Friday , March 29 2024

Precizări ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Radăuţilor, vizând sentinţele Judecătoriei Rădăuţi, privind repreluarea de Statul român a unor suprafeţe de pădure

Un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor,  referitor la articolul „15 procese câştigate la primă instanţă de Direcţia Silvică Suceava, cu unităţi de cult din judeţ” Arhiepiscopia Sucevei si Bucovinei face următoarele precizări:padure

1.- Pe rolul a şase judecătorii din judetul Suceava respectiv Judecatoriile Suceava, Falticeni, Gura Humor, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi, Directia Silvica Suceava a chemat în judecată  peste 500 de unităţi de cult solicitând anularea deciziilor prin care Comisia Judeţeană pentru Restituirea Proprietăţilor Suceava a reconstituit unităţilor de cult, dreptul de proprietate pentru o suprafaţă  de cca. 16.300 hectare.

Titlurile de proprietate au fost emise în anul 2003-2004 şi nu au fost contestate de nici o autoritate judeţeană sau naţională recunoscându-se astfel actul de retrocedare. Mai mult, în anul 2002, modul de retrocedare a câte 30 de ha către unităţile de cult, dintr-un judet limitrof, a fost supus analizei instanţelor de judecată, la solicitarea de atunci a RNP – Romsilva, cauză în care, o instanţă din ţară, res­pectiv Tribunalul Cluj a retinut irevocabil ca acestea sunt îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră pe care le-au avut fie în proprietate, fie în administrare, folosinţă sau în înzestrare în limita suprafeţei de 30 de ha. În acest context precizăm că Direcţia Silvică Suceava nu a contestat niciodată dreptul de admi­nistrare al cultului ortodox asupra pădurilor din Bucovina aflate în proprietatea Fondului Bisericesc.

Repunerea în discutie a modului în care justiţia a statuat irevocabil dreptul de proprietate al unităţilor de cult ar frânge securitatea juridică şi ar putea anula actul reparatoriu şi de retrocedare dispus de către puterea legislativă la nivelul întregului cult ortodox prin Legea 1/2000 modificată prin Legea 400/2002.

2.- Terenurile forestiere au fost retrocedate în proprietatea unităţilor de cult în  conformitate cu prevederile Legii nr. 400/2002 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, iar acestea nu au format obiectul vreunei judecăţi finalizate cu o hotărare definitivă.

3.-In litigiile aflate pe rolul instanţelor sucevene, care au avut termen de judecată, instantele au admis cererile de probe propuse a fi administrate pentru combaterea actiunii introduse de către Directia Silvică Suceava. Nici la această dată reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava nu au prezentat un titlu valabil pentru imobilele detinute de Biserica Ortodoxă din Bucovina conform Legii de Organizare a Bisericii Ortodoxe Române decretată în anul 1925, şi preluate abuziv de statul comunist, Directia Silvică Suceava prevalându-se de decizia din anul 2013 a Curţii de Apel Cluj care în urma ”analizei contextului istoric” menţionează că suprafeţele de teren revendicate au fost doar în administrarea şi folosinţa fostului FBORB, care şi-a văzut respinsă acţiunea prin imposibilitatea achitării unei expertize de cca. 7 milioane de euro. Precizam faptul ca toate retrocedarile din Bucovina au avut ca fundament cartea funciara.

4.- La Judecătoria Radauti din cele 5 complete de judecata sesizate,  un singur complet – în compunerea căruia se află acelaşi judecător, – încălcând dreptul la apărare al unităţilor de cult, a refuzat orice probatoriu şi a judecat cauza la primul  termen de judecată. Precizăm că modul în care s-a inteles înfăptuirea actului de justiţie în acest caz a fost prezentat Consiliului Superior al Magistraturii iar impotriva sentinţelor pronunţate s-au formulat  critici,  privind  vădita nelegalitate şi netemeinicie, prin apelurile care au fost declarate şi ce urmează a fi soluţionate de către Tribunalul Suceava.

5.- Rolul reglementării reparatorii din Legea 1/2000, modificată şi completată prin Legea 400/2002 a fost îndeplinit în toţi aceşti ani prin crearea echilibrului atât de necesar în prezent în societate, între interesul general al Statului şi interesul comunităţilor locale şi religioase.

6. – Nu ne propunem sa facem in niciun fel alte referiri cu privire la cuprinsul litigiilor, nedorind a impieta asupra desfasurarii judecatii. Ramanem increzatori in dreapta judecata a instatelor. (Biroul de presă  al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la Primăria Suceava și la Consiliul Județean

Candidații Alianței Dreapta Unită (ADU) la funcția de primar al municipiului Suceava și la cea …

2 comments

  1. Nu va mai ajunge hraparetitilor! Atidistrus padurea…drumurile forestiere sunt praf, santurile colmatate etc. Padurarii deyinteresati.

  2. Biserica ortodoxa se ocupa de promovarea religiei sau de exploatarea masei lemnoase ? Or fi noii padurari cu sutana.