Thursday , April 25 2024

Polițiștii suceveni reclamă că ar fi obligați de șefi să dea amenzi în loc de avertismente

Mai mulți polițiști rutieri susțin că ar fi cumva constrânși de superiori pentru a da cât mai multe amenzi. Printr-o dispoziție semnată de comisarul șef de poliție Adrian Buga, împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, polițiștii sunt obligați ca la sfărșitul zilei să facă un raport pentru fiecare avertisment dat, în care să justifice de ce au preferat această sancțiune în loc de amendă. „Nu s-a impus agentului rutier caracterul sancțiunii, ci doar s-a dorit realizarea unei diagnoze corecte, corelarea sancțiunii cu gravitatea abaterii, în condițiile în care județul Suceava are cel mai mare număr de persoane decedate în evenimente rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliție Ionuț Epureanu amenzi rutiera

Superiorii le-au impus polițiștilor ca la sfârșit de tură să întocmească un raport pentru fiecare avertisment dat în care să explice de ce au dat avertisment, și nu amendă.

„Nu am obținut o anulare a dispoziției de noaptea minții emisă de IPJ Suceava, prin care se solicită polițiștilor rapoarte suplimentare în cazul aplicării sancțiunii cu avertisment, cu scopul evident de a-i determina să aplice sancțiuni cu amendă. În așteptarea anulării dispoziției, ne lovim de alte aspecte dictatoriale, polițiștii suceveni fiind amenințați cu cercetări disciplinare, ba chiar cu destituirea din Poliție”, a precizat Bogdan Bănică, vicepreședintele Sin­dicatului Național al Poli­țiș­­tilor din România SNPR DECUS.

Într-o dispoziție semnată de comisarul șef de poliție Adrian Buga, împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, se arată că polițiștii rutieri trebuie să anexeze la raportul de activitate o notă la ieșirea din serviciu, prin care aceștia trebuie să explice de ce au dat avertisment, și nu amendă.

Dispozitie IPJ Suceava
Dispoziția semnată de comisarul șef Adrian Buga. Foto – Bogdan Bănică

 „Agenții constatatori (agenți și ofițeri de poliție rutieră, inclusiv de la structurile de ordine publică având atribuții pe linie de poliție rutieră) vor întocmi o notă la ieșirea din serviciu, anexă la raportul de activitate, în care vor exemplifica fie­ca­­re caz în care au aplicat sanc­țiu­­nea constând în avertisment motivând corespunzător decizia privind aplicarea avertismentului, prin raportare la cri­teriile de individualizare a sancțiunii prevăzute de art. 21, alin. 3 din O.G. nr. 2/2001. Notele întocmite vor fi înaintate în ziua următoare către Serviciul Rutier pentru ana­liză, prin raportare la art. 21, alin. 3 din O.G. nr. 2/2001”, se arată în dispoziția semnată de ­comi­sarul șef Adrian Buga.

 Reprezentanții IPJ Suceava au explicat faptul că polițiștii rutieri nu sunt obligați să dea amenzi în detrimentul avertismentelor, ci că măsura face parte dintr-un set de mă­suri adoptat de conducerea inspectoratului pentru a limita numărul acci­­dentelor rutiere grave, județul Su­ceava aflându-se în topul acestui nefericit clasament.

„Prin dispoziția respectivă nu s-a impus agentului rutier caracterul sancțiunii, ci doar s-a dorit realizarea unei diagnoze corecte cu privire la modul concret de abordare a abaterilor în trafic și corelarea sancțiunii cu gravitatea abaterii, în condițiile în care județul Suceava are cel mai mare număr de persoane decedate în evenimente rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliție Ionuț Epureanu.

În ultimii ani, județul Suceava a ocupat un nedorit prim loc în ceea ce privește numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. În 2017, pe raza județului Suceava au avut loc 296 de accidente rutiere grave în urma cărora și-au pierdut viața 104 persoane, cu una mai puțin față de anul 2016, au fost rănite grav 254 de persoane, iar alte 126 s-au ales cu leziuni minore. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. Șofer profesionist

    Ca la noi în Suceava nu mai găsești nicăieri,deși bat țara in lung și-n lat.
    Doar în Suceava vedem radare neinscripționate la toată intersecția,logan alb,logan albastr,logan vișiniu,jeep Nissan și multe altele.Cu pitoale,cu mitraliere sau cu radare fixe.Toți dau vina pe numărul accidentelor de la noi din județ,numărul mare de morți în accidentele fin județul nostru.Nimeni nu spune ca accidentele sunt provocate de către starea drumurilor,avem printre cele mai proaste drumuri din țara,locul 2 după Vaslui.

  2. Mi-e rusine de țara in care trăiesc și de cei ce-o conduc.
    De 25 de ani dețin permis de conducere și n-am beneficiat niciodată de-un avertisment,doar amenzi pentru fapte minore.De ex.nu aveam al 2-lea triunghi reflectorizant.
    Sa-i fie rușine poliției române și agenților care execută,în special șefului de poliție din Suceava,care scoate agenții la vânătoare precum șacalii !
    La Marginea de exemplu le mai trebuie barieră,fiindcă în fața primăriei este punct control non stop,șoferii sunt verificați de 3-4 ori cu etilotestul în aceiași zi.