Saturday , April 20 2024

Preoții politicieni, candidați la primăriile Dorna Candrenilor și Fălticeni, s-au retras din preoție

Secretarul eparhial al Arhiepiscopiei, preotul Cornel Oprișan, a explicat că în cazul preoților Sorin Doroftiese și Liviu Mihăilă nu e vorba de cereri de suspendare, ci de cereri de “retragere din preoție”. “Atât timp cât ei încalcă anumite lucruri, se merge conform statutului”. Rămâne de văzut dacă și în ce fel aceștia ar putea fi reintegrați în sistemul BOR, în cazul în care nu vor câștiga primăriile din cele două localități  

biserica_floreni
Preotul Sorin Doroftiese s-a ocupat de ridicarea unei biserici monumentale în parohia Dealul Floreni
Anunțul făcut de PNL Suceava privind încă o candidatură a unui preot pentru funcția de primar într-o localitate din județul nostru – este vorba despre cea a lui Sorin Doroftiese, preot paroh la Parohia Dealul Floreni, care va candida la primăria Dorna Candrenilor – a determinat Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să transmită prin vocea secretarului eparhial al Arhiepiscopiei, preotul Cornel Oprișan, că preotul Sorin Doroftiese a depus cerere de retragere din preoție. El a mai spus că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a luat act de decizia preotului, la fel cum s-a luat act și de decizia preotului Liviu Mihăilă, care a hotărât să intre în politică în calitate de candidat PNL pentru funcția de primar al municipiului Fălticeni, el depunând o cerere similară. Secretarul eparhial a refuzat să comenteze aceste retrageri din preoție a unor fețe bisericești pentru a putea să candideze la funcția de primar. “Atât timp cât ei încalcă anumite lucruri, se merge conform statutului”, a precizat Cornel Oprișan, nedorind să comenteze mai mult situația creată.
Despre Sorin Doroftiese, cel de-al doilea preot sucevean candidat liberal pentru funcția de primar într-o localitate din județul nostru – comuna Dorna Candrenilor -, știm că a fost  hirotonit în  anul 2001 ca preot la Parorhia Dealul Floreni, este fiu de preot și mai are un frate care a ales la rândul lui să îmbrace haina preoțească. Preotul Sorin Doroftiese s-a ocupat de ridicarea unei biserici monumentale din cărămidă în parohia Dealul Floreni.
In a doua jumătate a lunii februarie a acestui an, preotul Liviu Mihăilă, de la Fălticeni, a fost anuțat candidat PNL pentru funcția de primar al municipiului de pe apa Somuzului. El a fost și anunțat ca atare în luna  martie a acestui an, pe scena Casei de Cultură din Suceava. Preotul Liviu Mihăilă preciza atunci că a cerut Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților suspendarea din preoție pentru a putea intra în viața politică. Declarația secretarului eparhial Cornel Oprișan, privind modul în care cele două fețe bisericești ”și-au luat liber” pentru a-și încerca norocul în politică nu prea seamănă a “autosuspendare”, cum a dorit să sugereze Liviu Mihăilă, fiind de fapt un act de demisie unilaterală, cam în acest fel putând fi tradus în termeni laici cererea de retragere din preoție.
La firme și chiar în unitățile bugetare se poate reveni asupra demisiei, cu îngăduința patronului (în mediul privat) ori a managerului din sistemul de stat. Nu știm cum se procedează în sistemul Bisericii Ortodoxe în astfel de situații și foarte probabil, nici staff-ul acesteia nu are un plan pentru viitorul acelor preoți care își depun straiele purtătoare de har divin și se înrolează ca luptători laici în bătălia politică. Dacă vor fi aleși primari, foarte probabil că vor face lucruri bune pentru comunitate, pentru care vor fi retribuiți. Se pune însă întrebarea: ce se va întâmpla cu preoții ce s-au auto-răspopit, dacă nu vor câștiga alegerile? Acești oameni vor mai fi primiți înapoi în sânul Bisericii? Vor fi reinvestiți cu harul pe care l-au preluat la hirotonire sau vor fi lăsați pe dinafară? Intrebările sunt justificate în condițiile în care instituțiile de învățământ teologic ortodox produc anual sute de aspiranți la statutul de preot și, potrivit unei sintagme biblice, din cei mulți chemați, puțini sunt aleși. Se vorbea în urmă cu ceva ani despre faptul că obținerea unei parohii costa cât o casă și jumătate. Poate că acum nu mai este așa, dar întrebarea rămâne – cu a câta șansă vor reintra în cursă eventualii fii risipitori ai clerului ortodox aflați acum sub mirajul politicii pentru redobândirea unei parohii în sistemul Bisericii Ortodoxe Române? (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

One comment

  1. Sincer să fiu, pur și simplu nu înțeleg de ce a fi preot conduce la o serie de incompatibilități din acestea de genul „nu are voie să fie ales pe funcția cutare”. Din câte îmi aduc aminte, suntem în secolul XXI iar Constituția nu interzice preoților să candideze. E drept că sunt anumite activități unde nu ar trebui să fie permisă candidatura, dar cred că ar trebui să se limiteze la magistratură și la personalul unităților militare, eventual și a celor cu specific oarecum apropiat gen Poliție sau Poliție de frontieră. Faptul că un preot candidează nu înseamnă că preotul nu mai poate da împărtășania; cred că pr. Ilie Sârbu a împărtășit și mebri ai altor partide politice decât cel din care a făcut parte. La fel este valabil și cu un medic (Mârza îl frecventa pe Gospodaru la ședințe de pilit dinți) sau un profesor (Iordache este acuzat prin târg de tot felul de prostii, fie pe drept, fie pe nedrept, dar niciodată că ar fi pedepsit vreun elev pentru opiniile politice ale părinților acestuia din urmă) șamd.
    Și-a pus cineva problema cât de constituționale sunt deciziile Bisericii Ortodoxe Române și a altor culte care interzic membrilor săi să candideze? Cred că aici este problema de fond a societății, nu dacă va câștiga sau nu un popă/pastor/imam-muftiu-muezin-ulemală/rabin ori nu va câștiga alegerile și cât trebuie/dacă trebuie să dea ceva să fie reprimit în parohie.