Thursday , March 28 2024

Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, în vizită la comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi

Ieri, 11 ianuarie 2018, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, s-a aflat printre oficialităţile care au răspuns invitaţiei de a participa la inaugurarea festivă a noii şcoli din satul Iordăneşti, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi. De altfel, şeful administraţiei judeţene sucevene a vizitat şi un alt liceu din regiunea Cernăuţi, având şi discuţii cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti, precum şi cu cei ai administraţiei cernăuţene.

În ce priveşte primul eveniment, inaugurarea noii şcoli de la Iordăneşti, menţionăm că alături de elevii, părinţii şi corpul didactic al instituţii de învăţământ respective au fost prezenţi oficiali guvernamentali din Ucraina şi România: ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, ministrul Învăţământului şi ştiinţei al Ucrainei, Lilia Grinevici şi ministrul Educaţiei Naţionale din România, Liviu Marian Pop.flutur la scoala din Cernautitn

Evenimentul de la Iordăneşti a început cu intonarea imnurilor Ucrainei şi României. Gherghe Flutur a declarat că a fost un eveniment emoţionant, le-a urat succes copiilor şi cadrelor didactice, şi multe bucurii părinţilor, oferind simbolic gazdelor cadouri confecţionate manual de copii din judeţul Suceava.

De menţionat că la evenimentul de la Iordăneşti s-a ţinut şi un minut de reculegere în memoria unui locuitor al satului Tereblecea ucis, miercuri, pe frontul din Donbas. Potrivit comisarului militar regional Volodymyr şvediuk, citat de publicaţia cernăuţeană de limbă română Libertatea cuvântului, Volodymyr Anadymb era de loc din regiunea Herson, se căsătorise în satul Tereblecea din regiunea Cernăuţi, era tatăl a doi copii, făcea parte din batalionul „Donbas” şi a decedat în drum spre spital în urma unei explozii produse în satul Novoluganske.

Reamintim că edificarea unei noi şcoli la Iordăneşti, Hliboca a început în anul 2011, clădirea veche fiind avariată. După cum este precizat în diverse publicaţii cernăuţene de limbă română, din cauza subfinanţării, lucrările de reconstrucţie au fost desfăşurate cu unele întreruperi. Datorită unor eforturi comune, şcoala a fost finalizată, iar de la 15 ianuarie curent, va începe procesul de învăţământ.

După inaugurare, a urmat un program de vizite în Regiunea Cernăuţi. Astfel, minştrii Pavlo Klimkin, Teodor Meleşcanu, Lilia Grinevici şi Liviu Marian Pop, au vizitatconform TOCpress, Liceul Mihai Eminescu din localitatea Carapciu, regiunea Cernăuţi. Din delegaţie au mai făcut parte ambasadorul român la Kiev, Cristian-Leon ţurcanu, ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Oleksandr Bankov, consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şeful Administraţiei Regionale de Stat, Oleksandr Fişciuk, şi preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ion Muntean. Vizita la Liceul Mihai Eminescu ar fi un semnal de încurajare dat comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, având în vederea că pe 15 Ianuarie este Ziua poetului naţional al românilor iar autorităţile organizează evenimente specific în mai multe zone din ţară dar şi peste hotare. De altfe, La 14:20, demnitarii români şi ucraineni aveau programată o depunere flori la monumentele lui Taras şevcenko şi Mihai Eminescu din centrul oraşului Cernăuţi.

Conform publicaţilor româneşti din Cernăuţi, a avut loc şi o întâlnire ntre oficialii români, mediată de consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, cu liderii societăţilor pentru cultura românească, reprezentanţii organelor de presă, directorii de şcoli cu limba română de predare şi primarii români din nordul Bucovinei au dialogat sincer cu demnitarii români, conturând principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din zonă. În centrul discuţiilor s-a aflat Legea Educaţiei din Ucraina, care este o lovitură asupra identităţii lingvistice a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa. A fost abordată problema presei de limba română şi căilor de susţinere de către statul român a educaţiei în limba română din Ucraina. Teodor Meleşcanu a comunicat că toate subiectele de actualitate pentru românii din Ucraina vor fi incluse pe agenda de discuţii cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin, adăugând că românii din Ucraina este una dintre cele mai importante comunităţi istorice ale României. La întâlnirea de la Cernăuţi care a fost moderată de Eleonora Moldovan, au fost prezenţi preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, şefii de misiuni diplomatice româneşti din Transcarpatia (consulatul de la Slatina) şi Odesa (consulatul general din Odesa), dar şi Ambasadorul României la Kiev, Cristian – Leon Turcanu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

One comment

  1. Să rămână acolo!