Friday , April 19 2024

Planul de reorganizare la Termica, aprobat, ieri, la Tribunal

termica si bioenergy [800x600]

Judecătorul sindic a acceptat planul propus de UNICOM HOLDING SA, principalul creditor al firmei care a intrat în insolvenţă cu o datorie totală de 55 de milioane de lei. Pe hârtie totul e perfect: Termica îşi va relua producţia de agent termic şi electricitate, iar Bioenergy va trebui să pice la înţelegere cu firma veterană fiindcă se va scumpi peste măsură gazul rusesc. Dar totul depinde de licitaţia pentru gestionarea reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic în oraşul Suceava din 23 iunie a.c., spune directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu

 
Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a confirmat ieri aprobarea deja dată de Adunarea Generală a Creditorilor SC Termica SA a planului de reorganizare judiciară propus de UNICOM HOLDING SA Bucureşti, care este de altfel cel mai mare creditor al societăţii care, până în urmă cu un an, a asigurat agentul termic pentru încălzire şi apă caldă în municipiul reşedinţă de judeţ. Adică 23 de milioane de lei dintr-un total de 55 de milioane, însemnând contravaloarea cărbunelui livrat şi neplătit în anii anteriori. Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA, a arătat că în planul de reorganizare aprobat ieri de judecătorul sindic, propus de UNICOM HOLDING, se are în vedere continuarea activităţii societăţii comerciale, inclusiv cea de producţie de energie electrică şi termică. Acest lucru presupune executarea unor lucrări de reparaţii în vederea repunerii în funcţiune a grupurilor energetice de la CET-ul din lunca Sucevei. “Dacă acest plan este asumat de toţi creditorii, urmează analiza oportunităţilor ce există acum pe piaţa combustibilului şi a energiei, care este diferită faţă de cea din anii anteriori”, a arătat directorul Ovidiu Dumitrescu, cu trimitere clară la perspectiva perturbării preţului energiei şi a materiei prime pentru producerea energiei, dinspre Rusia, chestiune care ar putea constitui chiar o oportunitate pentru continuarea activităţii la SC Termica SA. Ovidiu Dumitrescu a mai arătat că în cadrul punerii în practică a planului de reorganizare a firmei, care are, precum se ştie, acţionar unic Consiliul Local al municipiului Suceava dar este condusă în fapt de un administrator judiciar, după intrarea ei în insolvenţă, urmează a se dimensiona efortul financiar necesar pentru repunerea pe picioare a unităţii. “Se va încerca identificarea unor posibile surse de finanţare şi dacă se va găsi o soluţie viabilă, se vor demara procedurile pentru repunerea în funcţiune a producţiei la Termica”, a explicat directorul Dumitrescu, care a mai arătat că o variabilă ce trebuie avută în vedere este şi rezultatul licitaţiei pentru activitatea de termoficare în municipiul Suceava, care este programată pentru data de 23 iunie a.c.. Se ştie că la un termen de licitaţie anterior, pentru activitatea de termoficare – distribuţia agentului termic şi administrarea conductelor aferente, singura firmă care a depus o ofertă a fost chiar SC Termica SA. Aceasta în condiţiile în care producătorul actual de apă caldă şi căldură – Bioenergy Suceava, Adrem Invest Bucureşti – unul dintre principalii acţionari ai firmei înainte enunţate, Elsaco Botoşani – stăpânul repartitoarelor din majoritatea blocurilor din Suceava, dar chiar şi UNICOM HOLDING SA Bucureşti îşi manifestaseră dorinţa de a prelua termoficarea din oraşul reşedinţă de judeţ.
Ovidiu Dumitrescu, interfaţa umană între administratorul judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi şi populaţia Sucevei a explicat că în noile condiţii, s-ar putea construi şi o relaţie de concurenţă, care să aibă la bază totuşi “ o bună înţelegere”, cu cei de la Bioenergy, de aşa manieră încât să se realizeze “o acoperire a sarcinii termice”, conform posibilităţii de asigurare a combustibilului. Asta în condiţiile, prezentate de directorul Ovidiu Dumitrescu, în care “cei de la Bioenergy acoperă doar parţial necesarul de căldură cu biomasa, restul fiind pe gaz natural, urmând să se vadă la ce costuri se va putea achiziţiona gazul în perioada următoare”.
In acest fel, insolvenţa de la Termica a devenit subiect minor în marea ecuaţie internaţională a furnizării de gaze ruseşti. Pe româneşte, cei de la Bioenergy ar fi dependenţi de gazul tot mai scump adus din Siberia, iar cărbunele, care ar putea fi folosit pentru producerea de apă caldă, încălzire pe timp de iarnă şi, de ce nu, pentru producerea de energie electrică, dacă sistemul naţional o va cere, a devenit mai ieftin, fie adus tot de la ruşi şi, ca alternativă cunoscută deja, chiar din Africa de Sud.
La SC Termica SA lucrează în acest moment 270 de angajaţi, majoritatea în activitatea de întreţinere a reţelei de termoficare a oraşului Suceava. Cei mai mari creditori ai societăţii intrate acum aproape un an în insolvenţă sunt UNICOM HOLDING, cu 23 de milioane de lei, ACET SA – firma care furnizează apă şi asigură canalizarea, cu 11 milioane de lei, restul însemnând un împrumut bancar de peste 10 milioane de lei la Banca Românească, bugetul consolidat al statului şi o sumedenie de creditori mai mici. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …