Saturday , April 20 2024

Peste 100 de producători participă la Târgul Naţional al Meşterilor Populari, de la Muzeul Satului Bucovinean

Meşteri din toată ţara au venit la Suceava, la Târgul Naţional al Meşterilor Populari, cu fel de fel de produse tradiţionale u la eveniment vor urca pe scenă, ca invitaţi speciali, Fanfara Zece Prăjini şi Maria Ciobanu

Ieri, la Muzeul Satului Bucovinean a debutat Târgul Naţional al Meşterilor Populari. Peste 100 de meşteri populari, din toate zonele ţării, au venit cu produse tradiţionale de la costume populare şi ţesături autentice, obiecte din ceramică, lemn, sticlă, până la dulceaţă, ciocolată de casă şi şerbet, o noutate în acest an reprezentând produsele din os, din blană şi jucăriile din lemn. Pentru a întreţine atmosfera acestui eveniment, pe scenă vor urca artişti populari de renume, atât din Bucovina cât şi din ţară, invitaţii speciali fiind Fanfara Zece Prăjini şi marea interpretă de muzică populară Maria Ciobanu. Ieri, 1 august, în prima zi a târgului de meşteri populari, spectatorii au participat la spectacolul oferit de Fanfara din Stamate coordonată de Vasile Leontică şi de interpreţii Diana Alexa, Ionuţ Motrici, Mariana Maximiuc, Denisa Solcan, Laura Lungu şi Cătălin Robciuc. Astăzi, în cea de a doua zi a evenimentului, care va avea loc la Muzeul Satului Bucovinean, începând cu ora 15:00, vor fi prezenţi în faţa spectatorilor trupa de dansuri populare “Stejarii din Sântu Ilie” şi artiştii Sorina Petriciac, Doina şi Ciprian Iulian Petroiae, Florin Costan, Ionel Dorel şi Dănuţ Onoiu, urmaţi de un concert extraordinar al Fanfarei Zece Prăjini.
Târgul Naţional al Meşterilor Populari se va încheia duminică, 3 august, cu spectacolul “Dor de cântec” care va începe de la ora 15:00 şi în cadrul căruia, iubitorii folclorului românesc îi vor putea asculta pe Gabriela Teişanu, Stefania Puiu, Alexandru Nuţescu, Celina Gheorghelaş, Ana Tonigaru, Cornelia Stefan, Viorica Duceac, Patricia Gheaţă, Mădălina Candrea, Maria Stirbu, Nicoleta Hafiuc, Pamfil Roată, Alexandru Havriliuc şi vor putea dansa alături de grupul de dansuri bucovinene de la Câmpulung Moldovenesc, după care, marea şi îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Ciobanu va bucura urechile spectatorilor, începând cu ora 18:00. “Este singurul târg autentic din ţară şi ne bucurăm că, bazându-ne pe numărul de vizitatori din ceilalţi ani şi pe vânzările făcute de meşteri, putem spune că publicul sucevean încă mai gustă meşteşugul tradiţional românesc. Ii aşteptăm şi anul acesta pe suceveni, în număr cât mai mare, la târgul de meşteri populari de la Muzeul Satului Bucovinean” a declarat directorul muzeului Emil Ursu.
Peste 20 000 de lei au fost cheltuiţi pentru organizarea acestui eveniment
Potrivit organizatorilor, peste 20 de mii de lei au fost investiţi în organizarea acestui târg al meşterilor populari. Participanţiilor le-a fost asigurată cazarea la Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu”, iar pentru a facilita transportul sucevenilor până la muzeu şi înapoi, Primăria Suceava a asigurat linii de maxi-taxi cu inscripţia “cursă specială” care vor pleca din Obcini, Centru şi Burdujeni şi vor opri în toate staţiile de pe traseu, preţul călătoriei fiind cel normal, de 2 lei. De asemeni, pentru a intra în incinta Muzeului Satului Bucovinean, pentru a vizita târgul şi a se bucura de spectacolele organizate, adulţii plătesc un bilet de 3 lei, iar copiii un bilet de un leu. Aceste tarife, reprezintă, după spusele directorului muzeului, Emil Ursu, nu un mod de a recupera investiţia făcută, ci un semn de respect şi bun-simţ din partea vizitatorilor. (Ida MOISII)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …