Thursday , April 25 2024

Poliţiştii de Frontieră s-au făcut iar de baftă, întrând cu maşina peste un om nevinovat

politia de frontiera [800x600]

Pentru prima dată, Poliţia de Frontieră acceptă ca a existat o minimă încălcare a legii, din partea unui agent care, urmărind nepriceput o autoutilitară, a lovit maşina, s-a ales cu dosar penal pentru distrugere şi a rămas fără permis 60 de zile. Incă o acţiune care ar fi trebuit să fie ca în filme, s-a terminat dezastruos pentru imaginea poliţiştilor de frontieră suceveni, şi aşa la pământ după episoadele anterioare, cu oameni bătuţi degeaba şi urmăriri cu focuri de armă pe urmele unei bardace cu brânză

 
Seara zilei de luni, oricare ar fi săptămâna, va deveni istorie şi punct de referinţă pentru poliţiştii de frontieră de la Rădăuţi, care au devenit, acum pentru hazul opiniei publice, schimbători de ştafetă în operaţiunile ratate de urmărire a ipoteticilor contrabandişti. Conform informaţiilor ce pot fi făcute publice furnizate de lucrători ai Poliţiei de Frontieră din cadrul SPF Rădăuţi, confirmate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, un anume agent, pe nume Samota Dănuţ, poliţist de frontieră angajat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, lucrător la PTF Brodina, pe când conducea un automobil Volkswagen Passat, de culoare albă, cu număr MAI, a încercat să oprească, pe raza oraşului Vicovu de Sus, o autoutilitară Ford Tranzit, condusă de Daniel Parasca, de 33 de ani din localitate. Poliţistul de frontieră aflat la volan ar fi încercat să împiedice cursa dubiţei conduse de Parasca, intrând în faţa acesteia. Numai că, lipsa de experienţă a poliţistului de frontieră l-a determinat să nu aprecieze bine distanţa şi în acest fel, maşina condusă de el s-a trântit direct în microbuzul lui Daniel Parasca, producând avarii. S-a stabilit ulterior că autoutilitara urmărită nu transporta niciun fel de marfă de contrabandă.
Poliţiştii de frontieră au transmis, ca de obicei, un comunicat laconic: “S-a dispus cercetarea prealabilă a agentului ca urmare a faptului că poliţia rutieră a constatat că se face vinovat de producerea accidentului uşor, în funcţie de rezultatul cercetării prealabile se vor lua măsurile legale ce se impun inclusiv pentru recuperarea prejudiciului.” Nici nu mai este cazul să analizăm aceste comentarii schematice, care, în mod ciudat, pornesc din vocea sau degetele apăsate pe tastatură ale unor funcţionari publici cu statut special, plătiţi din banul public să apere interesul general al comunităţii ce strânge bănuţ cu bănuţ să le asigure acestora salariile. Faptul că gloanţele trase de urmăritori, angajaţi şi plătiţi din banii publici să combată contrabanda la graniţa româno – ucraineană nu şi-au atins ţinta – maşina unui nefericit care şi-a găsit de lucru prin judeţul nostru venit tocmai din Galaţi, pentru a-şi cunoaşte viitoarele rude, împreună cu mama şi sora lui, pumnii încasaţi de vicoveanul suspect din principiu, internat în spital după ce a fost bătut de vajnicii poliţişti de frontieră îmbrăcaţi în treining nu au fost considerate semnale suficiente pentru Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, pentru a trimite la Suceava o mică “escadrilă”, de control al atitudinii subordonaţilor faţă de oamenii care încep a fi timoraţi pe şosele, de atitudinea acestora, care induc mai degrabă ideea unei stări de asediu care nu mai are nicio legătură cu traficul de ţigări sau de rochii de mireasă ci de temerea unui conflict de granită.
Pentru a linişti opinia publică din judeţul Suceava dar şi pe exaltaţii angenţi de la Poliţia de frontieră, am cerut, acum câteva zile o serie de clarificări transmise conform procedurii, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră: “Solicităm conform legislaţiei în vigoare privind liberul acces la informaţiile publice, răspunsuri mai detaliate decât cele oferite la solicitările anterioare ce au vizat un eveniment petrecut în seara zilei de 31 martie 2014, pe raza judeţului Suceava. Este vorba despre urmărirea efectuată de mai mulţi lucrători ai Poliţiei de Frontieră Rădăuţi asupra unei autoutilitare marca Iveco, condusă de un cetăţean din judeţul Galaţi, pe nume Daniel Tudose. In urmărirea acesteia s-au tras, conform informaţiilor oficiale, nu mai puţin de 12 gloanţe, trei în aer şi nouă spre pneurile automobilului, parte dintre acestea au nimerit în maşina urmărită dar cel puţin două au lovit un alt automobil parcat pe strada Traian Vuia din perimetrul municipiului Suceava.
Vă rog să ne spuneţi dacă poliţiştii de frontieră au dreptul să tragă asupra unui mijloc de transport urmărit chiar şi în interiorul unei localităţi, riscând astfel viaţa membrilor acestei localităţi, dacă este aşa care sunt principiile constituţionale care stau la baza eventualelor regulamente militare de care s-au folosit poliţiştii de frontieră rădăuţeni.
Dacă apreciaţi că demersul subordonaţilor dumneavoastră a fost exagerat, vă rog să ne precizaţi, de îndată, conform aceloraşi prevederi legale vizând liberul acces la informaţii de interes public, care au fost măsurile ce s-au luat, la Sectorul de Poliţie de Frontieră Rădăuţi, a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei privind pe cei vizaţi în ancheta jurnalistică pe care am întreprins-o.
Dorim în mod special să aflăm dacă agenţii Gabriel Rusu şi Alin Rusu vor mai face parte din echipele operative ale poliţiştilor de frontieră din judeţ, având permisiunea de a folosi armamentul din dotare, până la finalizarea cercetărilor în acest caz.
Precizăm că persoana urmărită, Daniel Tudose, nu avea în maşina pe care o conducea nimic din ce ar putea face parte din categoria obiectelor de contrabandă urmărite de subordonaţii dumneavoastră. Mai mult, în automobil se afla mama şi sora lui, el considerând că decizia de a nu se supune semnalelor de oprire făcute de subordonaţii dumneavoastră, îmbrăcaţi în civil şi coborând din automobile neinscripţionate cu însemnele poliţiei de frontieră, la determinat să opteze pentru soluţia de a nu se supune cererii acestora de a se lăsa la dispoziţia lor.” Acesta este cuprinsul cererii oficiale adresate IGPR, la care nu am primit deocamdată niciun răspuns. Am aflat, pe căi neoficiale, că informaţia privind retragerea dreptului de a folosi armamentul pentru agenţii Alin şi Gabriel Rusu, este neconformă cu realitatea. Cei doi poliţişti de frontieră, care fac parte din echipa de intervenţie a Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi au în continuare pistoale în teacă astfel că, pentru oamenii ce mai au curajul să circule cu maşini neînregistrate în baza lor de date, avizul este unul rezonabil – opriţi la primul semnal, cu tot riscul, pentru că, fie rakeţi cei care vor să vă ia în grijă, fie poliţişti de frontieră, riscul este acelaşi dacă nu veţi răspunde cererilor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

3 comments

  1. D-lor intitulati ziaristi, fara sa am intentia de a va jigni, sunteti praf!!!
    Scrieti in ziar tot ce va trece prin cap fara ca macar sa verificati informatiile. Mai aveti putin si le veti publica cu tot cu onomatopeele hotilor si contrabandistilor agramati care vin sa pozeze in victime pe la usile redactiilor voastre. Aveti macar un pic de bun simt, stati de vorba si cu partile implicate inainte de a va slobozi neuronul pe hartia pe care mai vreti si bani,culmea!
    Iar din cate stiam eu, ulterior articolului vostru am si verificat, PTF Brodina nu exista stimabililor, agentului de politie mentionat ia-ti pocit numele,deasemenea nu face parte din SPF Radauti- deci intrebarea mea legitima- aveti polite de platit cuiva? Ori poate sunteti prost pregatiti ? Ori poate doar prima parte?
    Avand in vedere faptul ca potrivit legii noi ca cetateni avem dreptul sa fim corect informati, chiar va rog sa raspundeti la aceste intrebari!

  2. ma bucur sa aflu ca se intereseaza cineva de soarta cetatenilor ca altfel ar fi ingropat intamplarea de atunci chiar.Exista proceduri politenesti care daca nu sunt respectate pot provoca victime din randul cetatenilor.Cat despre politistul Simota , va pot spune ca mana pe inima ca este un bun si cinstit politist ,putand fii un bun model pentru ,,eroii ” aia doi .In acest caz sper ca si soferul care nu a oprit la semnale sa fie sanctionat ca nu are nici o scuza ca nu a oprit .

  3. politistul se numeste Simota Ciprian Daniel zis ,,SIMI”.