Thursday , April 25 2024

Preşedintele filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, revocat din funcţie

bodnar

Lui Ioan Bodnar i se impută încălcări grave ale statutului UUR, după ce a semnat actele de adeziune cu Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România condusă de Dumitru Morhan, aflat acum în penitenciar dar şi faptul că s-a autopropulsat, anul trecut în fruntea UUR în baza unui aşa-zis congres de la Milişăuţi, la care ar fi participat 400 de persoane, la începutul anului 2012 u în fapt, la acel congres, organizat într-o crâşmă au fost maxim zece oameni 

Uniunea Ucrainenilor din România, care, conform recensământului din toamna anului 2011, reprezintă interesele a aproape 6.000 de etnici ucraineni declaraţi, a intrat din nou în criză, fiind cea mai importantă minoritate etnică din judeţul Suceava.
Zilele trecute preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Stefan Buciuta, pentru încălcările grave ale statutului ale statutului UUR, a decis, la cererea Consiliului Uniunii, revocarea din funcţia de preşedinte al Filialei judeţene Suceava a UUR şi prim vicepreşedinte al UUR la nivel naţional a lui Ioan Bodnar (foto). Decizia a fost luată după ce o majoritate a preşedinţilor organizaţiilor locale UUR – filiala Suceava au transmis un memoriu conducerii Uniunii în care au fost prezentate mai multe nereguli din activitatea preşedintelui Ioan Bodnar.
Conform deciziei luate de conducerea centrală a UUR, Ioan Bodnar trebuie să predea toate bunurile mobile şi imobile, proprietatea UUR, aflate în gestiunea sa. Maşinile – un microbuz VW Crafter şi un autoturism Dacia Duster, vor trebui să fie predate în stare bună de funcţionare,cu specificaţia kilometrajului de la bord, a stării caroseriei şi anvelopelor către un conducător auto şi totodată dispecer.
Ioan Bodnar, profesor şi pictor cu o anumită notorietate, a venit după ce el, în cursul anului trecut a semnat actele de adeziune ale UUR cu asociaţia condusă de Dumitru Morhan – Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România în urma unui congres – referendum din 20 iulie 2012, de care s-a dezis ulterior.
Mai grave sunt alte incriminări – la începutul anului trecut, într-un alt “congres” organizat la Milişăuţi, localitatea în care Dumitru Morhan, aflat acum în penitenciar pentru înşelăciune şi fals, Ioan Bodnar a devenit, pentru scurtă vreme, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Membrii comunităţii ucrainene spun că la acel congres organizat într-o crâşmă au fost maxim zece persoane, în vreme ce pe documentele fabricate pentru a justifica legitimitatea întâlnirii s-a spus că ar fi participat peste 400 de persoane.
Cu acel prilej, s-a realizat o ştampilă nouă pentru UUR, la grabă, pentru că au fost şi greşeli ortografice, de exemplu, în loc de “Uniunea Ucrainenilor” s-a tipărit “Uniunea Ucrainienilor” , sintagmă apropiată, dar neconformă. Cu această ştampilă s-a întreprins la acea vreme preluarea conturilor din bănci ale UUR. După ce organele de anchetă au intrat pe fir, deschizând un dosar penal, conturile UUR au fost blocate timp de aproape un an, angajaţii Uniunii neputând să îşi încaseze salariile iar plăţile către terţi neputând să fie făcute.
~n esenţă, motivele pentru care Ioan Bodnar a fost demis din funcţia de preşedinte al UUR Suceava şi de vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor la nivel naţional, vizează, cum am spus dar şi pentru folosirea discreţionară a bunurilor UUR în afara intereselor uniunii, comportament neadecvat cu membrii comitetului de conducere a UUR Suceava, hotărâri arbitrare luate în numele Uniunii, fără consultarea membrilor din teritoriu ai UUR. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …