Friday , March 29 2024

Pregătiri pentru manifestările din județul Suceava prilejuite de marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului

De hramul Mănăstirii Putna sunt așteptați mii de pelerini din toată țara și din străinătate. In 15 august, trenul Regio către Putna va pleca din Suceava mai devreme cu o oră, la 6.57, pentru a permite tuturor pelerinilor să ajungă la timp la slujbă. La sanctuarul național marian de la Cacica sunt așteptați Iosif Păuleț, noul episcop al Diecezei de Iași, episcopul emerit Petru Gherghel și episcopul auxiliar Aurel Percă. Duminică, la Hagigadar, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată de Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, în coslujire cu preoții din cadrul eparhiei armene  

La noi în țară există un număr mare de mănăstiri care poartă hramul Ador­mirii Maicii Domnului. În județul Su­ceava, cea mai cunoscută este Mă­­năs­­tirea Putna.  „Din 1466 și până în prezent, de aproape 550 de ani, în fiecare an, pe 15 august, credincioșii vin la Putna să aducă prinosul lor de recunoștință față de Fecioara Maria, cea care întru Adormirea ei nu ne lasă pe noi. Fecioara Maria s-a dovedit pe deplin în anii aceștia ca ocrotitoare a Mănăstirii și a tuturor acelora care o cheamă în rugăciune. Ziua de 15 august este pentru bucovineni o zi aleasă. Este ziua Bucovinei. Este ziua Mănăstirii Putna, a Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului”, a declarat Părintele Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, citat de Ziarul Lumina.

De altfel, Pe 15 august, când toți creș­tinii sărbătoresc Sfânta Marie Mare, se organizează pelerinaje în grupuri mari la multe mănăstiri care poartă acest hram. Totuși, la ctitoria ștefaniană continuă seria pelerinajelor și înainte de hramul mănăstirii. Astfel, elevi de la două licee din capitala României – Liceul Teoretic Eugen Lovinescu și de la Colegiul Național Elena Cuza – s-au aflat în pelerinaj la Mănăstirea Putna, acestea fiind dintre cele mai recente exemple.

La pelerinajele din data de 15 august nu participă doar credincioșii din țară, ci și din afară. Astfel ei își arată recunoștiința și mulțumirea, păstrând spe­ranța vie în suflet. Unii dintre aceștia, pe lângă faptul că asistă la sfânta li­turghie, ei înconjoară biserica mer­gând pe genunchi și pe coate pentru a-și demonstra credința. Aceste fapte arată că ei caută iertarea și sunt drepți de milă, rugându-se ca buna Maică a lui Hristos și a noastră, să îi ajute.

În atare situații, este de presupus că un aflux mai mare de călători va ajunge la Putna nu doar cu mijloacele de transport rutier, ci și feroviar. În acest sens, potrivit celor postate pe blogul https://linia515.wordpress.com/ pentru ziua de 15 august 2019 va fi operată o modificare a mersului trenurilor dinspre Suceava către Putna. Astfel, trenul Suceava – Putna va pleca din gara Suceava – Burdujeni la ora 6.57 și va ajunge în Putna la ora 9.11, ceea ce va permite pelerinilor să ajungă la timp pentru slujba de la mănăstire.

„Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, CFR Călători a venit cu ideea modificării mersului trenurilor pe relația Suceava – Putna și retur, în data de 15 august. Astfel perechea R5622 & R5623 a fost înlocuită cu R5620 & R5621 care circulă în mod normal în weekenduri. Modificarea este foarte bună, dat fiind faptul că oamenii vor fi interesați să ajungă cât mai devreme la Putna, la 9:11 în loc de 10:21. Pe scurt, perechea de trenuri de dimineață din weekenduri va circula și joi, pe 15 august 2019, iar celelalte trenuri din restul zilei, vor circula normal după programul de luni până vineri”. Programul trenurilor de călători pe traseul Suceava – Putna, pe data de 15 august, așa cum este comunicat de cei de la Linia 515 Dornești – Putna, este următorul: R5620 Putna (04:39) – Rădăuți (05:52) – Su­ceava (06:49); R5621 Suceava (06:57) – Rădăuți (07:59) – Putna (09:11); R5624 Putna (10:24) – Rădăuți (11:37) – Suceava (12:35); R5625 Suceava (13:43) – Rădăuți (14:40) – Putna (15:54); R5628 Putna (16:35) – Rădăuți (17:46) – Suceava (18:45); R5627 Suceava (20:51) – Rădăuți (21:48) – Put­na (23:02). De asemenea, R5622/5623 se va anula în data de 15.08.2019.

De asemenea, comunitatea romano-catolică se pregătește, la fel ca în fiecare vară, să întâmpine mii de pelerini la sanctuarul național marian de la Cacica, pe 14 și 15 august de Adormirea Maicii Domnului. La eveniment vor participa Iosif Păuleț, noul episcop al Diecezei de Iași, episcopul emerit Petru Gherghel și episcopul auxiliar Aurel Percă. ­Basi­lica minor Cacica deține icoana Fecioa­rei Maria, copie a icoanei Madona Neagră de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia.

Deși mențiunea în calendarul biseri­cii armene a marelui praznic al Ador­mirii Maicii Domnului este 15 august, rân­duiala din respectiva biserică pre­vede ca slujba să fie oficiată în cursul duminicii celei mai apropiate. Întrucât anul acesta ziua de 15 august cade joi, atunci slujba se va oficia duminică, 18 august. În intervalul 15 – 17 august vor fi oficiate slujbe de vecernie și ­prive­ghe­re la diverse lăcașuri de cult din țară. La Suceava, întrucât aici se află unul din cele mai importante lăcașuri de cult ale creștinilor armeni, Mănăstirea Hagigadar. Acolo, începând cu ora 10:00 a zilei de duminică, va avea loc Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din Ro­mânia, în coslujire cu preoții din cadrul eparhiei armene. Cu prilejul hramului va fi adusă, la Mănăstirea Hagigadar, racla cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul de la Catedrala Arhiepiscopală din București, „spre bucuria sufletească a celor care cu aleasă simțire și mare nădejde își caută împlinirea do­rințelor în acest lăcaș de închinăciune”. (D.P.)

 

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …