Saturday , April 20 2024

Preoţii militarii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-au întâlnit la Suceava

preoti militari1

Această adunare a avut loc în contextul sfinţirii Bisericii militare „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din municipiul Suceava. Preoţii i-au pomenit pe cei care au slujba de a veghea respectarea legii şi ordinii publice, după care au mers în pelerinaj pe la mai multe mânăstiri din Bucovina

 
În perioada 16-18 septembrie a.c., la Suceava, s-a desfăşurat a IX-a Convocare a preoţilor militari din structura Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Întâlnirea a avut loc în contextul sfinţirii Bisericii militare „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“, în data de 17 septembrie. Temele convocării, la care au participat 18 slujitori ai sfintelor altare din toată ţara, au fost susţinute la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava. Evenimentul a fost prezidat de Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, care răspunde de activitatea preoţilor militari. La întâlnire au fost invitaţi Florin Sinescu, prefectul Sucevei şi colonelul Dan Hoffman, inspectorul şef al pompierilor suceveni. În cuvintele de învăţătură, atât Înaltpreasfinţitul Pimen, cât şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, au subliniat jertfelnicia pompierilor militari în lupta cu flăcările şi în salvarea de vieţi omeneşti. Au fost pomeniţi şi ceilalţi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, care, alături de pompieri, zi de zi sunt „faţă în faţă cu moartea”, în nobila slujbă de a veghea la respectarea legii şi ordinii publice pentru semenii lor. Tocmai de aceea, înaltele feţe bisericeşti au subliniat importanţa deosebită pe care o au preoţii militari în lucrările duhovniceşti cu cadrele Ministerului Afacerilor Interne şi familiile acestora, amintindu-se versul imnului de stat al României „Preoţi cu cruce-n frunte căci oastea e creştină”.
Problemele şi soluţiile pe care le-au găsit în pastoraţia de zi cu zi au fost amintite de preotul vicar Constantin Niculae, şeful Secţiei Asistenţă Religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi detaliate apoi de fiecare preot militar în parte. Tot în cadrul convocării, a fost prezentată cartea „20 de ani în Siberia“, de către prof. univ. dr. Mihai Iacobescu şi a fost expusă tema „Constantin cel Mare şi Sfânta Împărăteasă Elena, în pictura bizantină din bisericile bucovinene“, de către diaconul prof. dr. Vasile M. Demciuc, şeful Catedrei de Istorie din cadrul Universităţii „Stefan cel Mare” Suceava.
Programul a continuat cu un pelerinaj la sfintele mănăstiri din Bucovina. Preoţii militari s-au închinat la mormântul Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare şi Sfânt, de la Mănăstirea Putna, după care au continuat cu Mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa. Pelerinajul s-a încheiat la Biserica Militară cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, situată în incinta Detaşamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc. (C.Z.)
 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …