Tuesday , April 16 2024

Piața muncii din Suceava, atractivă pentru basarabeni și turci

Pentru că oferta este mai ma­re decât dorința sucevenilor de a lucra, s-a ajuns ca în do­me­niul IT și pentru posturile des­­tinate muncitorilor ne­cali­ficați să se angajeze muncitori din Ucraina și Republica Moldova. Turcii sunt căutați pentru posturile din abatoare pentru modul specific de a sacrifica animalele. Posturile de dulgheri, sudori, electricieni, lăcătuși mecanici sau instalatori rămân neocupate din lipsa personalului specializat, dar și pentru că nu există interes pentru calificarea în aceste meserii grele 

Piața muncii din județul Su­cea­va este generoasă atât ca număr de posturi vacante, cât și ca domenii de activitate în care se caută muncitori, conform informațiilor oferite de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava. Dacă în urmă cu câțiva ani de zile șomerii concurau pe puținele job-uri existente la nivel de județ, acum oferta este mai mare decât dorința sucevenilor de a lucra. S-a ajuns ca în domeniul IT și pentru locurile destinate muncitorilor necalificați să se angajeze muncitori din Ucraina și Republica Moldova. ”În domeniul IT nu e vorba că nu avem specialiști, ci că nu sunt suficienți comparativ cu oferta de pe piața muncii. Astfel că angajatorii suceveni au ajuns să aducă specialiști din Ucraina și Republica Moldova, la fel ca în cazul muncitorilor necalificați, în special în construcții. Şi aici oferta locurilor de muncă este foarte mare, însă nu avem doritori. Sperăm ca promoțiile viitoare de absolvenți să rezolve lipsa de personal de pe piața muncii”, a explicat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava. Aceasta a explicat că, pe fondul creșterii contingentului de lucrători extracomunitari, angajatorii suceveni au suplimentat forța de muncă necesară cu personal din Republica Mol­dova și Ucraina, în condițiile în care aceștia nu mai sunt obligați să acorde salariul minim pe economie, ci pot oferi și lefuri mai mici. Nu­mărul basarabenilor care au acceptat ofertele angajatorilor suceveni este de ordinul câtorva zeci, fiind acoperite punctual posturile care nu și-au găsit ocupanți în rândul sucevenilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

Şi turcii sunt căutați pe piața muncii din Suceava, patronii abatoarelor de prelucrare a cărnii pre­ferându-i pe aceștia pentru modul specific de a sacrifica animalele. ”Două abatoare din Suceava au solicitat și angajat personal din Turcia. Se pare că aceștia au un mod specific de a sacrifica porcii și pentru aceasta sunt căutați”, a detaliat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Nu se găsesc doritori pentru locurile de muncă în meserii grele

În ceea ce privește oferta posturilor vacante de pe piața muncii din județul Suceava, există o serie de joburi care stau neocupate luni întregi sau mai mult din lipsa personalului calificat, chiar dacă vorbim despre meserii foarte bine plă­tite. Trist este că șomerii din ­evi­dențele AJOFM Suceava nu își manifestă interesul nici pentru cursurile de calificare ce vizează aceste profesii, deși le sunt oferite în mod gratuit. Este vorba despre meserii grele, cum sunt cele de dulgheri, su­dori, electricieni, lăcătuși meca­nici sau instalatori. Conform date­lor oferite de AJOFM Suceava, un dulgher poate fi plătit cu 3.000 de lei lunar, un electrician cu 2.500 lei net, iar un instalator poate câștiga și echivalentul a 1.000 euro lunar, însă aceste meserii nu sunt la îndemâna oricui pentru că sunt greu de învățat și necesită ani de experiență pentru a deveni profesionist. ”Eu practic meseria de instalator de 11 ani, de când m-am întors din Italia, și am treabă de nu apuc să onorez toate cererile. Nu ies din casă fără 300 lei pe zi, iar vara câștigurile sunt mult mai mari. E drept că plec dimineața și ajung seara pe la 7 acasă, iar uneori chiar mai târziu, dar meseria este foarte bine plătită și treabă este extraordinar de multă. Toți clienții mei se plâng că nu reușesc să găsească muncitori în domeniu”, a spus Marcel Rusu, instalator.

O soluție pentru această situație de pe piața meseriilor grele ar fi înscrierea șomerilor la cursurile de formare profesională oferite gratuit de către AJOFM Suceava, însă nu se găsesc candidați. ”Este un deficit de personal în meseriile de dulgher, electrician, instalator, tâmplar, sudor. Există cerere din partea angajatorilor, însă nu avem doritori și cei din evidențele noastre nici măcar nu vor să se înscrie pentru cursurile de calificare pentru că toate sunt meserii grele”, a completat Anca Capverde.

La începutul fiecărei luni, AJOFM Suceava publică posturile vacante la nivelul județului destinate pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. De câțiva ani de zile, angajații instituției au început să se folosească și de rețelele de socializare pentru a promova ofertele locurilor de muncă, iar adresabilitatea sucevenilor față de această instituție a crescut. În timp util, ei primesc informații, lămuriri și detalii cu privire la angajatori și locurile de muncă pe care aceștia le oferă. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …