Friday , April 19 2024

Peste 1500 de credincioși la slujba de hirotonie a episcopului–vicar la Arhipepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul

Catedrala Arhiepiscopală de la Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost neîncăpătoare, sute de creștini ortodocși ascultând liturghia și participând la slujba de hirotonie din curtea Mănăstirii, unde a fost amplasat un ecran unde credincioșii au putut urmări slujba din catedrală

Damaschin Dorneanu-1018tn

 

Un eveniment religios deosebit, așteptat de comunitatea creștin-ortodoxă s-a petrecut ieri la Catedrala Arhiepiscopală a Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Este vorba despre hirotonie a în slujirea de Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 4 iulie 2017.

Slujba de hirotonie s-a desfășurat începând cu ora 9.00 a zilei de ieri și a constituit un prilej nou pentru creștinii ortodocși din Suceava și nu numai, să vină în pelerinaj la unul dintre cele mai importante monumente religioase din Bucovina, Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”,  lăcaș de cult în incinta căruia ființează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăților, condusă de IPS Pimen Suceveanul.Damaschin Dorneanu-1005tn

Nouă înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat slujba de hirotonie a Prea Sfințitului Damaschin Dorneanul, care s-a adăugat, după hirotonie într-un număr rotund, de 10 a înalților prelați prezenți ieri la Suceava.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor din care au făcut parte IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; IPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale;  IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților; IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului; PS Nicodim, Episcopului Severinului și Strehaiei; PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; PS Macarie, Episcopul Episcopatului ortodox român din Europa de Nord; IPS Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Slujba religioasă s-a desfășurat, conform tradiției ortodoxe în Altarul și în fața Altarului catedralei Arhiepiscopale de la Suceava. Credincioșii doritori să îl cunoască pe noul episcop vicar ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuțiului la peste 12 ani și jumătate de la trecerea la cele veșnice a predecesorului său, Episcopul vicar Gherasim Cucoșel, decedat în decembrie 2004.Damaschin Dorneanu-1006tn

Vremea fiind frumoasă, în curtea Mănăstirii s-a adunat multă lume iar la intrare și-au făcut apariția tarabele cu obiecte de cult, mai puține decât în zilele de hram, ce-i drept. Slujba din interor a putut fi urmărită din curte, pe un ecran mare, de toți credincioșii prezenți la importantul eveniment religios.

 

 Cine este noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Părintele Damaschin (Ioan-Daniel) Luchian s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în comuna  Dornești, județul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinților Constantin și Elena Luchian. Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultății de Teologie „Patriarhul Justinian” din București, secția Doctrină și Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă. Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 și 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, părintele Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei pe data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul pe 25 martie 2006, după care, pe 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Hirotesia întru protosinghel a avut loc pe 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit pe 25 martie 2012. În ședința din 4 iulie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe părintele Damaschin Luchian în postul de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura „Dorneanul”.

A fost, în perioada 2001-2004  redactor la postul de Radio „Trinitas” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cadrul Departamentului Teologic. In intervalul  2004-2017 a fost  coordonator al cancelariei Mănăstirii Sihăstria Putnei;  între 2005-2017,  casier-contabil al Mănăstirii Sihăstria Putnei și responsabil cu contabilitatea primară a două societăți comerciale pendinte de mănăstire; 2006-2017,  ghid al Mănăstirii Sihăstria Putnei;  2009-2016, responsabil cu managementul implementării a trei proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, desfășurate prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală din România (PNDR); în perioada 2011-2016 a fost membru supleant în Consistoriul Superior Bisericesc  Monahal;  în perioada 2013-2017 a fost  invitat pentru a susține prelegeri în cadrul Atelierului de formare pentru tinerii preoți hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor; din 2014 este  membru al Centrului de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei;  pentru perioada 2009-2017 a fost   responsabil cu gestionarea site-ului Mănăstirii Sihăstria Putnei

IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților: “Suntem bucuroși că Biserica va avea un slujitor potrivit rânduielilor bisericești și ne bucurăm pentru că cerințele bisericești vor fi împlinite și mai bine”

IPS  Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădățuțilo r precum și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au rostit predici la slujba de ipoprificare a Arhimandritului Damaschin Lucian, devenit Preasfințitul Damaschin Dorneanul. IPS Pimen a arătat în predica sa că “iubirea de oameni trebuie să fie sfântă, slujire și închinăciune. In mod deosebit, părinții duhovnicești de la parohii, frații din mănăstiri și ierarhii – episcop, arhiepiscop, mitropolit, patriarhi. Este o slujire ce este încredințată prin inspirația Sfântului Duh. De multe ori gândim în multe feluri. Dar omul plăsmuiește, Dumnezeu hotărâște. Așa a fost și cu alegerea părinteluui Damaschin cu slujirea ce o va face de mâine, cu ajutorul lui Dumnezeu. Suntem bucuroși că Biserica va avea un slujitor potrivit rânduielilor bisericești și ne bucurăm pentru că cerințele bisericești vor fi împlinite și mai bine, și mai mult decât până acum. Fiind singur, se înțelege că nu am putut răspunde la toate solicitările. Este adevărat că solicitările dumneavoastră au fost foarte multe. De exemplu: a face cât mai multe schituri și mănăstiri. O solicitare sfântă dar eu spun că credicioșilor: este adevărat dar trebuie să spunem, ce avem noi cu mănăstirile? Dacă te duci într-o cazarmă și Doamne ferește începe un război, cei din cazarmă merg pe front. Trebuie timp și experiență pentru a face față la slujirea unei atât de mari răspunderi. este greu să povățuiești pe oameni. Dar la oameni, toate cele care sunt cu neputință, de la Dumnezeu toate sunt cu putință. Toate le facem cu ajutorul lui Dumnezeu și de aceea la începutul fiecărui lucru, totdeauna zicem : Cu Doamne Ajută. Doamne Ajută Părintelui Damaschin, să fie slujitor potrivit Invierii Bisericii. Amin!”Damaschin Dorneanu, credinciosii din curtea Mansatiriitn

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei:  “Vlădica Pimen l-a propus candidat pe părintele Damaschin. Propunerea a fost analizată de Sfântul Sinod și a fost votată”

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a reamintim că de mai mulți zeci de ani o astfel de slujbă de ipoprificare nu s-a mai făcut de mai mulți ani la Suceava. IPS Pimen a trecut, cu mulți ani în urmă prin acest ritual în care a fost hirotonit și noul episcop vicar al Arhiepiscopiei  Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul. “Chemarea se împlinește. Vlădica Pimen l-a propus candidat pe părintele Damaschin. Propunerea a fost analizată de Sfântul Sinod și a fost votată” a arătat Mitropolitul Molddovei. El a mai spus, în predica sa că pentru a îndeplini chemarea de arhiereu, înseamnă provocarea cea mai grea și totodată cea mai frumoasă în slujirea Bisericii. “Astfel, rămâne în această slujire până la sfârșitul vieții tale. Nu are voie să coboare de pe cruce, doar te pot coborâ alții. Odată ocupată această slujbă, de slujire a Bisericii, trebuie dusă până la capăt”, a mai spus IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,  care  a încheiat: “A făcut cruce față de  Biserică. Să-l binecuvânteze Dumnezeu și să ne binecuvânteze Dumnezeu”. (Neculai ROSCA)

 

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Nu știu cum au fost mereu la slujbă, dar pe ÎPS Pimen și pe PC Melchisedec i-ați surprins având niște priviri interesante de studiat.