Thursday , April 25 2024

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul – noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Prin vot secret, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ieri pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la mănăstirea Sihăstria Putnei ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Episcopul vicar (sau auxiliar) este preotul hirotonit în treapta episcopatului fără a avea o funcție administrativă proprie, ci desfășurându-și activitatea sub autoritatea unui episcop, arhiepiscop, mitropolit sau patriarh, ca ajutor al acestuia în activitățile canonice și administrative  

episcop vicar Damaschin
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin (Ioan Daniel) Luchian

În ziua de 4 iulie 2017, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Aradului.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la mănăstirea Sihăstria Putnei ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu 39 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte ­Da­maschin Dorneanul.

In vârstă de 37 de ani, PS Părinte ­Da­maschin Dorneanul este de loc din Dornești, și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în 2005. Alături de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților l-a mai propus drept candidat pentru  postul de Episcop-vicar și pe  Preacuviosul Părinte Arhimandrit Grichentie Natu, de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

De asemenea, ieri, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Lovișteanul ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Aradului cu 43 de voturi din 46 de voturi valid exprimate. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

În Biserica Ortodoxă Română, vicarul unei arhiepiscopii poartă numele de episcop vicar, iar vi­carul unei episcopii se numește arhiereu vicar. Episcopul vicar (sau auxiliar) este un cleric hirotonit în treapta episcopatului fără a avea o funcție administrativă proprie, ci desfășurându-și activitatea sub autoritatea unui episcop, arhiepiscop, mitropolit sau patriarh, ca ajutor al acestuia în activitățile cano­nice și administrative.

De regulă, ca și în cazul Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, la hirotonie episcopului vicar i se adaugă în titulatură și numele unui oraș sau regiuni din teritoriul eparhial al episcopiei unde va activa (de exemplu: PS Vasile Someșanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar o excepție de la această regulă: PS Marc Nemțeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale). Această menționare în titulatură este pur onorifică, vicarul neavând nici o jurisdicție administrativă sau canonică asupra orașului sau regiunii respective.

Acordarea unei titulaturi ce se referă la un oraș sau o regiune ce nu se află în administrarea episcopului eparhiot se consideră a fi un act necanonic. Pentru a trece peste această problemă, de multe ori se apelează la un artificiu, ca de exemplu hirotonirea unor episcopi pe seama unor scaune eparhiale istorice, care nu se află însă în teritoriul administrat de către episcopul eparhiot.

În vechime mai exista și horepiscopul (sau episcopul de țară), care se asemăna în funcții episcopului vicar modern, dar așa după cum se deduce și din nume, a deservit mai ales zonele rurale mai depărtate de orașele de reședință ale episcopilor eparhioți, fiind sub jurisdicția și conducerea acestora. În mod tradițional, nu avea autoritatea de a hirotoni, dar își putea exercita celelalte funcții și îndatoriri episcopale. Această funcție a încetat a mai fi folosită după secolul al XIII-lea. (T.V.)

 

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

3 comments

  1. @veniamin
    Ma voi ruga BUNULUI DUMNEZEU sa te ierte pentru toate relele pe care le-ai făcut in viața ta si pentru lepădarea de lucrurile. demonice care te-au îmbrățișat cu patima. Amin.

  2. @Veniamin Cred ca ar trebui lăsate orgoliile deoparte, intre manastirea Putna si manastirea Sihăstria Putnei.

  3. Această demnitate se cuvenea Arhim. Melchisedec deoarece:1.Este un bun administrator; 2. Bun predicator şi cântăreţ; 3. Om de carte, organizator a Colocviilor Putnei şi a Colocviilor Zoe Dumitrescu Buşulenga, cu participare naţională şi internaţională, 4 Bine cunoscut şi apreciat în Bucovina de nord; 5. Lui se datorează faptul că Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost trecut şi în calendarele Mitropoliei de Kiev; 6. Ctitor a multor biblioteci româneşti în Bucovina de nord; 7. Bine cunoscut în Republica Moldova, decorat de Mitropolitul Vladimir; 8. Îndrumător al tinerilor din ASCOR ; 9. Ctitorul revistelor de mare ţinută ştiinţifică “Analele Bucovinei” etc., etc, etc. Pe noi credincioşii care susţinem financiar bisericile şi mănăstirile, NU ne-a întrebat nimeni nimic. Noi nu contăm în faţa lui Daniel. Să-i fie ruşine!