Thursday , April 18 2024

Piaţa neagră a ţigărilor a crescut la 17,2% din totalul consumului, în martie 2018. Zona noastră – fruntaşă pe ramură

Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, care reprezintă până la 43,2%. “În zona de nord-est, în sate şi comune, 90% din ţigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea şi alimentează piaţa neagră”, susţin reprezentanţii industriei tutunului contrabanda 1

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în luna martie 2018, cu 1,6 puncte procentuale faţă de ianuarie 2018, până la 17,2% din totalul consumului, potrivit unui studiu de profil remis, duminică, presei.

De asemenea, în primul trimestru al acestui an, media comerţului ilicit este de 16,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare comparativ cu perioada similară din 2017.

“Patru dintre cele opt regiuni ale ţării înregistrează în martie creşteri semnificative ale comerţului ilicit cu ţigarete. Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o majorare de 5,5 puncte procentuale (p.p.) până la 43,2%. Cea mai importantă revenire pe creştere e notată în vest, plus 9,3 p.p. până la 27%. Majorări ale comerţului ilegal se înregistrează şi în sud-vest, de 6 p.p. până la 19,9%, iar în sud – est de 3,5 p.p. până la 16,4%. Din punct de vedere al provenienţei, ‘cheap whites’ continuă să fie principala sursă, aflându-se în creştere cu 5,7 p.p. până la 55,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în scădere accelerată cu 11,1 p.p. în martie faţă de ianuarie, până la 21,2%. Ucraina, ca sursă de provenienţă este în uşoară creştere (2,7 p.p. până la 15,6%), iar Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, compania care a realizat studiu.

La rândul său, Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobaco, a precizat că Ministerul de Finanţe trebuie să aplice cât mai repede pachetul de măsuri anunţate recent, respectiv actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei şi securizarea frontierelor.

“În contextul creşterii contrabandei cu 1,6 puncte procentuale, nu ne putem dori decât ca Ministerul de Finanţe să aplice cât mai repede posibil pachetul de măsuri anunţate recent: actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei, în urma consultării cu toate părţile interesate, şi securizarea frontierelor, prin dotarea corespunzătoare a autorităţilor direct respon­sabile. Aceste măsuri, pe care le susţinem şi pe care le considerăm fundamentale în lupta cu contrabandiştii, nu suportă amânare, rezultatele lor compensând categoric costurile. Contrabanda finanţează reţelele de crimă organizată, blochează dezvoltarea regiunilor de frontieră şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii statului, aşa că ne bucurăm că stoparea ei devine o prioritate pentru Ministerul de Finanţe şi, implicit, pentru Guvernul României”, a spus Ileana Dumitru.

Reprezentatul JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr, susţine că piaţa neagră a ţigaretelor nu e o falsă problemă, în condiţiile în care bugetul statului pierde sute de milioane de euro, care se văd în încasările din accize şi taxe.

“În timp ce activiştii antitutun scriu proiecte de lege pe care unii parlamentari le copiază, primii ca să justifice finanţarea primită de la Fundaţia Bloomberg, ultimii ca să câştige capital de imagine, bugetul statului pierde. Iată că piaţa neagră nu e o falsă problemă, aşa cum susţin oengiştii. ­Pierde­rile de sute de milioane de euro sunt reale şi se văd în încasările din accize şi taxe”, a declarat Lazăr.

Ea susţine că în regiunile de frontieră sunt localităţi fără nicio bază economică, în care familii întregi supravieţuiesc aproape exclusiv din contrabandă. “În zona de nord-est, în sate şi comune, 90% din ţigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea şi alimentează piaţa neagră. Pentru noi, implicarea în rezolvarea acestor probleme grave e o obligaţie. Ca urmare, sprijinim cea de-a şaptea campanie regională anticontrabandă, intitulată ‘Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie’ şi lansată în ­partene­riat de Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi ANAF, prin Direcţia ­Ge­nerală a Vămilor”, a adăugat directorul Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Bogdan Lari Mihei, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a arătat că în primul trimestru al anului 2018, echipele de control vamal au confiscat un număr de peste 3,1 milioane de ţigarete şi 361 de kilograme de tutun.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier, se mai arată în comunicat. (Agerpres)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …

One comment

  1. Cum rămâne cu meditațiile și sumele enorme încasate de profesorii de matematica,limba română,limbi străine ,biologie care nu sunt declarate la FISC în județul Suceava??ÎN TOATE JUDEȚELE PROFESORII DECLARĂ UN MINIM DE VENIT SUPLIMENTAR LA NOI NIMENI NU FACE NIMIC ,DAR BANII CURG LA ACEASTĂ CATEGORIE .Sunt vânați doar magazinele ,comercianții care tot plătesc ceva taxe dar profesorii care dau meditații nu plătesc 1 leu.!!!!