Friday , April 26 2024

Prefectura va monitoriza furnizarea agentului termic în această iarnă

sinescu


Prefectul Florin Sinescu speră ca odată cu darea în funcţiune a noii centrale termice a Sucevei, furnizarea agentului termic să se facă în condiţii optime. De altfel, Prefectura va monitoriza furnizarea agentului termic. „Având în vedere evoluţiile meteo prognozate pentru luna noiembrie, vom monitoriza furnizarea agentului termic către populaţie acolo unde există sisteme centralizate şi nu numai, avem în vedere aplicarea OG 27/2013 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, prin care se acordă subvenţii pentru încălzirea locuinţelor în sistem individual cu gaze naturale lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi energie electrică. In atenţia noastră se află şi instituţiile publice spitalele şi unităţile de învăţământ racordate sau nu la sisteme centralizate de încălzire. In ce priveşte municipiul Suceava sperăm ca încheierea etapelor pentru finalizarea în termen a investiţiei la noua centrală termică precum şi rezolvarea problemei transportului şi distribuţiei să ducă la livrarea de agent termic către locuinţele sucevenilor în condiţii optime în această iarnă”, a declarat prefectul Florin Sinescu.
In judeţul Suceava sisteme centralizate de furnizare a agentului termic sunt doar în municipiile  Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei şi oraşul Siret.
In Rădăuţi sunt racordate la reţeaua publică 11 instituţii publice, 111 societăţi comerciale şi 5.050 de utilizatori casnici, combustibilul folosit de centrala termică a oraşului fiind gazul metan, suma estimată asigurării necesarului de gaz pentru această iarna fiind de 3.400.000 de lei.
La reţeaua municipiului Vatra Dornei sunt racordate 15 instituţii publice, 67 societăţi comerciale şi 1.568 locuinţe particulare. Incălzirea în sistem centralizat este asigurată de centrala termică pe biomasă care foloseşte drept combustibil rumeguşul, dar şi tocătura de lemn. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, din necesarul de 120,000 metri steri fiind în stoc, la data de ieri erau 24.080 metri steri. Potrivit sursei citate, cantitatea este suficientă pentru aproximativ două luni în funcţie de temperaturile înregistrate. Primăria Vatra Dornei are încheiate mai multe contracte de furnizare combustibil şi anume patru pentru tocătura, patru pentru buşteni de tocat şi 44 pentru rumeguş, suma necesară asigurării stocului fiind de 2.850.000 de lei.
In oraşul Siret opt instituţii publice, opt agenţi economici si 394 de casnici sunt racordaţi la sistemul centralizat, cca. 1.100.000 de lei fiind necesari asigurării gazului metan necesari trecerii sezonului rece.
Datorită situaţiei actuale generată de intrarea în insolvenţă a societăţii Termica, Instituţia Prefectului – judeţul Suceava are în atenţie şi situaţia beneficiarilor sistemului de încălzire centralizat din municipiul Suceava. Conform informării solicitate celor de la Termica, până în acest moment furnizarea de energie termică s-a făcut folosind gazele naturale. Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava estimarea necesarului pentru un întreg sezon rece, ar fi de cca. 29 000 mii Nmc Gaz adică o valoare de cca. 33.700.000 de lei. Aceste costuri însă nu vor fi necesare odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale termice.

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …