Thursday , April 25 2024

Peste 2.000 de familii au pierdut alocațiile de stat din cauza absenteismului școlar

Cei mai mulți beneficiari sunt în Dolhasca, și anume 450 familii care încasează acest ajutor social, și apoi în Valea Moldovei, unde sunt 345 beneficiari. La nivel național, ne plasăm pe locul II, imediat după județul Bacău, care are 10.248 beneficiari, iar pe locul III se situează județul Vaslui, cu 8.694 familii care încasează acest tip de ajutor social. La polul opus, localitățile cu cele mai puține familii care încasează alocația pentru susținerea familiei sunt Sadova și Poieni-Solca, cu câte 10 beneficiari fiecare.

  

La nivelul județului Suceava sunt înregistrați 9.598 beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei, pentru care statul a plătit luna trecută peste 1,6 milioane de lei. Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 2.000 de la finele anului trecut, când existau în evidențele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava 11.580 familii care încasau alocația pentru susținerea familiei. La nivel național, ne plasăm pe locul II, imediat după județul Bacău, care are 10.248 beneficiari, iar pe locul III se situează județul Vaslui, cu 8.694 familii care încasează acest tip de ajutor social.

Cei mai mulți beneficiari sunt în Dolhasca, și anume 450 familii care încasează acest ajutor social, și apoi în Valea Moldovei, unde sunt 345 beneficiari. Alți 269 sunt în Pătrăuți, 230 în Baia și 226 în Dumbrăveni, iar la nivelul municipiului Suceava sunt 121 astfel de beneficiari. La polul opus, localitățile cu cele mai puține familii care încasează alocația pentru susținerea familiei sunt Sadova și Poieni-Solca, cu câte 10 beneficiari fiecare.

Cea mai mare scădere a numărului de beneficiari s-a înregistrat în Dolhasca, la finalul anului 2018 existând în plată 549 familii, apoi în Preutești, unde numărul asistaților a scăzut de la 296 în decembrie 2018 până la 202 familii în seprembrie a.c., iar în Liteni au fost 260 beneficiari, iar acum au rămas în plată 181 familii. Motivul principal pentru care familiile cu venituri mici au pierdut acest sprijin financiar este absenteismul școlar. Legea prevede ca la 20 de absențe înregistrate să fie sistat acest ajutor social. ”Această alocație se acordă pentru a-i motiva pe copiii din familii cu venituri mici să frecventeze școala, drept pentru care este destul de strictă legea. La 20 de absențe ei pierd acest ajutor, de aceea și motivul principal pentru care a scăzut numărul beneficiarilor este absenteismul școlar. Apoi mai sunt și câteva cazuri în care s-a sistat plata alocației pentru susținerea familiei pentru că au crescut salariile din construcții și nu s-au mai încadrat ca venit”, a explicat reprezentantul Primăriei Dolhasca, localitate unde numărul beneficiarilor a scăzut cu 99 față de finele anului trecut.

Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familia/ persoana singură cu venituri reduse care are în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani, dacă aceasta realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 lei. Familiile care au în întreținere copii de vârstă școlară beneficiază de alocație în condițiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale, și nu înregistrează absențe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare.

Cuantumul alocației pentru susținerea familiei este stabilit diferențiat, în funcție de veniturile familiei și numărul de membrii ai acesteia. Astfel, pentru familia al cărei venit net lunar/ membru de familie se situează până la 200 de lei sumele sunt cuprinse între 82 de lei/ copil și 328 de lei pentru familia cu patru sau mai mulți copii, iar pentru cei cu venituri între 201 și 530 de lei se accordă 75 de lei pentru familia cu un copil si până la 300 de lei pentru familia cu patru sau mai mulți copii. În cazul familiei monoparentale al cărei venit net lunar/ membru de familie se situează până la 200 de lei statul plătește între 107 lei/ copil și 428 de lei pentru familia cu patru sau mai mulți copii, iar părintele unic susținător al familiei care are venitul net lunar/ membru de familie între 200 și 530 de lei primește între 102 lei/ copil și 408 lei pentru familia cu patru sau mai mulți copii. (Oana NUTU)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …