Friday , April 19 2024

Polițiștii au lansat campania de prevenire a violenței domestice “Aripi Frânte”

aripi frante 1

 

O activitate de amploare a fost desfășurată la data de 7 mai 2017, în intervalul orar 10.00 – 22.00, pe raza comunei Horodnic de Sus, în contextul desfășurării celei de-a VII-a ediții a Expo-Târg de cai (parada cailor, prezentarea câinilor ciobănești de Bucovina și concurs de tracțiune).

La eveniment au luat parte circa 3.000 de persoane, 22 de polițiști asigurând măsurile de ordine publică și desfășurând activități de informare și prevenire.

În cadrul evenimentului, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu agenții nou încadrați au purtat discuții cu cetățenii și au distribuit peste 800 de ghiduri de prevenire a violenței intrafamiliale, lansând în mod oficial campania de prevenire a violenței domestice “Aripi Frânte”. În cadrul discuțiilor purtate, cetățenii au fost învățați cum să evite situațiile conflictuale generate de consumul de alcool și au primit indicații privind solicitarea și modul de redactare a unei cereri pentru obținerea ordinului de protecție. S-au purtat discuții cu peste 200 de cupluri și alte 150 de femei.

Campania “Aripi Frânte”, al cărei scop îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimen­siunea, incidența și formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie, se desfășoară atât în mediul rural, cât și în mediul urban până la finalul anului 2017.

Creșterea gradului de siguranță al populației în raport cu diverse forme de manifestare a ­infracțio­nalității reprezintă un obiectiv important al activității de prevenire a criminalității. Femeile, copiii și persoanele în vârstă constituie ­ca­tegorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial. Pentru prevenirea victimizării acestor grupuri țintă, este necesară proiectarea și dezvoltarea permanentă a unor demersuri în cadrul cărora să se promoveze, în primul rând, modalități de gestionare eficientă a situațiilor de risc. În acest sens, pentru susținerea activităților specifice din cadrul acestei campanii a fost realizat “Ghidul siguranței victimelor violenței în familie”, care se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași pentru a ieși din acel mediu.aripi frante 2

Un element de noutate și de impact al campaniei îl reprezintă filmul documentar “Aripi Frânte”, realizat cu sprijinul Castel Film și al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Documentarul prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgșor.  Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să clacheze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.

Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie prezintă modalități de abordare a fenomenului, posibilități de prevenire și descrie modul de obținere și utilitatea ordinului de protecție în perspectiva prevenirii recidivelor și îndepărtării agresorului din mediul familial.

Ghidul este însoțit de afișe care vor fi lipite în scările de bloc la aviziere, dar și în alte locații care asigură vizibilitate. Afișele vizează “cifra neagră” a violenței, acele persoane necuprinse de nicio statistică, care nu au vorbit niciodată despre ceea ce trăiesc. Afișele vor conține și numele polițistului de proximitate care arondează zona și datele de contact ale acestuia.

Activitățile de informare vor continua și în mediul școlar, dar și în contextul organizării unor evenimente cu participarea unui public numeros. (D.Z.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …