Peste 5.000 de suceveni au murit de la începutul anului

21/09/18 ora:7:34am

Cele mai multe decese în județ s-au înregistrat în rândul persoanelor trecute de 65 de ani, și anume peste 4.000. Principala cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator. Aproa­pe 1.000 de persoane au fost răpuse de cancer în acest interval. Accidentele rutiere din acest an au produs nu mai puțin de 150 de victime 

După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul anului 2018 peste 5.000 de suceveni au pierdut lupta cu viața. Principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor continuă să o reprezinte bolile sistemului circulator. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2017, peste 3.300 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Hipertensiunea, care este o boală cronică, caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, poate provoca atacul de cord sau insuficien­ța cardiacă. 350 de suceveni au pierdut lupta cu viața de la începutul anului din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este ateroscleroza, o maladie cardiovasculară care poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, din ianuarie, peste 800 de suceveni, iar din cauza infarctului mio­cardic au decedat alte aproximativ 350 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața de la începutul anului peste 700 de persoane.

A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un nu­măr ridicat de decese s-a înregistrat și în rândul persoanelor care au suferit de boli ale aparatului respirator. În primele nouă luni ale acestui an, aproape 950 de persoane au murit din cauza cancerului. Dintre acestea, 150 de persoane au murit din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. 20 de sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar peste 70 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac. În perioada ianuarie-septembrie 2018, bolile ficatului, traumatismele, otră­virile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar sunt cauze de deces în rândul sucevenilor, mai reiese din aceste date statistice.

Bolile aparatului respirator au ucis de la începutul anului peste 250 de suceveni. În urma accidentelor rutiere și-au pierdut viața peste 150 de persoane. La acestea se adaugă aproximativ 30 de decese survenite prin otră­vire, șapte persoane s-au înecat, iar alte peste 30 de persoane s-au spânzurat. Menționăm că din cele peste 5.000 de decese înregistrate de la începutul anului, 4.000 s-au înre­gistrat în rândul persoanelor trecute de 65 de ani. (Cristina RUŞTI)