Piromanul Polonic a fost lăsat în libertate în baza Legii privind recursul compensatoriu

13/02/18 ora:8:36am

Piromanul Petrică Mândrilă, poreclit „Polonic”, din orașul Broșteni, a fost aproape de a rămâne pe drumuri după ce apartamentul său a fost cuprins de flăcări. Acesta are două condamnări la activ pentru incendierea unei vile și a unei pensiuni din Suceava, precum și a unui bloc din Broșteni și se află în libertate din octombrie 2017, în baza Legii recursului compensatoriu  polonic

La sfârșitul săptămânii trecute, pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările ce au izbucnit într-un apartament din orașul Broșteni. Pompierii au reușit să stingă rapid focul, înainte ca acesta să se extindă la tot imobilul. Salvatorii au stabilit că incendiul a pornit de la o sticlă de benzină lăsată fără intenţie de proprietar lângă soba de teracotă din dormitor.

Coincidenţă sau nu, persoana care locu­iește în apartamentul respectiv este piromanul Petrică Mândrilă, de 35 de ani, localnic, care are la activ o condamnare de șapte ani de închisoare pentru că a incendiat o vilă și o pensiune din apropierea municipiului Suceava și altă condamnare de cinci ani și patru luni pentru incendierea unui bloc din Broșteni.

La sfârșitul lunii iulie a anului 2008, Petrică Mândrilă a dat foc în mai puţin de 24 de ore pensiunii La Dolce Vita din municipiul Suceava și unei vile din comuna Scheia ce îi aparţinea omului de afaceri Gheorghe Berbece. Pentru incendierea celor două imobile, Petrică Mândrilă a pri­­mit șapte ani de închisoare cu executare, însă decizia nu a fost definitivă.

In luna noiembrie 2014, acesta s-a ales cu o nouă pedeapsă de cinci ani și patru luni de detenţie, tot cu executare, pentru că a dat foc la un bloc de locuinţe din orașul Broșteni.

 „Polonic” a dat foc la o pensiune și la o vilă din Suceava din ordinul unui afacerist local

Petrică Mândrilă a devenit cunoscut opiniei publice din Suceava în vara anului 2008. În noaptea de 27 spre 28 iulie 2008, din ordinul patronului pensiunii „Casa de Piatră” din Suceava, Ioan Popovici, Mândrilă a intrat în curtea familiei Berbece, care era proprietară a pensiunii La Dolce Vita, aflată în directă concurenţă cu stabilimentul lui Popovici. Piromanul din Broșteni a dat foc la mai multe obiecte din interiorul casei familiei Berbece, nu înainte de a fura din locuinţă un ceas și două telefoane mobile. Cum incendiul nu a produs pagube foarte mari, Ioan Popovici l-a pus pe Mândrilă să incendieze pensiunea La Dolce Vita. Astfel, în noaptea de 28 spre 29 iulie 2008, individul a pătruns prin efracţie la etajul clădirii, unde a împrăștiat substanţe inflamabile, cărora le-a dat foc. Pensiunea a ars în întregime, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 700.000 de euro.

Deși i s-a promis un apartament în Broș­teni, precum și o sumă consistentă de bani, „Polonic” a încasat de la Ioan Popovici 3.000 de euro și circa 8.500 de lei. Mândrilă a fost prins de poliţiști, fiind ulterior condamnat la șapte ani de închisoare pentru distrugere calificată și furt.

 Bloc din Broșteni plin cu oameni, incendiat de „Polonic”

În noaptea de 22 spre 23 martie 2014, pe la ora 01.30, Petrică Mândrilă a dat foc unui cauciuc, pe care l-a aruncat lângă un bloc din orașul Broșteni. Flăcările au cu­prins rapid izolaţia exterioară a imobilului, extinzându-se la toată clădirea. Aproape 50 de persoane se aflau în interiorul blocului în momentul izbucnirii incendiului.

Pompierii au stins focul în jurul orei 05.30, stabilind că focul a fost pus inten­ţionat. Au ars circa 300 de metri pătraţi din acoperișul blocului, izolaţia exterioară a imobilului, mai multe garaje și o magazie, prejudiciul fiind estimat la 250.000 de lei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Pentru incendierea blocului din Broșteni, „Polo­nic” a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare.

Petrică Mândrilă face parte dintr-o ­fa­milie în care problemele s-au transmis din tată în fiu. Fratele său a fost condamnat acum doi ani la 25 de ani de închisoare după ce a înjunghiat patru femei în Timișoara, una dintre ele pierzându-și viaţa. Acesta a mai petrecut zece ani și șase luni după gratii pentru o tentativă de omor și o tentativă de viol. Tatăl fraţilor Mândrilă, care este mort de ceva ani, a făcut și el pușcărie în tinereţe, tot pentru omor.

Petrică Mândrilă era în libertate din luna octombrie a anului 2017, fiind beneficiar al Legii privind recursul compensatoriu. (Dănuţ ZUZEAC)