Friday , April 19 2024

Peste 300 de oameni umblă cu jalba pe la autorităţi, terorizaţi de poluarea de la fabrica de cauciucuri din Slobozia – Grăniceşti

O petiţie în acest sens a fost transmisă către toate instituţiile responsabile. Primarul comunei, Gheorghe Nuţu, spune că va analiza petiţia luni, când se va întoarce din concediu u deşi sute de oameni se plâng că nu mai pot trăi din cauza poluării, şeful APM, Vasile Oşean susţine că s-au făcut verificări ale noxelor în zonă şi acestea se încadrează în limitele legale. De-a lungul anilor, la fabrica de la Slobozia au fost accidente de muncă mortale, incendii de proporţii, poluări masive, dar funcţionarii de la Mediu i-au dat întotdeauna dreptate controversatului afacerist Ioan Hânţar, fost Lungu

hantari2 [800x600]
In ianuarie 2012, o parte din fabrica de la Solobozia a lui Hantar a fost cuprinsa de un puternic incendiu

Peste 300 de locuitori din satul Slobozia Suceveni, comuna Grăniceşti, au semnat o petiţie adresată autorităţilor, legată de modul în care este tolerată activitatea de unei firme care are în principalul obiect de activitate reprocesarea de anvelope, importante din toate colţurile Europei. Investiţia, controlată de Ioan Hânţar, fost Lungu, afacerist din Marginea, are un trecut controversat. Accidente de muncă mortale, incendii de proporţii, acuzaţii de poluare din partea cetăţenilor din apropiere, amenzi de la Garda de Mediu, prinderea la modul aproape concret, cu izmenele pe vine a firmei conduse de Ioan Hânţar de către comisarii de mediu când au fost descoperite gropi de dimensiuni epice în albia minoră a râului Suceava în care erau îngropate deşeuri de cauciuc, intrarea în insolvenţă a unei firme ce a fost înlocuită cu o altele, cu asociaţi din acelaşi cerc de interese, nu au fost suficiente pentru a trezi cu adevărat interesul autorităţilor. Agenţia de Protecţie a Mediului a fost mereu îngăduitoare cu firmele lui Lungu- Hânţar, primăria de la Grăniceşti nici acum decisă dacă satul Slobozia aparţine sau nu unităţii administrativ teritoriale de vreme ce este poziţionat dincolo de drumul european şi de calea ferată s-a bucurat când patronii care ard cauciucuri pe malul râului Suceava mai dădeau câţiva lei la bugetul comunei cu centru administrativ la câţiva kilometri buni de sursa de poluare.
Acesta este contextul în care, la sfârşitul lunii trecute, o petiţie susţinută prin mai bine de 300 de semnături a fost adresată comunităţii locale din comuna Grăniceşti de locuitorii satului Slobozia din care cităm, mai jos:
“Unde este legea? Unde sunt instituţiile statului să o aplice? Unde sunt procurorii DNA? (…) După zeci de sesizări la instituţiile statului, de ani de zile, nu s-au luat măsurile care să protejeze sănătatea populaţiei în satul Slobozia Sucevei, comuna Grăniceşti, judeţul Suceava. Mai mult, sesizările noastre continue au fost tratate ca o ofensă adusă autorităţilor, aceleaşi autorităţi care încearcă să ne intimideze /descurajeze în demersurile noastre de a ne cere dreptul la o viaţă normală”, se arată în petiţia publică în care se explică faptul că totul a pornit de la “o autorizaţie de mediu eliberată, nici noi nu ştim cum, unei fabrici de reşapat cauciucuri . Si asta între casele oamenilor. De ani de zile suntem supuşi unui stres continuu. Sănătatea noastră este în pericol. Aerul este poluat datorită cauciucului pe care îl art în centrala termică. Este insuportabil. (…) Solul este poluat din cauza pulberilor de cauciuc care sunt prezente în permanenţă în atmosferă şi se depun pe legumele, fructele noastre. Apa este poluată din cauza sutelor de tone de cauciuc şi pulberi de cauciuc îngropate în pânza freatică a satului Slobozia Sucevei. De poluarea fonic nici nu mai vorbim, cauzată de turbinele lor care merg încontinuu”. Si, constată semnatarii petiţiei, “dacă toate acestea nu ne-au omorât, o altă firmă a amplasat între case o staţie de asfalt, întrebările retorice revenind: “Cum şi cine aprobă aceste autorizaţii? Unde sunt instituţiile plătite din banii noştri? Cine de apără de aceşti oameni fără scrupule ? Aici au fost incidente grave, incendii, accidente cu morţi, dar parcă aducem în van aceste nemulţumiri. Ce distanţă minimă faţă de locuinţe ar trebui respectată, ce trebuie să faceţi pentru a opri acest genocid. De ce de fiecare dată <specialiştii> trimişi să aplaneze – să muşamalizeze de altfel conflictul vin să ne spele creierele, să ne facă să ne simţim vinovaţi că facem aceste plângeri şi locuim atât de aproape de această bombă ecologică amplasată ilegal?” Intrebări pertinente, considerăm şi alături de care trebuie adăugat avertismentul semnatarilor petiţiei care spun că în caz de nesoluţionare, vor fi informate toate instituţiile europene şi se va ajunge până la CEDO, “iar atunci pe lângă despăgubiri vor pica toţi cei care nu au făcut nimic atâţia ani de zile”.
Primarul comunei Grăniceşti, Gheorghe Nuţu a spus că la primăria localităţii a ajuns o copie a acestei petiţii pe care o va analiza luni dimineaţă şi va da un răspuns pertinent, el fiind în concediu de odihnă. Pe de altă parte primarul Nuţu spune că atâta vreme cât unitatea de reprocesare a cauciucurilor uzate de la Slobozia are toate autorizaţiile şi avizele de mediu în regulă, nu vede cum ar putea interveni.
Vasile Oşean, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, instituţia care a dat autorizaţie de funcţionare pentru fabrica de ars cauciucuri controlată de familia Hânţar de la Slobozia Sucevei, a explicat că în urma verificărilor din teren, noxele pe care locuitorii din zonă le invocă se înscriu în parametrii normali.
Cu alte cuvinte, toţi cei 357 de semnatari ai petiţiei se înşeală, habar n-au pe ce lume trăiesc, fac reclamaţii aiurea doar ca să-i streseze pe neprihăniţii de la Mediu şi, de fapt, fumul, pulberile şi deşeurile de cauciuc produse la fabrica din sat nu fac nimic altceva decât să ajute la ozonarea atmosferei din Grăniceşti. Cel puţin cam asa s-ar intelege din “verificările” funcţionarilor cu proptele politice de la APM. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Daca cautati poluare si gunoi menajer îngropat ilegal o sa gasitzi la fosta exploatare miniera arsita, comuna iacobeni…tot cu stirea apm suceava