Thursday , March 28 2024

Peste 90% dintre chioşcurile din Bazar au fost închise, ieri, de frica inspectorilor ANAF

Săptămâna trecută erau căutate artificii, ieri s-au verificat casele de marcat electronice. 17 minute diferenţă înregistrată pe casa de marcat poate omorî o afacere.  “Duceţi-vă la Rozita, dacă nu vă mai săturaţi de bani” – un mesaj transmis inspectorilor ANAF de comercianţii din Bazar, mulţi dintre ei cu standuri în centrul comercial din Scheia, distrus luni dimineaţă de un incendiu. Una peste alta, ziua de cumpărături a sucevenilor, care s-au pornit la bazarul sucevean cu gândul de a cumpăra câte ceva pentru sărbători, s-a dus pe râpă, iar afacerile bazariştilor se prăbuşesc taman în zilele în care credeau că vor da “lovitura cea mare”

Bazarul sucevean a fost blocat ieri de inspectorii antifraudă care au dorit să afle cu tot dinadinsul dacă standurile firmelor din centrul comercial utilizează sau nu casele electronice de marcat. Mii de potenţiali clienţi ai micro-magazinelor din incinta amenajată de Primăria Suceava, veniţi din diferite părţi ale judeţului, au constatat că dorinţa lor de a face cumpărături este mult prea mică faţă de atitudinea vigilentă a inspectorilor ANAF, hotărâţi să facă ordine înainte de sărbătorile de iarnă, în plin sezon al “lunii cadourilor”, cum era denumită această perioadă chiar şi pe vremea comunismului”, luna decembrie. Nu era atunci moş Crăciun, dar exista un moş Gerilă, nu erau portocale dar erau oferte de “adidaşi” pentru răcituri sau pentru siluetele doamnelor mai simandicoase “nicio masă fără peşte”. Dar nu se întâmpla la acea vreme să se închidă cu sutele magazinele de teama organelor de control într-o singură zi.
In bazarul sucevean s-a întâmplat acest lucru ieri dimineaţă, când inspectorii ANAF au descins pentru a verifica dacă cei aproape 2.000 de co-mercianţi din perimetru folosesc sau nu casele de marcat eletronice şi dacă emit sau nu bonuri fiscale cumpărătorilor de chiloţi, candele bizare, bomboane de la ruşi, colanţi cu aspect de piele, blugi, pulovere turceşti, truse de scule făcute pe vapor, costume şi pantofi pentru morţi, confecţionate din derivaţi ai petrolului şi alte asemenea.
In zece minute, peste 90% din chioşcuri şi-au tras obloanele, astfel încât lucrătorii de la Antifraudă au trebuit să se descurce cu restul, care, ori se considerau în regulă, ori nu apucaseră să strângă marfa de pe tarabe. Una peste alta, ziua de cumpărături a sucevenilor care s-au pornit la bazarul sucevean cu gândul de a cumpăra câte ceva pentru sărbători s-a dus pe râpă.
Angajaţii publici cu însemne “antifraudă” pe veste reflectorizante au colindat până spre amiază printre chioşcurile închise, stingheriţi oarecum de atenţia mai mare acordată lor. In cele din urmă aproape că au coalizat cu victimile lor potenţiale, cărora le-au spus că asta le este slujba şi nu vor să rămână fără serviciu, în condiţiile în care nişte doamne bazariste cu mai mult tupeu, le-au dat foaie de parcurs către Centrul comercial Rozita din Scheia (distrus de un incendiu cu o zi înainte, n.r.) să verifice acolo dacă funcţionează sau nu casele de marcat electronice.
Supărarea a venit şi în condiţiile în care la Rozita – Scheia, unde zeci de comercianţi care au afaceri în Bazar deţineau şi standuri care au fost distruse cu tot cu marfă în incendiul de luni dimineaţă, au fost luaţi la puricat de către inspectorii antifraudă în ziua următoare, la Bazarul din Burdujeni.
Intr-un exces de zel pe care l-a regretat chiar şi Cosmin Georgescu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, care coordonează acti-vităţile de control pe şase judeţe din zona Moldovei, inspectorii antifraudă au decis ieri să curme înainte de sărbători evaziunea fiscală din bazarele Moldovei.
La cei care nu au apucat să închidă chioşcurile li s-a căutat nod în papură şi au trebuit să plătească măcar o amendă minimă, inclusiv pentru faptul că aparatul de înregistrare a “tranzacţiilor” efectuate între bazarist şi cumpărătorul unei perechi de chiloţi era defazat cu 17 minute faţă de ora oficială a României. Cosmin Georgescu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, care are în subordine structuri de verificare a comportamentului financiar legal şi în judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui, a explicat că acţiunile din bazarul sucevean nu trebuie puse în conexiune cu incendiul care a distrus standurile comerciale din hala “Rozita” aparţinând Consuexim SA Suceava, pentru că planificarea acestor descinderi a fost făcută încă de luna trecută.
Spiritul Crăciunului spulberat din start la Suceava, de inspectorii antifraudă
Ziua de joi, era o zi de târg tradiţională în Suceava dar cea din data de 11 decembrie săptămâna trecută a fost total compromisă pentru cei porniţi spre Bazar, veniţi din afara localităţii sau chiar din alte cartiere ale municipiului reşedinţă de judeţ. Dorinţa de a face cumpărături în bunul spirit al “lunii cadourilor” îndelung mediatizat, s-a lovit de zidul intransigent al poliţiştilor de la Serviciului de Investigare a Fraudelor, care au descins ieri dimineaţă în Centrul Comercial “Bazarul Suceava” în căutare de petarde, pe care nu se ştie dacă în ce mod au fost finalizate. Cert este că atunci, ca şi acum sucevenii veniţi, mulţi dintre ei din celălalt capăt al judeţului să facă cumpărături de Crăciun din Bazarul Sucevei, au făcut cale întoarsă cu banii în buzunar pentru că, încă de la ora 8.00 dimineaţă comercianţii care activează în cele 2000 de chioşcuri din centrul comercial al primăriei au tras obloanele pe care nu le-au mai redeschis pe tot parcursul zilei. Telefonia mobilă a salvat ieri, ca şi săptămâna trecută micile afaceri din Bazarul sucevean, astfel încât, la ora la care poliţiştii şi inspectorii antifraudă au descins în bazar au găsit doar obloane trase peste degetele clienţilor şi lacăte grele puse pe chioşcuri, cărora le-au administrat amenzi costisitoare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

7 comments

  1. Sa mearga la bucuresti daca vor acte,2 oameni au intrat in coma din cauza anafului,de la bucuresti porneste toata marfa din romania ce pretentii au ei in suceava RUSINE VOUA,RUSINE SUCEAVA

  2. voi nu intelegeti ca se strage latul in jurul clasei mijlocii care de bine, de rau nu au cerut nimic de la stat……comentati in cunostinta de cauza…

  3. scuze , am vrut sa zic 200 euro pe luna….ati vrea voi 2000 , nu???

  4. Se vrea distrugerea micilor afaceri romanesti. De ce nu controleaza marii retail-eri care-si scot profiturile babane in offshor-ri si platesc un cacat la stat? Se urmareste pauperizarea populatiei autohtone si sclavagizarea ei cu orice metode de teroare!!! PE SCURT VOR SA VA FACA SCLAVII MARILOR CORPORATII SI SA LUCRATI CU 2000 DE EUROO PE LUNA!!!!! CAPISCI ???

  5. Foarte bine le face, ar trebui detasati permanent vreo 3-4 angajati Antifrauda in Bazar. N-ati tras destul in piept statul, bazaristi imbuibati?

  6. Bazarul este o sursa de evaziune fiscal. Daca tot erau corecti de ce au inchis? va spun eu, 10% din Marfa este inregistrata, iar restul se vinde fara acte legale. Dar daca verifici proprietarii ai surpriza sa constati ca majoritatea sunt pensionari pe caz de boala, pentru ca au bani cu ce sa plateasca medicii. Au asigurare, au vechime ce le pasa. Iar noi platim la stat 30% din venit. Majoritatea trebuie verificati la sange, sunt niste smecheri de prima clasa si trimisi la Botosani.

  7. Din articol se simte o mare mila fata de “sarmanii”bazaristi. De ce eu care castig 1500 ron dau la stat aprox.400 ron iar ei nu trebuie sa contribuie..ei nu au copii la scoala, nu se inbolnavesc ,nu au parinti pensionari? In schimb pot sa sfideze pe toata lumea cu faptul ca beneficiaza de scutiri la asociatie desi au cate 2-3 masini in parcare si schimba mobila si faianta la doi trei ani…pot sa afiseze o bunastare si o nesimtire(unii din ei) …Legea trebuie sa fie la fel pentru toata lumea asa ca nu le mai plangeti de mila.