunile care de desfăşoară în Cetate.iohannis cetate (5) [800x600]
Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au vizitat mai multe zone ale cetăţii, o parte dintre ele reabilitate. Cetatea de Scaun a Sucevei urmează să fie închis până la 1 august pentru introducerea unor echipamente, urmând ca în data de 6 august să fie recepţionată lucrarea. Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 46, 9 milioane de lei a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord şi închiderea cetăţii pe această latură, refacerea unor părţi din cetate, construcţia fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută introducerea de instalaţii electrice, reţea de alimentare cu apă, hidranţi şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie. Pentru creşterea atractivităţii, în perimetrul Cetăţii de Scaun urmează să fie montat un sistem de sunet şi lumini ce va proiecta umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote ce imită străjeri în mişcare. Toate acestea, pe un fond sonor specific.  (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

VIDEO. A început demolarea garajelor din spatele Primăriei, pe locul unde va fi ridicată prima parcare supraterană din Suceava

Miercuri dimineață, în prezența viceprimarului Lucian Harșovschi, a început demolarea garajelor de pe stada Ștefan …