Monday , April 29 2024

Peste 300 de cazuri noi de copii cu handicap, înregistrate în judeţ de la începutul anului

In prezent, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt 1.656 de copii încadraţi într-un grad de handicap
DGASPC-suceava [800x600]


De la începutul acestui an, Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Suceava a încadrat într-un grad de handicap 331 de copii cu dizabilităţi, acestea fiind cazuri nou luate în evidenţă, în timp ce  în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt în prezent 1.656 de copii cu un grad de gandicap.
Pe baza unui certificat medical eliberat de medicul specialist, părintele vine la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde se face o evaluare pentru a se vedea dacă boala respectiveă se încadrează în criteriile legale. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, se întocmeşte un dosar cu toate documentele prevăzute de lege, se face evaluarea psihologică a copilului, dacă este cazul, iar ulterior, dosarul ajunge la comisia pentru plasarea copilului într-un grad de handicap. După ce se eliberează un certificat de încadrare în grad de handicap, se stabileşte un plan de recuperare. Un copil cu handicap în grad accentuat beneficiază de alocaţie de stat dublă, în valoare de 84 de lei, plătită de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava dar şi de buget complementar plătit de DGASPC Suceava în cuantum de 79 de lei. Copilul cu handicap mediu are dreptul la alocaţie dublă, de 84 de lei, şi la un buget complementar în valoare de 39 de lei. “Copilul cu handicap grav beneficiază de alocaţie dublă, în valoare de 84 de lei şi la buget complementar de 106 lei. De asemenea, copilul are dreptul la indemnizaţie lunară sau la asistent personal, suma prevăzută de lege fiind de 724 de lei. Aceşti bani sunt plătiţi de către primăriile de domiciliu. Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA primeşte în plus şi o alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice stabilite pentru consumul colectiv din spitale, de 11 lei pe zi”, au precizat reprezentanţi ai DGASPC Suceava. Un copil cu dizabilităţi, dacă nu poate fi încadrat în învăţământul de masă, poate urma o formă de învăţământ special. La nivelul judeţului Suceava există şapte unităţi de învăţământ special, şi anume Centrul Scolar de Educaţie Incluzivă “Sf. Andrei” din Gura Humorului, Centrul Scoar de Educaţie Incluzivă Suceava, Scoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, Scoala Gimnazială Specială “Sf. Stelian” Rădăuţi, Grădiniţa Specială Fălticeni, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, Liceul Tehnologic Special Bivolărie. La sfârşitul anului trecut, în evidenţele DGASPC figurau 2.044 de copii încadraţi într-un grad de handicap, cu vârste de la 0 luni până la 18 ani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …