Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

reportersite
15/01/20 ora:6:29am

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar sucevean estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până acum sunt în curs de centralizare și încă sunt așteptate răspunsuri din partea dascălilor cu privire la salariile încasate ieri.

Problemele privind salarizarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar sucevean vor fi mai mari în luna martie, pentru că nu sunt vacanțe sau zile libere, drept urmare dascălii vor presta mai multe ore de muncă la catedre. ”Am primit câteva zeci de mailuri de la profesori care nu au fost plătiți pentru orele de muncă prestate. Mai avem de centralizat informații, însă estimăm că vor fi peste 100 de cadre didactice afectate. Probleme mai mari ne așteptăm să fie în lunile februarie și martie, pentru că sunt luni pline și atunci se vor simți mai tare orele tăiate de la plată”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava.

Ieri s-au plătit salariile aferente lunii decembrie, din care o săptămână a fost vacanță școlară, astfel că numărul orelor prestate a fost mai mic. Aproximativ aceeași situație se va înregistra și luna aceasta, în primele două săptămâni profesorii aflându-se în vacanța de iarnă, iar plata salariilor, programată pentru mijlocul lunii februarie, va necesita un buget mai mic. Abia luna februarie va avea un parcurs întreg, ceea ce va presupune un efort financiar mai mare în luna martie pentru plata drepturilor salariale, aici fiind inclusă și plata cu ora a cadrelor didactice.

Amintim că Ministerul Educației a solicitat Inspectoratului școlar al Județului (IșJ) Suceava la începutul lunii decembrie redu­cerea a 70 de norme pentru a se realiza încadrarea în alocarea bugetară. Nu au fost identificate soluții pentru ca acele câteva zeci de profesori să nu rămână fără posturi, astfel că IșJ Suceava a transmis directorilor școlari că trebuie să se încadreze în bugete pentru ca ministerul de resort să nu recurgă, din nou, la blocarea aplicației Edusal, care asigură plata salariilor angajaților din sistem. Soluția la care au recurs aceștia a fost sistarea remunerării cadrelor didactice în sistem de plata cu ora. Sindicaliștii susțin că nu există o soluție optimă și imediată pentru situația creată și că acele norme nu ar fi trebuit aprobate încă de la începutul anului școlar, din moment ce nu a existat și posibilitatea de a acoperi financiar aceste costuri de personal. ”Noi am propus să mergem cu această schemă de personal până la finalul acestui an școlar, pentru că nu ai cum să reduci aceste norme acum. De la anul se va regândi încadrarea de personal astfel încât fiecare școală să se încadreze în buget și să nu mai ajungem în astfel de situații”, a conchis sindicalistul Leonte.

În ceea ce-i privește pe cei peste 100 de profesori care nu și-au încasat drepturile salariale pentru munca prestată luna anterioară, sindicaliștii spun că se pregătesc să acționeze în instanță pentru recuperarea ­ba­nilor. (Oana NUȚU)

3 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Alexandra 18/01/2020 la ora 22:00 -

    Stimate domn. Am 10 ani de activitate la catedra și în acest an am pentru prima dată 4 ore la plata cu ora…și pe 14 ianuarie constat cu surpriza ca îmi sunt tăiate 4 ore,fara nicio explicație. Când am cerut lamuriri mi s-a spus scurt ca asa a cerut inspectoratul, sa se taie 0,3 normă asa ca prin rotație ni se va tăia la fiecare în fiecare lună? Cred ca noi toți din județ plătim normele făcute din pix la început de an cu susținerea inspectoratului. Mulțumim mult doamnei ministru. Ii sugerez sa își ia cameramanii și sa asculte pe la uși și la inspectorate.

  2. Dinel 18/01/2020 la ora 15:53 -

    Afară cu pensionarii, cei în prelungirecare încarcă bugetele școlilor. Au ore suplimentare, totul pe maxim în loc să fie plătit un debutant cu salariu minim!!!! Rușine față de tinerii absolvenți!!!!

  3. Grigore 17/01/2020 la ora 15:56 -

    Care profesori??Care au 2 catedre și suplinire medical un 1 întreg încă 1 normă????? Și nici nu și fac orele,se menajeaza.. dau drumul la elevi că doar vor să stea cât mai mult in prelungire…