Piesă de patrimoniu dispărută din Templul Evreiesc din Siret, scoasă la vânzare pe un site de licitații din Israel

18/02/19 ora:7:36am

Comunitatea Evreiască din România a depus o plângere la IPJ Suceava u este vorba de o piesă sculptată în lemn denumită Aron Kodesh, care păstrează textele sfinte TORA și care este un bun cultural de patrimoniu. Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic a identificat o piesă cu elemente identice cu cea dispărută pe un site de licitații din Israel

Originalul ARON KODESH  din Siret, într-o fotografie din 2006

Originalul ARON KODESH  din Siret, într-o fotografie din 2006

Replica aflată acum în Templul Evreiesc din Siret

Replica aflată acum în Templul Evreiesc din Siret

Inspectoratul Județean de Poliție Suceava a primit sâmbătă, 16 februarie, o plângere formulată de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, prin președintele său, dr. Aurel Vainer, prin care sesizează faptul că din Templul Evreiesc situat în orașul Siret, pe str. Margareta Mușat, ar fi fost sustras un bun cultural de patrimoniu denumit Aron Kodesh.

Din conținutul sesizării rezultă faptul că în Templul Evreiesc situat în orașul Siret exista o piesă de mobilier sculptată în lemn cu rol de păstrare a textelor sfinte TORA, piesă denumită ARON KODESH.

Această piesă datează de la începutul secolului al XIX-lea și are o valoare deosebită, făcând parte din ca­-tegoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc. Ca urmare a stării de degradare în care se afla această piesă de mobilier, în perioada iunie – iulie 2016 s-au realizat lucrări de restaurare a acesteia. În cursul anului 2019, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic a identificat pe un site de licitații online din Israel (fără ca în plângere să fie precizat precizat site-ul) o piesă de mobilier ARON KODESH cu elemente identice cu cea aflată în Templul Evreiesc din Siret. În acest context, președintele Comunității Evreiești a înaintat prin fax o plângere către IPJ Suceava solicitând efectuarea de cercetări pentru identificarea autorilor și stabilirea situației de fapt. În cauză a fost constituit dosar penal, cercetările urmând a fi efectuate de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale. (O.S.)